Poslední návštěva: Právě je 15 lis 2018 05:59


Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 62 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Vytvoření 3D modelu ze soustavy řezů (CAD/CNC)
PříspěvekNapsal: 22 úno 2017 14:46 
Uživatelský avatar

Registrován: 19 srp 2011 09:39
Příspěvky: 1011
Kraj: ČR - Středočeský
Ahoj,

mám dotaz - kdybych si nakreslil zvukovod (něco jako trychtýř) jako soustavu řezů, dokázal by tu z toho někdo vytvořit 3D model, použitelný později pro výrobu na CNC? Tj. dodal bych sadu křivek, reprezentujících řezy zvukovodu v rovinách kolmých na jeho osu, v nějakém kroku. Toto mohu dodat třeba jako výkres DXF.

Ty řezy by posupně nějak měnily tvar z kruhu na obdélník. Jde mi o to, jestli tu je někdo, kdo hned ví, jak by z toho dokázal vyrobit 3D model.

Protože dosavadní zkušenosti s tímhle typem zvukovodů nejsou moc přesvědčivé, tak mě napadlo, že nakreslím něco sám, ale v CAD tak dobře neumím. Samotné ty křivky řezů bych však dohromady dal, čistě výpočetně. On tak nějak nejspíš ve finále vypadá program pro CNC, tj. nějaký popis pohybů v jemných vrstvách, ale to nemám momentálně absolutně čas studovat, abych to mohl generovat přímo v tom.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vytvoření 3D modelu ze soustavy řezů (CAD/CNC)
PříspěvekNapsal: 22 úno 2017 15:03 
Uživatelský avatar

Registrován: 19 srp 2011 09:39
Příspěvky: 1011
Kraj: ČR - Středočeský
A nebo taky ještě jinak. Dokázal by někdo v CAD vytvořit hladké napojení kruhového hrdla trychtýře na jeho obdélníkový širší konec, ovšem tak, aby bylo možné zadat tečný vektor na straně hrdla, tj. úhel mezi rovinou hrdla a stěnou trychtýře v tom místě? A stejně tak úhel na druhém konci.

Podle mě tohle musí být celkem rutinní věci (napojení s nějakou tečnou křivostí, nebo tak něco), ale nikdy jsem to nedělal.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vytvoření 3D modelu ze soustavy řezů (CAD/CNC)
PříspěvekNapsal: 22 úno 2017 17:08 

Registrován: 08 led 2017 03:56
Příspěvky: 55
Kraj: ČR - Královéhradecký
mabat: To by neměl být problém. Můžu ti to nakreslit.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vytvoření 3D modelu ze soustavy řezů (CAD/CNC)
PříspěvekNapsal: 23 úno 2017 09:34 
Uživatelský avatar

Registrován: 19 srp 2011 09:39
Příspěvky: 1011
Kraj: ČR - Středočeský
Tak výborně, začnu na tom dělat. Nebude to hned, tak kdybych se neozýval, znamená to, že na tom ještě dělám, ne že už nemám zájem. Díky.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vytvoření 3D modelu ze soustavy řezů (CAD/CNC)
PříspěvekNapsal: 23 úno 2017 18:24 

Registrován: 20 led 2009 23:43
Příspěvky: 1749
Jen pro info, chystáš "libovolně" velký zvukovod? :) Tj. mít předpřipravenou přechodku a pak si k tomu nařezat vyústění dle požadované velikosti?


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vytvoření 3D modelu ze soustavy řezů (CAD/CNC)
PříspěvekNapsal: 23 úno 2017 19:51 
Uživatelský avatar

Registrován: 19 srp 2011 09:39
Příspěvky: 1011
Kraj: ČR - Středočeský
To ani ne, prostě mě zajímá, jak se to bude chovat.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vytvoření 3D modelu ze soustavy řezů (CAD/CNC)
PříspěvekNapsal: 11 bře 2017 21:57 
Uživatelský avatar

Registrován: 19 srp 2011 09:39
Příspěvky: 1011
Kraj: ČR - Středočeský
Nakonec jsem přišel na algoritmus, jak vytvářet zvukovody respektující principiální akustické zásady, ze kterých vychází OS WG, pro libovolný tvar vyústění. Analyticky už je to neuchopitelné, ale numerické simulace vypadají docela slibně.

Takže dělám na tom, to jsem chtěl napsat. Musím ještě dořešit koncové zaoblení, ale už vím, jak na to.


