Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2018 06:27


Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: ATX zdroj s vypnutým ventilátorom
PříspěvekNapsal: 27 úno 2017 21:23 
Řádný člen

Registrován: 08 črc 2009 14:08
Příspěvky: 451
Bydliště: Košice
Kraj: SR - Košický
Môžem napr. 200w ATX zdroj s ventilátorom používať bez zapnutého ventilátora, ak odber celej zostavy bude max 50w. Nerozumiem tomu, či zdroj bude vyrábať teplo aj pri tak malom odbere, ktoré by ho mohlo zničiť a prípadne aj celú zostavu (toho sa bojím najviac).
MB Gigabyte GA-C847N + 2gb ram + ZK, boot z sd karty, prípadne maličký ssd.

Potrebujem tichý comp do obývačky na KODI, kde chcem zvukovku m-audio.
AIO krabička s adroidom ma už prestala baviť, nestíha.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: ATX zdroj s vypnutým ventilátorom
PříspěvekNapsal: 27 úno 2017 21:42 
Řádný člen

Registrován: 18 úno 2016 00:03
Příspěvky: 1176
Bydliště: Slovakistan
Kraj: SR - Trenčianský
Ventilátor sa dá vymeniť. Dá sa o niečo spomaliť, výrazne klesne šum.
Otázka je skôr na pcforum - tam sú experti na to.
200W ATX zdroj bude zrejme hodne "starina" - neriskoval by som to na nič cennejšie.
BOOT z USB3 kľúča by bol PODSTATNE lepší :)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: ATX zdroj s vypnutým ventilátorom
PříspěvekNapsal: 27 úno 2017 22:02 
Řádný člen

Registrován: 08 črc 2009 14:08
Příspěvky: 451
Bydliště: Košice
Kraj: SR - Košický
Ventilátor nechcem meniť, je to cesta do pekla. PCforum neriešim, tu je dosť šikovných ľudí čo vedia poradiť. Boot bude asi nakoniec aj tak z ssd. Aj tak díky.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: ATX zdroj s vypnutým ventilátorom
PříspěvekNapsal: 27 úno 2017 23:20 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 721
Kraj: ČR - Jihomoravský
raděj si kup bezventilátorovej zdroj, ten zdroj hřeje i bez odběru (trafo, fety, usměrňovače) a nebo PC na 19V , třeba intel NUC nebo klon, dlouhý leta jsem používal celeron 1007U bez ventilátoru napájenej zdrojem přímo na atx konektoru, kterej dělal vše potřebný z 12V externího adaptéru.
celeron 1007U s SSD diskem bral max 20W a NUC6I3 se spokojí s 15W, pokud zrovna neřeší všechny problémy světa, to jde přes 25W :-))
2GB ram je málo i na nějakou lečí linuxovou distribuci, pokud máš integrovanou grafiku, tak ti klidně 1GB při full hd užere a systému už moc nezbývá. A PC s externí grafikou jistě nebude mít malou spotřebu...
jestli je to tahle deska: https://www.amazon.com/Gigabyte-Intel-C ... uckgo-d-20
tak to je na htpc fakt slabota, nm10 chipset jsem měl u atomu d525 před skoro 10-ti lety a to je k ničemu.
Prostě za málo peněz málo muziky, dnes bych nekupoval něco s procesorama odvozenýma od atomu jako N3xxx, Jxxx ale minimálně 6i3 nebo 7i3
(u AMD nemám přehled) a s minimálně 8GB RAM, jinak si brzo budeš nadávat, cos to koupil za krám.
P.S. SSD mám v pc už od roku 2009 a nic jinýho bych už asi nesnesl, místo novýho NB jsem do něj dal SSD a je to jak vyměnněný...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: ATX zdroj s vypnutým ventilátorom
PříspěvekNapsal: 28 úno 2017 19:10 
Řádný člen

Registrován: 08 črc 2009 14:08
Příspěvky: 451
Bydliště: Košice
Kraj: SR - Košický
kodl, celý problém je vo zvuku, lebo pôvodne som mal kvázi htpc (iba KODI) vyskladané na semprone am2+ s 2gb ram, grafikou a so zvukovkou M-Audio Revolution 5.1. Keďže to bola veľká bedňa, vymenil som to za "TV Box ANDOER, Rockchip RK3128t CS-918T, 2G/16G, Android 4.4.4/KODI 16.0", pretože som si myslel, že ten rozdiel vo zvuku nemôže byť až tak veľký. A je :-(
Dokonca to počujem aj ja.
Ideálnou možnosťou by bolo RPi2,3 plus openelec. Akurát sa tu bojím o kvalitu zvukovej zložky. Grundig potrebuje analog výstup.

