Poslední návštěva: Právě je 28 led 2023 21:37


Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Modul zosilňovača
PříspěvekNapsal: 12 bře 2022 20:19 

Registrován: 16 črc 2021 22:06
Příspěvky: 83
Bydliště: Puste Čemerne
Kraj: SR - Košický
Zdravím všetkých. Chcem Vás poprosiť o tip na hotový modul stereo zosilňovača. Môže byť aj mono, použil by som dva. Môže byť aj s korekciami alebo bez,ABčko alebo Dčko.Chcem to na také nenáročné počúvanie v dielní prípadne občas ho použiť aj vonku.Mám doma nejaké krabice, transformátory tak snáď by som niečo využil. Transformátory mám väčšinou na 24V, takže ak by sa dali využiť bolo by to fajn, ale nie je to podmienka.Uvítal by som aj nejaké rady čomu sa treba určite vyhnúť.Môžu byť aj tipy na niečo kvalitnejšie, to len tak aby som si rozšíril obzory.Cenu a výkon neudávam, chcem čím viac typov(odkazov).


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul zosilňovača
PříspěvekNapsal: 12 bře 2022 21:30 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 10561
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
24V trafo, to je v praxi nějakých 36V naprázdno. Pro obligátní čínské moduly tř. D je to absolutní maximum (a to jen pro ty nejvýkonnější), k němuž neradno se moc přibližovat. Taky ty spínáky mají raději napájení stabilním napětím, na což jsou zase vhodnější spínané zdroje nebo baterie. Můžeš ale udělat za trafem stabilizovaný zdroj, třeba se step-down měničem na 20-25V. Pak se nabízí množství fungujících modulů. Třeba:
https://hadex.cz/m427c-zesilovac-2x50w- ... tpa3116d2/
https://hadex.cz/m411-napajeci-modul-st ... -s-xl4016/

Když trafo, nabízí se i analogové AB-čko. S trafem už si nehrajeme na lehounkou miniaturní konstrukci.
Trafo 24V, tedy nesymetrické napájení. Napadá mě jakákoli stavebnice s TDA2030. Provozovat do 8Ω, případně vyměnit šváby za TDA2050 (na Hadexu kolem 1€). Do 4Ω to pak dá kolem 25W.
https://hadex.cz/m426b-zesilovac-16w-modul-s-tda2030/
Ten by se ale musel namontovat na pořádný chladič a vyměnit výstupní kondenzátor za větší a na vyšší napětí.

Pokud bys našel dvě trafa stejná, nabízí se možnost symetrického zdroje. Takže něco s LM3886, TDA7293, případně nějaký diskrétní zesilovač. To se ale prodává spíš jako stavebnice. Hotové moduly dostaneš ponejvíce na Aliexpressu - za tu cenu už ale koupíš hotový bazarový zesilovač.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul zosilňovača
PříspěvekNapsal: 13 bře 2022 15:04 

Registrován: 16 črc 2021 22:06
Příspěvky: 83
Bydliště: Puste Čemerne
Kraj: SR - Košický
Ransom dík za tip a nasmerovanie. Nápad s step-down měničom je dobrý, dokonca tebou odporúčaný mám aj doma a celkom som naňho zabudol, takže určite zvolím niečo s nesymetrickým napájaním. Transformátory mám aj silnejšie, takže môžem vybrať aj niečo výkonnejšie. Ešte poprosím o nejaký tip na prepínač vstupov.Tak 2 maximálne 3 vstupy.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul zosilňovača
PříspěvekNapsal: 13 bře 2022 15:48 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 10561
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Připomenu jenom, že pro ten step-down modul potřebuješ napětí usměrněné a vyfiltrované. Takže bytelný můstek plus kondenzátor cca 4700uF/50V.
Na přepínání vstupů přepínač, co jiného. Dvoupólový. Otočný, Isostat, cokoli. Dva vstupy můžeš přepínat i páčkovým.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul zosilňovača
PříspěvekNapsal: 13 bře 2022 18:12 

Registrován: 16 črc 2021 22:06
Příspěvky: 83
Bydliště: Puste Čemerne
Kraj: SR - Košický
K tomu meniču samozrejme, že napätie usmernené a filtrované. Ak na prepínanie vstupov stačí obyčajný páčkový prepínač tak potom OK. Ešte sa tu nájde niekto kto má skúsenosť s tými čínskymi modulmi.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul zosilňovača
PříspěvekNapsal: 14 pro 2022 11:31 

