Poslední návštěva: Právě je 06 srp 2020 00:58


Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Monacor SP 60/4 místo ARX 368?
PříspěvekNapsal: 14 kvě 2020 08:20 

Registrován: 14 říj 2014 10:51
Příspěvky: 58
Kraj: ČR - Středočeský
Ahoj.
Abych se opět nestal průkopníkem dávno známých slepých uliček....
Kdysi jsem měl zapojenu ARS 908 na radiobudík, toto dáno ještě do rohu, hrálo to mile. V jiné konfiguraci už ne. Bedýnky nemám, takže zachovám rozměry při výrobě a ptám se rovnou, jestli v tom nebude líp hrát ten Monacor, když už budu vpředu realizovat díru. (Možná by se dalo začít tím menším průměrem a pak ho případně zvětšit.? Dík. Tipl bych si, že Monacor bude hrát líp dole, Tesla zase na středech. Pozn:Už jsem si tady našel, že se ARX má zezadu obalit molitanem.
Účelem je využití reproduktorů, na ministereo na stole.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monacor SP 60/4 místo ARX 368?
PříspěvekNapsal: 14 kvě 2020 09:45 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8773
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Jakou díru budeš realizovat?
Monacor SP60/4 není širokopásmo. Je to malý středobas. Místo ARX36x mám osvědčené SPX-31M. Hodí se do malého basreflexu.
Nevím, kde jsi tu narazil na balení ARX do molitanu. Kdysi v Amatérském Rádiu tak snižovali Qts do malé BR bedýnky. Ten ARX mohl být slušný reprák, kdyby ho nezabil těžký závěs a kdyby se dal normálně montovat.
Nedávno jsem si s nimi hrál: viewtopic.php?f=8&t=8075

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monacor SP 60/4 místo ARX 368?
PříspěvekNapsal: 15 kvě 2020 09:05 

Registrován: 14 říj 2014 10:51
Příspěvky: 58
Kraj: ČR - Středočeský
ransom píše:
Jakou díru budeš realizovat?
Monacor SP60/4 není širokopásmo. Je to malý středobas. Místo ARX36x mám osvědčené SPX-31M. Hodí se do malého basreflexu.
Nevím, kde jsi tu narazil na balení ARX do molitanu. Kdysi v Amatérském Rádiu tak snižovali Qts do malé BR bedýnky. Ten ARX mohl být slušný reprák, kdyby ho nezabil těžký závěs a kdyby se dal normálně montovat.
Nedávno jsem si s nimi hrál: http://www.repromania.net/domains/repro ... f=8&t=8075

Jsem trochu úchyl, takže mám své nápady....
Když si vzpomenu na některé stažené nahrávky a jejich prezentace na vyšších kmitočtech, snad by právě použití středobasu mohlo tyhle nahrávky zklidnit. Možná by se tam dala malá výška připínat dle potřeby. Jak říkám, Průša je úchyl...Ano, ten molitan je z diskuze a z Amara.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monacor SP 60/4 místo ARX 368?
PříspěvekNapsal: 15 kvě 2020 09:44 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8773
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Sorry, ale to je totální nesmysl.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monacor SP 60/4 místo ARX 368?
PříspěvekNapsal: 15 kvě 2020 22:01 

Registrován: 14 bře 2010 18:20
Příspěvky: 41
Kraj: ČR - hl. m. Praha
V době digitálu, z toho 20 let i pro ne-geeky, jde jakákoliv nahrávka prohnat editorem a srovnat to dle svého vkusu. V počítači jde mít ekvalizér a dorovnat mizernou nahrávku nebo bedny (na Windows je nejlepší https://sourceforge.net/projects/equalizerapo/). Máš PC nebo jen telefon/tablet? Na Android taky existuje spousta software, ten OS je na uživatelský dsp připravený a třeba Samsung Galaxy S3 i9300 neměl vůbec tragický DAC, na 32GB SD kartu se vejde hudba ve FLAC všem, takže levná cesta z analogu a radiobudíku existuje :P


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monacor SP 60/4 místo ARX 368?
PříspěvekNapsal: 21 kvě 2020 08:09 

Registrován: 14 říj 2014 10:51
Příspěvky: 58
Kraj: ČR - Středočeský
ransom píše:
Sorry, ale to je totální nesmysl.