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vytvoření 3D modelu ze soustavy řezů (CAD/CNC)
PříspěvekNapsal: 12 bře 2017 15:29 

Registrován: 08 led 2017 03:56
Příspěvky: 55
Kraj: ČR - Královéhradecký
mabat: Takže to lze popsat matematickou funkcí? Pokud ano a bylo by potřeba častěji generovat různé zvukovody, tak by možná stálo za úvahu tu matematickou funkci naládovat do Grasshopperu a postavit kolem toho definici pro generování výsledné plochy. Pak by se tam vždycky zadalo jen pár parametrů z té matematické rovnice a rovnou by to vylezlo připravené pro CAM. Ale pokud ty máš naprogramované něco z čeho lezou řezy, tak už to asi nemá cenu. Pak se to prostě složí z těch řezů.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vytvoření 3D modelu ze soustavy řezů (CAD/CNC)
PříspěvekNapsal: 13 bře 2017 19:31 
Uživatelský avatar

Registrován: 19 srp 2011 09:39
Příspěvky: 1011
Kraj: ČR - Středočeský
Zelený píše:
mabat: Takže to lze popsat matematickou funkcí?

To právě asi ne, aspoň ne nijak jednoduše. Ale koukal jsem na ten Grasshopper, vypadá to zajímavě, o existenci něčeho takového jsem neměl ani tušení. Tam by zřejmě "stačilo" nechat vygenerovat tzv. minimální povrch mezi počáteční a koncovou obvodovou křivkou, ovšem pro daný vstupní úhel. Pro výstupní by to asi vyšlo samo.

Nicméně teď už to mám zpracované v těch řezech včetně výstupního zaoblení, zbývá to trochu vycizelovat numericky.

Mimochodem je to zajímavá věc, tyhle minimální povrchy. Takový vznikne třeba tak, že natáhneš mýdlovou blánu mezi dvěma smyčkami z drátu, v prvním přiblížení - utvoří se spojující povrch, který má nejmenší plochu ze všech možných. Akorát tam chybí to omezení na navázání pod danými úhly, které je tady potřeba nějak zapracovat (výstup z repráku bývá nějaký konus a musí to navazovat hladce).


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vytvoření 3D modelu ze soustavy řezů (CAD/CNC)
PříspěvekNapsal: 14 bře 2017 19:31 

Registrován: 08 led 2017 03:56
Příspěvky: 55
Kraj: ČR - Královéhradecký
mabat: V CAD programech se dá udělat plocha jako spojení dvou jiných ploch. Podle konkrétního programu máš různou míru kontroly nad křivostí té výsledné plochy. Moc jsem to nestudoval, ale předpokládám, že to jsou plochy tvořené z NURBS (Non-uniform rational basis spline) a podle konkrétního nastavení se mění návaznost jednotlivých křivek od poziční návaznosti (s ostrou hranou) k nějaké plynulé návaznosti jako je tangenciálnínávaznost, nebo křivková návaznost. Vlastně se mění koncové vektory křivek ze kterých je tvořená plocha. Jaká je spojitost mezi návazností (nastavením vektorů křivky) a výsledným povrchem vygenerované plochy nevím. To bych musel nějak vykoumat. Jak máš vytvořené ty řezy? Ty jsou spočítané na minimální povrch výsledné plochy?
Grasshopper je velice silný nástroj, ale naučit se s ním pracovat není zrovna snadné.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vytvoření 3D modelu ze soustavy řezů (CAD/CNC)
PříspěvekNapsal: 14 bře 2017 20:04 
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2012 12:21
Příspěvky: 74
Kraj: ČR - Pardubický
Moc Vám tady do toho nechci kecat, ale IMHO spojování ploch, v tomto případě není zrovna to pravé ořechové, řekl bych, že je ohýbána příliš velká hmota. Pokud to program umožňuje je lépe spojovat nehmotné povrchy, ovšem to jsou úplně dvě jiné filozofie 3D modelování. Už mlčím.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vytvoření 3D modelu ze soustavy řezů (CAD/CNC)
PříspěvekNapsal: 14 bře 2017 20:05 

Registrován: 08 led 2017 03:56
Příspěvky: 55
Kraj: ČR - Královéhradecký
reta: Je ohýbána příliš velká hmota? Ohýbat nehmotné povrchy? Co tohle znamená, to tedy netuším.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vytvoření 3D modelu ze soustavy řezů (CAD/CNC)
PříspěvekNapsal: 14 bře 2017 20:39 
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2012 12:21
Příspěvky: 74
Kraj: ČR - Pardubický
SolidWors má mimo jiné příkazy spojit profily a povrch spojený s profilů. V druhém případě program pracuje jen s povrchem a budoucí tloušťka (hmota) se musí doprogramovat později (asi není podmínkou CAM umí opracovat).


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vytvoření 3D modelu ze soustavy řezů (CAD/CNC)
PříspěvekNapsal: 14 bře 2017 20:56 
Uživatelský avatar

Registrován: 19 srp 2011 09:39
Příspěvky: 1011
Kraj: ČR - Středočeský
Kdyby si s tím chtěl někdo pohrát a zjistit, k čemu se dá jak dojít, ta úloha se dá i vágně zjednodušit -
1) máme kruhové hrdlo, kde musí ve výsledku plocha tečně navazovat na nějaký konus před ním
2) v nějaké vzdálenosti od hrdla je libovolná uzavřená křivka, řekněme že v rovině rovnoběžné s rovinou toho hrdla
Úkol zní spojte hrdlo s touto křivkou "co nejhladší", nebo taky "co nejmenší" plochou.