Registrován: 16 črc 2021 22:06
Příspěvky: 83
Bydliště: Puste Čemerne
Kraj: SR - Košický
Zdravím všetkých. Vonku je zima, je viac času na hranie sa tak to trochu oživím. Nakoniec som postavil jednoduchý zosilňovač z dvoch modulov s TPA3116D2.

https://www.hadex.cz/m428f-zesilovac-10 ... tpa3116d2/

Pred TPA bol zapojený čínsky modul predzosilovača s korekciami a bluetooth.

https://m.aliexpress.com/item/1005002977740156.html

To bolo ešte v lete. Využil som ho na 4 rodinné oslavy a môžem povedať,že to hralo v pohode a bez problémov. Repro som použil tieto:
http://www.repromania.net/forum/viewtop ... =24&t=8607

Výhybku na ne mi odladil Jozy, začo sa mu chcem ešte raz poďakovať. Na hranie na záhrade úplne v pohode. Teraz som sa nudil a bol som zvedavý ako si ten zosilňovač bude rozumieť s UMDčkami. Bluetooth a korekcie som vyhodil a na vstup TPA som napojil DAC(Aune X8 Magic),ktorý slúži ako predzosilňovač. Až na ten šum som bol milo prekvapený.Počas prehrávania hudby šum nepočuť, ale medzi skladbami vo vzdialenosti asi 1 m áno. Šum sa dá eliminovať znížením zisku, ale potom to už nemá taký výkon.Na Ransomovej Yamahe môžem mať ucho prilepené k výškači a žiadny šum nepočujem. Keby som to mal zhodnotiť, tak za tie peniaze to hraje až prekvapujúco dobre. Kupoval som len moduly, zdroje z notebooku som dal použité. Myslím, že v slepom teste počas prehrávania by som asi nerozoznal čo mám zapojené. V budúcnosti sa chcem vybrať touto cestou,DAC ako prezosilňovač + nejaký dobrý koncak. Za tie TPA chcem dať nejakú ochranu reproduktorov. Nemám s tým žiadne skúsenosti tak prosím o radu. Môže byť napríklad toto?

https://m.aliexpress.com/i/4000375659701.html


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul zosilňovača
PříspěvekNapsal: 14 pro 2022 13:13 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 10561
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Ne. Za ty TPA moduly musí být bezpodmínečně ochrana dedikovaná pro můstkové (bridged, BTL) zesilovače. Tímhle by sis šlusnul dva výstupy mezi sebou a děly by se nepopsatelné věci.

Jeden čas prodávali takovou malinko levnější ochranu pro BTL, jeden poslední kus ještě mám někde doma. Teď se dá koupit tohle:

https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... 4itemAdapt

Je to trochu dražší, nicméně je to jediný způsob jak ochránit repráky před případnou havárií BTL zesilovače s nesymetrickým napájením. Jakmile jsou repráky hodnotnější než ta ochrana, má to smysl. Hodnotnější samozřejmě neznamená jenom dražší, že.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul zosilňovača
PříspěvekNapsal: 14 pro 2022 21:55 

Registrován: 18 bře 2014 11:12
Příspěvky: 12
Kraj: SR - Prešovský
Příloha:
IMG20221214204106.jpg

Pochopil som správne, že tak nemá byť? Teda, že to nemôže fungovať alebo že to nefunguje ako ochrana?


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul zosilňovača
PříspěvekNapsal: 14 pro 2022 22:00 

Registrován: 18 bře 2014 11:12
Příspěvky: 12
Kraj: SR - Prešovský
Alebo ide o to, že to má zapojené do mostíku?