Po pravde, rpi by mi najviac sedelo do obývačky.

Samozrejme som si vedomý toho, že kodi na prehrávanie hudby nie je nič extra, ale rodina si zvykla a takto im to vyhovuje. Takže pravdepodobne patová situácia....


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: ATX zdroj s vypnutým ventilátorom
PříspěvekNapsal: 28 úno 2017 19:36 
Řádný člen

Registrován: 18 úno 2016 00:03
Příspěvky: 1176
Bydliště: Slovakistan
Kraj: SR - Trenčianský
Paulus - skús prosím "prijať" ako fakt pár drobností:
Ak "čokoľvek" nestíha - zvuk nebude OK.
Ak použiješ podradné komponenty - alebo celú zostavu, zvuk tiež nebude OK a navyše si koleduješ o dymovú clonu, ak sa čosi z toho rozhodne odísť do kremíkového neba.
Ak budeš mať "kvázičokoľvek" - očakávaj od toho "kvázivýsledok".
Ak budeš mať presvedčenie, že čokoľvek z procákom AMD je dobré - ono je - ako prídavné vykurovacie teleso na zimu (síce nákupom lacné, no efektivitou KUA drahé)
Ak z akýchkoľvek príčin v procese spracovania, prenosu zvuku čosi "nestíha" - výsledkom bude sklamanie.
HOWGH


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: ATX zdroj s vypnutým ventilátorom
PříspěvekNapsal: 28 úno 2017 20:40 
Řádný člen

Registrován: 08 črc 2009 14:08
Příspěvky: 451
Bydliště: Košice
Kraj: SR - Košický
tak aby som bol presný, "kvázi HTPC", výraz kvázi som použil iba preto, lebo ten comp slúžil naozaj iba pre KODI bežiacom na OPENELEC-u. Žiadne hry, internet a podobne. Bol poskladaný z komponentov "čo dom dal", konkrétne Sempron am2+, 2GB ddr2, GK pasívna MSI N210, bez HDD, boot z sd karty, UDO, skriňa z pôvodného MMC msi media live.
Odber celej zostavy pri prehrávaní videa "Samsung-Demo-Oceanic-Life---x264.1080p.40Mbps-TESTOVACÍ-VIDEO.mkv" bol okolo 60-70w (mám to niekde doma pomerané a zapísané). Samsung video prehrávalo bez akéhokoľvek zaváhania, akurát bol problém s ventilátorom v zdroji (atyp vzhľadom na skrinku) a ja vyslovene nemám rád v obývačke ventilátory. Druhý problém bol v tom, že nízky profil skrinky dovoľoval použiť ZK alebo GK, preto som chcel MB s integrovanou grafikou a tým pádom aj nižšou spotrebou. Tvrdiť, že niečo na tejto zostave nestíhalo by bolo odvážne. Rovnako by bol možno zaujímavý slepý test hudobných prehrávačov, ako by kodi bežiace na linuxe obstálo....

Na zvyšok nereagujem, nemá to zmysel, nemám chuť tu rozoberať amd, intel. Chcel som iba radu k zdymeniu zdroja bez fanu, alebo k vyriešeniu problému s rpi pri zachovaní nejakého rozumného rozpočtu...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: ATX zdroj s vypnutým ventilátorom
PříspěvekNapsal: 28 úno 2017 21:50 
Uživatelský avatar

Registrován: 24 zář 2008 11:46
Příspěvky: 3972
Bydliště: Slaný
Jak již bylo poznamenáno, brát větráček z aktivního řešení je cesta do pekla nebo k podpálení baráku. Ani na čtvrtku výkonu to nemusí stačit. Ten honěnej vzduch s chlazením udělá opravdu hodně. Buď sehnat tichý větrník, nebo ztišit, a nebo koupit hotové pasivné řešení. Po stavbách mnoha PC mi nejlépe vychází koupení tichého větrníku + ztišení.

_________________
We are not here because we're free, we are here because we're not free.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: ATX zdroj s vypnutým ventilátorom
PříspěvekNapsal: 07 bře 2017 11:25 
Řádný člen

Registrován: 08 črc 2009 14:08
Příspěvky: 451
Bydliště: Košice
Kraj: SR - Košický
Zostavu s akým max odberom môžem pripojiť na tento pico psu zdroj?


