Poslední návštěva: Právě je 16 lis 2018 12:05


Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Koutek pro Linuxáře
PříspěvekNapsal: 29 říj 2018 12:02 

Registrován: 26 bře 2013 14:37
Příspěvky: 57
Kraj: ČR - Středočeský
Nevím, kolik nás tu je, vypadá to, že nejméně dva. Já jsem Linuxář amatér a z donucení viz https://premsvo.wordpress.com/audio-a-linux/ a moje omezené znalosti tomu odpovídají. Ale konkrétně k dotazu kodla na viewtopic.php?f=32&t=7757 : "ostatně jak se udělá ten virtuální propoj pro měření zkreslení?"

Jde to několika způsoby. Nejjednodušší je využít PulseAudio, jak jsem to udělal při testování opravy Ubuntu viz https://premsvo.wordpress.com/linux-audio-testy-2/ . Nastavení je vidět na 1. obrázku .Vtip spočívá v tom, že jako input se nastaví "Monitor of Built-in Audio Analog " .
Normálně (při měření externí smyčkou) je totiž nastaven vstup na "Built-in Audio Analog" bez toho Monitor - viz 2. a 3. obrázek.

PulseAudio je sice nejrozšířenější a má hezké ovladače, ale moc toho neumí. Dokonalejší je Jack Audio Connection Kit ( http://jackaudio.org/ ), který používají hudebníci a ten umí propojovat virtuálními kabely jednotlivé SW komponenty audio sestavy, jak je vidět vpravo dole na

Obrázek

Součástí balíku Jack je i bitový záznamník datového toku (vpravo nahoře), který bez ztráty kvality (testoval jsem) zaznamená právě přehrávanou skladbu (bez ohledu na různá omezení) ve formátu w64, viz např. https://steinberg.help/cubase_pro_artis ... les_r.html , který nemá omezenou délku záznamu a lze konvertovat na běžné wav nebo cokoli jiného.
Jack používají i ostatní distribuce specializované na audio. Problém je, že Jack se tluče s PulseAudio, protože oba jsou virtuální audio servery a ty si konkurují. Jde to vyřešit speciálním můstkem, ale je to komplikovanější.

Já jsem po 3 měsících experimentování dospěl k řešení s Lubuntu, což je omezená distribuce se základními věcmi bez PulseAudia a potřebné věci jsem si vybral a nainstaloval sám. Starší, ale stále platný popis je na https://premsvo.wordpress.com/lubuntu-instalace/ , jen bych použil novější LTS verzi Lubuntu a nezkoušel ty verze w7-professional, které jsou už překonané.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koutek pro Linuxáře
PříspěvekNapsal: 29 říj 2018 20:46 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 933
Kraj: ČR - Jihomoravský
Já jsem taky linuxář z donucení, protože od WIN7 už to neumím ovládat. No a s linuxem sem si trochu rozpoměl na příkazovej řádek z DOSu ;)
Otázka je, jestli jenom to pulse audio neodinstalovat z nějaké "plné" distribuce, třeba mýho oblíbenýho Mintu a nenainstalovat ten audio jack. Budu dělat co nevidět čistou instalaci do NB, tak si s tím můžu trochu pohrát.
Chvilku jsem si hrál s měřením toho zkreslení a pozorováním harmonickejch, a ku podivu mi to nejlíp vycházelo pro vzorkování 48kHz, otázka je, jestli je k něčemu lepší ta změna na 44kHz, U mě asi ne, stejně na tom hraju jenom neplacený spotify, youtube a nějaký internetový rádia...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koutek pro Linuxáře
PříspěvekNapsal: 29 říj 2018 21:34 
Řádný člen

Registrován: 18 úno 2016 00:03
Příspěvky: 1332
Bydliště: Slovakistan
Kraj: SR - Trenčianský
UbuntuStudio som mal v čase WinXP na našom kompe skrz fotky z RAW a využitie 16GB RAM.
V ňom bolo kopec vecí pre AUDIO.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koutek pro Linuxáře
PříspěvekNapsal: 29 říj 2018 22:08 
Uživatelský avatar

