penjo píše:
A potom narazíme na problém dnešnej dobe - neochota väčšiny ľudí vôbec niečo si naštudovať, aj keď ich niekto usmerní a navedie na správnu teóriu a uzavrú to tým, že "nepotrebujú" alebo "nechcú" vedieť viac, lebo veď oni si spravia len jeden pár/jednu bedničku (sub). A najlepšie, aby každý napísal svoje know-how, lebo dotyčný vie how-no a to mu stačí.
No pokial niekto odmieta niečo si naštudovať, lebo sa mu nechce, tak je problém vyriešený a môže si miesto vedomostí hľadať niekoho, komu za to zaplatí. Na druhú stranu niekedy na konkrétnu špecifickú otázku dá napísať konkrétna odpoveď, poprípade odkázať na nejaký konkrétny článok a naozaj netreba študovať celú problematiku okolo, aj keď takých prípadov je málo, keďže väčšinou treba pre úplne pochopenie vedieť aj hromadu vecí okolo.
penjo píše:
Trochu odbočím, ale zároveň nadviažem na to, čo si písal vyššie - študovanie si teórie pár dní dopredu a potom sa pustiť do práce. Síce mám paragraf 23, ale nikdy som nerobil napr. domový rozvádzač ani elektroinštaláciu v dome, vždy len nejaké drobné opravy/úpravy - také veci, v ktorých som mal jasno a vedel som, čo robím. Skôr, než som začal robiť elektroinštaláciu vo vlastnom dome, vrátane rozvádzača, predchádzali tomu mesiace, odhadom až pol roka, kedy som si študoval vyhlášky, zákony a konzultoval každú moju nejasnosť nezávisle s tromi revíznymi technikmi. Až potom som sa pustil do samotnej elektroinštalácie. Berte to len ako príklad. Teória je základ.
Príklad je to pekný, ale je rozdiel legislatívne podmienená životu nebezpečná práca a šolichanie s káblikmi, pri ktorom sa dá učiť aj interaktívne popri robení hotovej veci. Ku tomu mi napadlo, že kazdý poskytnutú informáciu môže plánovať využiť ináč. Niekto len chce radu, ako zbúchať búdku, tak jednoduchšie mu odpovedať čo najkonkrétnejšie pre jeho prípad. Niekto si zas chce niečo vyrobiť a pritom sa aj to aj skutočne naučiť a všeobecná odpoveď bez vysvetlenia mu nepomôže s ani jednou z tých vecí.