V pořádku, když se mi slušně odpoví, není problém. Jsem za to rád.
Tedy pokud dovolíte , názor se vyvíjí,, tak z druhé strany. Víme, jak se řeší středová reprosoustava domácího kina. Dva menší středobasy a jedna výška uprostřed. Představa by byla, dopřát jedinému středobasu celý vnitřní objem bedny. A použít dvě výšky v krajích. Je to realizovatelné?
Pozn: S jednou obří podlahovou reprosoustavou jsem nebyl spokojen, ani se zakoupenou středovou pro DK. Zkouším tedy něco jiného ve smyslu použít středobas, o kterém vím jak hraje. I kdyby to měl být třeba ARN 5604. (Sakra, to mne nenapadlo, zrovna tenhle...)
XOR: Jistě, ale já řeším poslech radia přes zesilovač, případně poslech přes USB minireceiveru. A rozdíly mezi nahrávkami jsou značné, to všichni víme. Nejde jen o kvalitu. Stačí ostrá trubka v jazzu a je zle. No jo, pak klasické korekce, jistě.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monacor SP 60/4 místo ARX 368?
PříspěvekNapsal: 21 kvě 2020 08:37 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 31 říj 2011 19:11
Příspěvky: 4982
Kraj: SR - Trenčianský
Realizovatelné je vše...otázkou je, jak to bude hrát. U dvou výškačů v jedné bedně napájených stejným signálem se často dosáhne opačného efektu, než je zvýšení SPL. Je potřeba si uvědomit, že ke sčítání dvou vyzařovacích zdrojů dochází jen do fekvence, kdy ještě pracují ve fázi. Od určité frekvence (dané vzdáleností zdrojů) se fáze rozejdou a místo sčítání pak začne docházet k odečítání. Takže dva výškáče v jedné bedně tak, jako to uvažuješ rozdhodně není dobrý nápad.
Celkově v tom až příliš plaveš a snažíš se dosáhnout nějakého cílu způsobem, kterým se toho dosáhnout nedá. Když proti kopci neutáhneš přivěs, neznamená to, že má motor nedostatečný výkon...
Celá tahle problematika není k pochopení vůbec jednoduchá, chce to poměrně dost studia, zkoušení, měření...(a nelze to všechno někomu natlačit do hlavy na fóru několika krátkými příspěvky)
Pak člověk pochopí, proč se třeba výškáč někdy strká mezi dva středobasy (d´appolito) a kdy to může být výhodné atd.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monacor SP 60/4 místo ARX 368?
PříspěvekNapsal: 21 kvě 2020 09:59 

Registrován: 14 říj 2014 10:51
Příspěvky: 58
Kraj: ČR - Středočeský
TheLastUnicorn píše:
Realizovatelné je vše...otázkou je, jak to bude hrát. U dvou výškačů v jedné bedně napájených stejným signálem se často dosáhne opačného efektu, než je zvýšení SPL. Je potřeba si uvědomit, že ke sčítání dvou vyzařovacích zdrojů dochází jen do fekvence, kdy ještě pracují ve fázi. Od určité frekvence (dané vzdáleností zdrojů) se fáze rozejdou a místo sčítání pak začne docházet k odečítání. Takže dva výškáče v jedné bedně tak, jako to uvažuješ rozdhodně není dobrý nápad.
Celkově v tom až příliš plaveš a snažíš se dosáhnout nějakého cílu způsobem, kterým se toho dosáhnout nedá. Když proti kopci neutáhneš přivěs, neznamená to, že má motor nedostatečný výkon...
Celá tahle problematika není k pochopení vůbec jednoduchá, chce to poměrně dost studia, zkoušení, měření...(a nelze to všechno někomu natlačit do hlavy na fóru několika krátkými příspěvky)
Pak člověk pochopí, proč se třeba výškáč někdy strká mezi dva středobasy (d´appolito) a kdy to může být výhodné atd.


Máš naprostou pravdu, necháme toho. Problemtika je až příliš široká, když bychom měli začít od vzniku nahrávky přes její distribuci, převod do analogu a tak dál, nebudu to vypisovat. Dovolil bych si tedy poslední dotazy k sebeuspokojení.
1. Ležatá bedna a v ní ARN 5604a ARV 161 uprostřed, výhybku známe. Je to zásadně špatně?
2. Dvě regálovky postavené na sobě a těsně u sebe pro monofonní provoz. Co se stane?
Tak a to je vše, už nemusím vynalézat slepé uličky a dík!
Ps: Klidně mi doporučte nějakou středovou bednu s příjemným zvukem, pokud existuje.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monacor SP 60/4 místo ARX 368?
PříspěvekNapsal: 21 kvě 2020 11:48 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8773
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Sice chápu, o čem mluvíš, ale stejně si srovnejme názvosloví. Středová bedna by hrála středy - třeba v PA sestavě mezi basovou bednou a samostatnými výškovými hornami. U kina je uprostřed centr a slouží k přenosu dialogů. Ten se často dělá tak jak popisuješ. Protože potřebuje symetricé vyzařování do obou stran a zároveň se dělá co nejnižší, aby mohl být těsně pod obrazovkou a nezavazel. Takže to je řešení vyprovokované jeho účelem. Jinak není problém tam dát běžnou dvoupásmovku s výškou nahoře. Akorát se to bude hůř umisťovat.
(Nejsi jediný, kdo centru říká "střed", stačí podívat se na Aukro.)