Registrován: 25 říj 2009 11:12
Příspěvky: 738
Bydliště: Spišská Nová Ves
Kraj: SR - Košický
Príkazový riadok mi niečo hovorý z detstva ( DOS) ale to som mal možno 6-8 rokov ale čo to som zvládol. Dnes mam na ntb win10 a na stolnom PC mam linux mint lebo win7 kôli poškodenemu HDD nenainštalujem a dokonca už ani XP ktore jeden čas šlo. tak som tam dal linux mint ale popravde neviem v nom skoro nič


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koutek pro Linuxáře
PříspěvekNapsal: 29 říj 2018 22:28 
Řádný člen

Registrován: 18 úno 2016 00:03
Příspěvky: 1332
Bydliště: Slovakistan
Kraj: SR - Trenčianský
V MATE niet co nevediet. :)
Naco potrebujes prikazovy riadok?
Na poskodene disky...pouzivam svoj vymysel - zmapujem si pod Win cez hdtune kde su vadne klastre, tu cast znepristupnim linuxovym Gparted , teda tam vytvorim skryty neformatovany oddiel.
Vytvorim oddiel(y) NTFS pre Win a nainstalujem ho.
Kolegov laptop sice BIOS pri boote pinda o vadnom disku a potrebe zalohovat no ide niekolko rokov...

Linux nainstalujes hoci na flesku z mobilu, usbkluc...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koutek pro Linuxáře
PříspěvekNapsal: 29 říj 2018 23:52 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 933
Kraj: ČR - Jihomoravský
Na vadný disk potřebuješ vědět, kde je sběrna elektroodpadu, a koupit si SSD disk, i do starýho kompu to nejsou vyhozený peníze - teda pokud má SATA řadič...
Kdysi jsem provozoval Intel Atom D525 s 8GB RAM a SSD diskem, kterej stál víc, než zbytek sestavy, a nikdo nechtěl věřit, že takhle funguje Atom, kterej má každej spojenej s eePC od Asusu.
Příkazovej řádek jsem potřeboval na pulse audio, protože po nějakejch pokusech s různejma zvukovkama přestal fungovat, tak jsem si našel návod, jak to znovu nainstalovat a povedlo se.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koutek pro Linuxáře
PříspěvekNapsal: 30 říj 2018 07:47 

Registrován: 26 bře 2013 14:37
Příspěvky: 57
Kraj: ČR - Středočeský
kodl píše:
Otázka je, jestli jenom to pulse audio neodinstalovat z nějaké "plné" distribuce,
Odinstalovat PulseAudio (dále PA) se v diskuzích nedoporučovalo. Problém může být v tom, že PA používá hodně programů a tyto vazby se přeruší. Spíš se doporučoval můstek spojující PA a Jack, ten jsem kdysi rozchodil, bohužel si už nepamatuji podrobnosti.

Vycházel jsem z řešení použitého v nějaké audio distribuci, nejspíš Ubuntu Studio viz měření na https://premsvo.wordpress.com/2015/04/0 ... dows-xp-1/ , kde na snímku https://premsvo.files.wordpress.com/201 ... -arta2.png je vidět, že běží současně PA i Jack. Na dalším snímku https://premsvo.files.wordpress.com/201 ... calfeq.png jsou vidět podrobnosti propojení pomocí můstku: z SystIn to jde do lv2rack, v něm je použit CalfEQ5, z něho to jde do PAjackSource a z jeho výstupu PAjackSink už na výstup SystPlayBack. Jak jsem to ale tenkrát nastavil, to si už fakt nevzpomínám.

Dost jsem tenkrát hledal na zahraničním internetu, nakonec jsem vše našel. Linux Mint je značně rozšířený, myslím, že už to vyřešené někde bude. Když jsem do Google zadal: linux mint jack audio, tak to našlo kupu odpovědí. Snad něco z toho bude fungovat.

Co se týče frekvencí, to se lišilo podle karty. Např. pro SoundBlaster SB0410 mě vyšlo nejlépe 48 kHz, pro Xonar DX 44,1 kHz. Výrobci napíší celé rozpětí, ale v čem je to nejlepší neuvádějí, to se vyplatí změřit.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

© LuKyss 2005-2012 | ReproMania.NET & ReproObchod.cz



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group