Samotného by mě zajímalo, k čemu všemu by se podařilo dobrat. Tu svou konstrukci bych tu zatím nerad nějak rozmazával. Na to mě to stálo už příliš mnoho přemýšlení, než abych to všechno hned vyslepičil.


Naposledy upravil mabat dne 14 bře 2017 21:03, celkově upraveno 3

Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vytvoření 3D modelu ze soustavy řezů (CAD/CNC)
PříspěvekNapsal: 14 bře 2017 21:01 
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2012 12:21
Příspěvky: 74
Kraj: ČR - Pardubický
Tím, že jsem se zapojil do diskuze jsem v žádném případě nechtěl dát najevo, že znám řešení. Naopak rád se nechám poučit.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vytvoření 3D modelu ze soustavy řezů (CAD/CNC)
PříspěvekNapsal: 14 bře 2017 21:04 
Uživatelský avatar

Registrován: 19 srp 2011 09:39
Příspěvky: 1011
Kraj: ČR - Středočeský
To já taky.

Jako příklad bychom mohli uvažovat na druhém konci v rozích zaoblený obdélník.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vytvoření 3D modelu ze soustavy řezů (CAD/CNC)
PříspěvekNapsal: 14 bře 2017 21:09 

Registrován: 08 led 2017 03:56
Příspěvky: 55
Kraj: ČR - Královéhradecký
reta: Rozdíl mezi objemovým a povrchovým modelem asi v tomto případě nebude podstatný. Spíš jde o konkrétní matematický algoritmus se kterým to pracuje a také o možnosti dané uživatelským rozhraním.
mabat: Zadej nějaká vstupní data a já z nich zkusím vygnerovat plochu. Průměr vstupu, úhel, velikost obdélníku a poloměr radiusů obdélníků. Jestli jsem to dobře pochopil, tak tohle by pro tvé zadání mělo stačit.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vytvoření 3D modelu ze soustavy řezů (CAD/CNC)
PříspěvekNapsal: 14 bře 2017 21:16 
Uživatelský avatar

Registrován: 19 srp 2011 09:39
Příspěvky: 1011
Kraj: ČR - Středočeský
OK, něco nadhodím, zítra. Mohlo by to stačit. Udělám to pak taky a pak bude zajímavé, jak to bude vypadat v základních podélných řezech (vodorovně, svisle, úhlopříčně).


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vytvoření 3D modelu ze soustavy řezů (CAD/CNC)
PříspěvekNapsal: 14 bře 2017 22:14 

Registrován: 08 led 2017 03:56
Příspěvky: 55
Kraj: ČR - Královéhradecký
mabat: Vznikne ti spousta různých křivek, ale není mi jasné, jak to vyhodnotíš. Když si nakreslím ty dvě plochy na které to má navazovat, tak většinou mám v SW možnosti volby G0 (to se ti nehodí, tam je ostrá hrana), G1 (tečné, to už je plynulé), G2 ( zachovává křivost, také plynulé) a u některých SW třeba i G3, nebo G4. Vlastně to s každým dalším stupněm přidává další kontrolní body na křivce. Čím vyšší je číslo za G, tím ostřeji zlomenou křivku to dělá (má to větší snahu pokračovat ve směru zdrojové plochy/křivky. Pak lze pro oba konce plochy/křivky nastavit vektor. Tím se ovlivní tvar křivky. Se zvětšujícím se vektorem roste snaha pokračovat ve výchozím směru. Tedy když zvyšuji vektor, tak to dělá ostřejší křivku. Jaká je za tím matematika nevím, to jsem zatím nikdy nepotřeboval vědět. Stačilo mi udělat plynule navazující plochu a případně ji podle potřeby nějak natvarovat. Tedy tak, aby to bylo pěkné, ale bez matematicky přesného zdůvodnění. Pro tvůj účel mi okometricky připadá nejlepší nastavení G1,G1, s vektory 1 :)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vytvoření 3D modelu ze soustavy řezů (CAD/CNC)
PříspěvekNapsal: 15 bře 2017 08:23 
Uživatelský avatar

Registrován: 19 srp 2011 09:39
Příspěvky: 1011
Kraj: ČR - Středočeský
Jasný, umím si představit, že takhle to v CAD obecně funguje. Pak je v tom opravdu značná volnost z pohledu té konstrukce.

Přísně matematicky včetně té akustiky to zdůvodněné ale nemám, to je čistě empirie a intuice na základě zkušeností s jednoduššími tvary. Zas tak kovanej v tom nejsem, nechci si tu hrát na nějakýho experta.

Asi ještě vyzkouším to mýdlo :)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 62 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

© LuKyss 2005-2012 | ReproMania.NET & ReproObchod.cz



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group