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: ATX zdroj s vypnutým ventilátorom
PříspěvekNapsal: 07 bře 2017 19:08 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 721
Kraj: ČR - Jihomoravský
když je tam napsaný 160W tak asi 160W...
Asi bych si to zkusil najít i jinde a zkontroloval i odběry v jednotlivých větvích, tj 5V a 3.3V, kolik vlastně ten zdroj dá.
https://www.aliexpress.com/item/24Pin-PICO-BOX-160W-DC-ATX-Switch-PSU-Car-Mini-ITX-ATX-High-Power-Supply-12V/32763085595.html?spm=2114.01010208.3.98.RZuqU8&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2_10065_10068_433_10136_10060_10062_10056_10055_10054_302_301_10059_10099_10103_10102_10096_10052_10053_10050_10107_10051_10106_10084_10083_10080_10082_10081_10110_10111_10112_10113_10114_10037_10032_10078_10079_10077_10073_10070_10122_10123_10126_10124,searchweb201603_1,afswitch_1,ppcSwitch_5,single_sort_0_default&btsid=525b2874-764b-480c-a826-f866ee38f818&algo_expid=956817a8-eeed-4292-aa2a-f584947e1e92-11&algo_pvid=956817a8-eeed-4292-aa2a-f584947e1e92
I na tom aliexpresu se dá ledacos najít, je to to samý, jenom slušnější prodejce, co aspoň tuší, co prodává
Ale PC s odběrem 160W jsem snad nikdy nevlastnil, dnes spíš o řád míň.
Spíš bych ale sáhl po verzi co je označená "200W" má keramický a tantalový kondenzátory, a nebo po tomhle, https://www.aliexpress.com/item/DC-12V-250W-Pico-ATX-switch-PSU-24pin-MINI-ITX-ATX-High-Power-Supply/32629921198.html?spm=2114.01010208.3.63.RZuqU8&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2_10065_10068_433_10136_10060_10062_10056_10055_10054_302_301_10059_10099_10103_10102_10096_10052_10053_10050_10107_10051_10106_10084_10083_10080_10082_10081_10110_10111_10112_10113_10114_10037_10032_10078_10079_10077_10073_10070_10122_10123_10126_10124,searchweb201603_1,afswitch_1,ppcSwitch_5,single_sort_0_default&btsid=525b2874-764b-480c-a826-f866ee38f818&algo_expid=956817a8-eeed-4292-aa2a-f584947e1e92-7&algo_pvid=956817a8-eeed-4292-aa2a-f584947e1e92 sice píšou 250W, ale trochu "normální" proudy na 5V a 3.3V. Pozor ještě na adaptér 12V, z kterýho to budeš napájet, měl by být trochu solidní, u neznačkovejch může až smrtelně kolísat napětí...


Naposledy upravil kodl dne 07 bře 2017 19:20, celkově upraveno 1

Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: ATX zdroj s vypnutým ventilátorom
PříspěvekNapsal: 07 bře 2017 19:20 
Řádný člen

Registrován: 18 úno 2016 00:03
Příspěvky: 1176
Bydliště: Slovakistan
Kraj: SR - Trenčianský
Ak cheš veriť tomu, čo je tam napísané - 160W.
V skutočnosti možno 20... Okrem funkčných vecí mám z Číny doma aj zdroj 12V/5A, pri odbere nad 2A klesne na 9V. Aj 3,7V akumulátor 1200mAh - v skutočnosti má 270mAh. Vaľa šťastia s nákupom.
Bežné zdroje majú účinnosť plus-mínus 80%, teda zvyšok sa mení na teplo.
AK stále nechceš pochopiť, skús podržať hoci 15-20-wattovú zapnutú žiarovku za sklo v ruke minútu... Stratové teplo zo zdroja, ktorý MÁ ventilátor bez neho nijako zázračne nevypŕchne.
HOWGH :)


Naposledy upravil tatko Tom dne 27 pro 2017 21:22, celkově upraveno 1

Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: ATX zdroj s vypnutým ventilátorom
PříspěvekNapsal: 07 bře 2017 20:03 
Uživatelský avatar