Dvě výšky se samozřejmě v některých případech používají. Když už ale, tak se dávají nad sebe (omezí to vertikální vyzařovací úhel), nebo u starých HiFi beden se občas našly vedle sebe a natočené do širšího úhlu nebo naopak křížem přes sebe (tím se rozšiřoval horizontální vyzařovací úhel).
Ve velkých PA sestavách se jich někdy nasází větší počet do hnízda - to je zase určené na poslech z větší dálky. Nebo jsou uspořádané do svislé lajny a fázově proti sobě přesně posunuté - to je pro dosažení podobného tlaku na různých místech prostoru.
Každopádně se tím vždycky sleduje nějaký naprosto specifický záměr. Jinak to nedává smysl.

Už nějakou dobu si všímám, že často jedeš na jednu soustavu. Tady bych jen upozornil, že reprodukce ve stereu je vždycky lepší, i když ji nepotřebuješ (jako kulisa a podobně). Za jedno se ne vždy dá stereofonní nahrávka korektně sloučit do jednoho kanálu. Za druhé se tak lépe vykryje prostor. A nakonec je taková zkušenost, že i monofonní nahrávka se líp poslouchá ze stereofonního ozvučení.

Dvě regálovky se klidně srazit můžou. V přenosném boomboxu nebo radiomagnetofonu je to docela podobně. Ale nechápu proč? Mám kolegu skoro hluchýho na jedno ucho a i jemu se stereo poslouchá líp než mono.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monacor SP 60/4 místo ARX 368?
PříspěvekNapsal: 21 kvě 2020 12:15 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 31 říj 2011 19:11
Příspěvky: 4982
Kraj: SR - Trenčianský
Velice nerad v těchto debatách spomínám systémy jako CBT Line Array, protože by to mohlo spustit nekonečný kolotoč vysvětlování, navíc pro mne ještě pořád neprobádaných vod.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monacor SP 60/4 místo ARX 368?
PříspěvekNapsal: 21 kvě 2020 12:30 

Registrován: 14 říj 2014 10:51
Příspěvky: 58
Kraj: ČR - Středočeský
Sakryš, asi se picnu. Bohužel jsem zjistil, že raději poslouchám horší sestavu v pololeže a v klidu, než tu lepší, když mám za zády rodinu. To je asi jasné. Tak mi poraďte, co s tím. Nejsem přítel poslechu na sluchátka, či spíše to až nesnáším. To znamená, udělat si před sebe nějako "rampu", (jaké má Kapsch na dálnici) :mrgreen:
a na to přidělat malé regály. Tedy to stereo. A u malých regálů je pravděpodobnost, že to nebude basovat. A ta rampa musí být otočná, abych mohl vůbec slézt. Měl jsem pro to vybrány Dali Zensor Pico, ale připadá mi to celé praštěné.
Kdyby mne tak někdo přesvědčil do sluchátek, bylo by vyřešeno technicky. Nikoliv hudebně. U sluchátek mi vadí ten uzavřený tlak do ucha, není to až tak o kvalitě. Jen si myslím, že ne úplně povedené nahrávky se lépe snesou z repra než ze sluchátek. Pozn: Prodává se polštář s integrovaným reproduktorem. Totéž jsem vyrobil pro babičku na radio. Tak vyrobím dva a mám stereo NO NE? :oops:


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monacor SP 60/4 místo ARX 368?
PříspěvekNapsal: 21 kvě 2020 13:12 
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2018 09:52
Příspěvky: 40
Kraj: ČR - hl. m. Praha
Když nevyhovuje ani bedna, ani sluchátka, je tady ještě neck speaker:
https://www.youtube.com/watch?v=Lk4vcqUr2vQ


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monacor SP 60/4 místo ARX 368?
PříspěvekNapsal: 21 kvě 2020 20:46 
Uživatelský avatar

Registrován: 21 bře 2010 13:03
Příspěvky: 64
Kraj: ČR - Olomoucký
Kdysi v dřevních dobách, se řešilo Hi-fi křeslo, klasickej ušák, v uších nějaké šírokopásma,
a popřípadě v sedačce sub....
Možná by to bylo zajímavé