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul zosilňovača
PříspěvekNapsal: 14 pro 2022 23:23 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 10561
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
To na fotce by nikdy nemohlo fungovat.
Všechny moduly s TPA jsou můstkové. Každý kanál má dva výstupy v protifázi, reprák se zapojuje mezi ně. Nikoli proti zemi.
Tahle ochrana má vstupy a výstupy pro nemůstkovaný zesilovač, kde se reprák zapojuje mezi výstup a zem. Na svorkách ochrany jsou všechny silové svorky GND spojené dohromady. Stačí podívat se na fotku ze strany spojů. Tím se zkratují výstupy mezi sebou.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul zosilňovača
PříspěvekNapsal: 15 pro 2022 02:54 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 1702
Kraj: ČR - Jihomoravský
je to tak. Pro tpa a pod se prodává modul se 4-mi relátky, např tenhle prodejce: https://www.aliexpress.com/item/3235475 ... 3Qejl8vsF2
ale 5ks... po jednom jsem to nikde nenašel, možná by se mi jeden kousek hodil...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul zosilňovača
PříspěvekNapsal: 15 pro 2022 11:53 

Registrován: 16 črc 2021 22:06
Příspěvky: 83
Bydliště: Puste Čemerne
Kraj: SR - Košický
Dík za tip. Keďže je to napájané striedavým prúdom,takže k tomu ešte potrebujem trafko na tých 12-18 V.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul zosilňovača
PříspěvekNapsal: 15 pro 2022 12:33 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 1702
Kraj: ČR - Jihomoravský
????? tos vzal kde? Mám to napojený na stejnech 24V jako napájí TPA. A určitě takhle provozuju několik kusů...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul zosilňovača
PříspěvekNapsal: 15 pro 2022 15:43 

Registrován: 16 črc 2021 22:06
Příspěvky: 83
Bydliště: Puste Čemerne
Kraj: SR - Košický
V popisu zariadenia sa píše:
Power Supply:AC 12-18 V.
Myslím na ten odkaz od Ransoma.
Kodl tip od teba je tiež dobrý, ale 5 kusy nepotrebujem.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul zosilňovača
PříspěvekNapsal: 15 pro 2022 15:52 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 1702
Kraj: ČR - Jihomoravský
já bych si jeden vzal, možná i dva, pokud by ses rozhodl to koupit.
I ten od ransoma bude fungovat na DC, vidím, že to začíná usměrňovačem. ALe cenovka za jeden je skoro jako za těch 5 ode mně...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul zosilňovača
PříspěvekNapsal: 15 pro 2022 19:19 

Registrován: 18 bře 2014 11:12
Příspěvky: 12
Kraj: SR - Prešovský
Takže tieto typy, kde je optočlen, sú vhodné?
https://www.aliexpress.com/item/1005001469610535.html
https://www.aliexpress.com/item/32855758717.html
https://www.aliexpress.com/item/32945188350.html


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul zosilňovača
PříspěvekNapsal: 15 pro 2022 20:05 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 1702
Kraj: ČR - Jihomoravský
ne všechny, podle mě asi žádnej z uvedenejch. U posledního je vidět, že - konce L+P jsou spojený, tj zkrat mezi L a P, ten první neodpojuje - pol výstupu, tj na výstupu bude pořád polovina napájení zesilovače, pokud bude v pořádku. Ten prostřední není z desky poznat, černá nep\ájivá maska není moc dobrá na reverní inženýring.
Doporučuju nevymejšlet věc, která už je vymyšlená. Spíš je mi divný, že to z toho aliexpresu vymizelo. V historii mám čtyři nákupy po jednom kuse toho, co jsem odkazoval.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul zosilňovača
PříspěvekNapsal: 15 pro 2022 21:08 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 10561
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Na tom svým odkazu vidím cenovku 320 a poštu zdarma.
U tebe vidím cenovku 744 a poštovné 249. To jsou dvě kila za kus. Levnější to sice je, ale ne zas tolik.
Dva bych třeba uživil...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul zosilňovača
PříspěvekNapsal: 15 pro 2022 22:18 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 1702
Kraj: ČR - Jihomoravský
tak to kup a rozešli, 200 za kus +zásilkovna, tj celkem 500kč, to vydržím. ale nechápu, proč to z toho ali zmizelo, když TPA a pod. BTL moduly se pořád prodávají.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul zosilňovača
PříspěvekNapsal: 15 pro 2022 23:59 

Registrován: 18 bře 2014 11:12
Příspěvky: 12
Kraj: SR - Prešovský
Ďakujem za rady, trochu sa mi to ohľadom triedy D objasnilo.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

© LuKyss 2005-2012 | ReproMania.NET & ReproObchod.cz



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group