Registrován: 24 úno 2012 17:26
Příspěvky: 350
Bydliště: Brno
Kraj: ČR - Jihomoravský
Bože, co tady furt řešíš za ptákoviny? Postavil jsem spoustu HTPC a větrák ve zdroji jsem nikdy neřešil. Kup normální zdroj se 120mm vetrákem, kterej má malý otáčky/velkej průtok a nebudeš o něm vědět. To spíš uslyšíš rafiky HDD,. než ten větrák.
Chlazení ve zdroji NENÍ stavěný na pasivní chlazení- upečeš to i bez odběru- ty chladiče potřebujou proud vzduchu.
8GB RAM je naprosto zbytečný. Ani při 4K videu (v Kodi) nemám obsazeno víc, jak 1.7GB (celkem mám 8). Ale procesor potřebuješ určitě víc než nějakej Atom. Mám poslední platformu (sc.1151-CPU Inrtel 2x3.6GHz s integrovanou grafikou HD graphic 630, RAM 8GB DDR4), a nejvytíženější při filmech je procesor- ozvučenej 4K MP4- CPU obě jádra 75-80%, RAM cca 1.7GB. Při běžným FHD filmu v .MKV jedou jádra na cca 25%, při .AVI se nudí.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: ATX zdroj s vypnutým ventilátorom
PříspěvekNapsal: 07 bře 2017 20:25 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 721
Kraj: ČR - Jihomoravský
Moje řeč, už jsem to tady psal, že míň než I3 nemá cenu ani na full hd. Disk slyšet nemusí, může mít SSD a příp. data někde na síti :lol:
A všelijakejch minipc jsou plný obchody...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: ATX zdroj s vypnutým ventilátorom
PříspěvekNapsal: 07 bře 2017 21:10 
Uživatelský avatar

Registrován: 24 úno 2012 17:26
Příspěvky: 350
Bydliště: Brno
Kraj: ČR - Jihomoravský
Zbytečný. Mám Intel Pentium G4600, a bez problémů i MP4-4K filmy. Ale i3 by to pravděpodobně zvládal s menším vytížením. Je to jen otázka peněz. Výkonově to pentium stačí.
Před tím jsem měl celeron 2x2.6GHz a ten nestíhal už FHD v MKV.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: ATX zdroj s vypnutým ventilátorom
PříspěvekNapsal: 26 kvě 2017 08:00 
Řádný člen

Registrován: 08 črc 2009 14:08
Příspěvky: 451
Bydliště: Košice
Kraj: SR - Košický
otazka, nechcem to zasie... novou temou. Zdroj PC ma 4pin CPU, je mozne touto redukciou napajat dosku, ktora ma 8pin CPU? Viem, zeby to malo ist, ale ci to ma niekto vyskusane. Diky


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: ATX zdroj s vypnutým ventilátorom
PříspěvekNapsal: 26 kvě 2017 08:55 

Registrován: 19 črc 2014 19:40
Příspěvky: 19
Kraj: SR - Bratislavský
Ano, je to mozne. Dokonca tu redukciu mozno ani nepotrebujes (zavisle od toho kolko prudu CPU bude brat). Obrázek


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: ATX zdroj s vypnutým ventilátorom
PříspěvekNapsal: 26 kvě 2017 09:20 
Uživatelský avatar

Registrován: 12 dub 2014 16:06
Příspěvky: 305
Kraj: ČR - Jihomoravský
Paulus, nechces picoPSU 150W a zdroj 12V? Mam to v HTPC uz nekolik let a jede to. Mam tu druhou sadu, novou, nepouzivana, a strelil bych to za rozumnou cenu.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: ATX zdroj s vypnutým ventilátorom
PříspěvekNapsal: 26 kvě 2017 11:47 
Řádný člen

Registrován: 08 črc 2009 14:08
Příspěvky: 451
Bydliště: Košice
Kraj: SR - Košický
Kocour, skoda, uz mam vlastny 150W. Skoda ze si neponukol skor.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: ATX zdroj s vypnutým ventilátorom
PříspěvekNapsal: 26 kvě 2017 18:04 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 721
Kraj: ČR - Jihomoravský
Já si zrovna koupil PC na 12-19V (intel NUC) a žádný zdroje už neřeším.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: ATX zdroj s vypnutým ventilátorom
PříspěvekNapsal: 27 pro 2017 12:33 
Řádný člen

Registrován: 08 črc 2009 14:08
Příspěvky: 451
Bydliště: Košice
Kraj: SR - Košický
Dám to sem, nemá zmysel zakladať nové vlákno.
Pico začalo mať problém, svojvoľne vypína comp. Začne to tak, že po dlhšej dobe zapnem pc, 1x nabehne comp normálne a svojvoľne sa vypne, 2x nabehne a tesne po nabehnutí openelec sa vypne, 3x sa svojvoľne vypne už pri nábehu OS. Skúsil som aktívny ATX zdroj a s tým nemám zostava žiaden problém, max odber je okolo 60-70W...
Tipujem správne, ako to vidím na problém s kondenzátormi pico?

Poprosím, neriešme opätovne to čo uvádzal tatko, kodl, sagitarius. Viem, že máte relatívne pravdu, ale... díky


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

© LuKyss 2005-2012 | ReproMania.NET & ReproObchod.cz



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group