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monacor SP 60/4 místo ARX 368?
PříspěvekNapsal: 21 kvě 2020 21:14 

Registrován: 14 bře 2010 18:20
Příspěvky: 41
Kraj: ČR - hl. m. Praha
Mně to přijde jako zoufalé volání po poslechové místnosti. Borce nenechá rodina si vychutnat ani zkompresované rádio. Připomnělo mi to:
Obrázek
Ale jednodušší než megastavbu bude říct milovaným, že si po krásném dni s nimi jdu vychutnat musiku a je to můj čas a ať se už zabaví sami. A pokud budou ticho poslouchat se mnou, tak jsou více než vítáni. Porušení ticha je samozřejmě doživotní dištanc ze společného poslechu.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monacor SP 60/4 místo ARX 368?
PříspěvekNapsal: 21 kvě 2020 21:42 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8773
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Malý regály můžou v rozumně velký místnosti basovat více než obstojně, pokud to od nich nepotřebuješ při moc velké hlasitosti. Není problém. Ovšem výběr z továrních bude komplikovanější.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monacor SP 60/4 místo ARX 368?
PříspěvekNapsal: 21 kvě 2020 22:29 

Registrován: 08 srp 2018 20:36
Příspěvky: 68
Kraj: SR - Košický
Ja by som pre takýto posluch siahol radšej po slúchadlách.
Ak Ti vadí "tlak do uší", tak vyberaj z polootvorených, alebo otvorených slúchadiel. Veľké mäkké náušníky, ktoré dosadajú okolo uší, sú celkom pohodlné.
Takéto slúchadlá síce neizolujú od zvukov okolia, ale to by neizolovali ani tie reprosústavy (má to aj svoje výhody).

Ja mám na občasné použitie celkom lacné slúchadlá Superlux HD672. Sú to pohodlné polootvorené slúchadlá, s príjemnými stredmi a primeranými basmi (veľa slúchadiel má v dnešnej dobe zvýraznené basy).
Tu ich celkom vychválil bacil2:
https://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=25593&postdays=0&postorder=asc&start=30

Je ale veľa typov slúchadiel, musíš si len vyskúšať, čo vyhovuje Tebe.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monacor SP 60/4 místo ARX 368?
PříspěvekNapsal: 21 kvě 2020 23:36 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 1298
Kraj: ČR - Jihomoravský
Jak můžou basovat fakt malý bedničky bys nevěřil, ale je potřeba tam dát odpovídající měniče, viz moje okopčený "helium" dle parts experts s ND91 a ND16 , celkem 2l objemu a od 60Hz je to v plné síle, na stůl k PC úplně optimal. Mám k tomu i sub, ale večer nemám odvahu ho zapnout, a to nebydlím ani v paneláku.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monacor SP 60/4 místo ARX 368?
PříspěvekNapsal: 22 kvě 2020 08:39 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8773
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Velice lehká a velice pohodlná sluchátka jsou Koss UR-40. Zvukově nic výjimečného, ale neserou a člověk ani neví, že je má na palici. Dají se pořídit těsně pod litr.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monacor SP 60/4 místo ARX 368?
PříspěvekNapsal: 22 kvě 2020 10:16 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 30 črc 2009 20:28
Příspěvky: 4623
Bydliště: Čerčany
Kraj: ČR - Středočeský
Jako malý bedničky mám v plánu si pořídit JBL L90 - má to stejný osazení jako moje Ti5000, akorát mají jen jeden střeďák a jsou to regály (s dvanáctipalcem, tudíž do hodně velkýho regálu).

_________________
NOBLE BRICKS


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monacor SP 60/4 místo ARX 368?
PříspěvekNapsal: 25 kvě 2020 18:28 

Registrován: 14 říj 2014 10:51
Příspěvky: 58
Kraj: ČR - Středočeský
kodl píše:
Jak můžou basovat fakt malý bedničky bys nevěřil, ale je potřeba tam dát odpovídající měniče, viz moje okopčený "helium" dle parts experts s ND91 a ND16 , celkem 2l objemu a od 60Hz je to v plné síle, na stůl k PC úplně optimal. Mám k tomu i sub, ale večer nemám odvahu ho zapnout, a to nebydlím ani v paneláku.

To jsem rád, že někomu hrají 2litrové bedničky od 60 Hz. Přeji ti tvé nadšení.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

© LuKyss 2005-2012 | ReproMania.NET & ReproObchod.cz



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group