Poslední návštěva: Právě je 16 lis 2018 11:48


Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jak zapojit repro z auta
PříspěvekNapsal: 06 bře 2011 12:57 

Registrován: 06 bře 2011 12:42
Příspěvky: 1
Kraj: ČR - Královéhradecký
Ahoj, doufám že mě neukamenujete. Mám takový hloupý dotaz :-) Mám doma reproduktory z auta- 2x basový a 2x výškový. A napadlo mě udělat si k nim ozvučnice a používat je jako repro k PC. Jenže nevím jak je zapojit... někde jsem se dočetl že je potřeba audio výhybky pro ty výškové reproduktory. Ale trochu jsem googlil a zjistil že by ty výškáče sli zapojit bez výhybky. že maji v sobě odpor... Poradili byste mi prosim? Nejde mi o nějaký super kvalitní zvuk, stačí aby hráli lépe než ty plastové chrastitka co tu mám :-)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak zapojit repro z auta
PříspěvekNapsal: 06 bře 2011 14:40 
Uživatelský avatar

Registrován: 08 kvě 2009 21:57
Příspěvky: 354
Bydliště: LC
Kraj: SR - Banskobystrický
Nemám rád keď niekto napíše sem a aj na audioweb (nemám nič proti audiowebu, skôr naopak, ale však keď si to tam napísal a dostal málo odpovedí, tak buď chvíľu počkaj, alebo pouvažuj nad formuláciou príspevku).

Ak majú tie reproduktory odpor, tak to budú určite piezo reproduktory, tzn. že kvalita pomerne nízka (o to horšie, že je to z nejakej sady do auta). Od tých plastových chrastítiek ku PC to bude hrať určite lepšie, ale potrebuješ k tomu zosilňovač (min. 20€ za nejakú staršiu Teslu..ale ak sa pošťastí, tak samozrejme sa dá zohnať aj zadarmo). Pre tie reproduktory potrebuješ spraviť nejaké ozvučnice. To sú zase financie navyše a kopa času. Preto nemá veľmi význam šetriť na reproduktoroch, pretože stráviš nad tým plno času, ale výsledok bude horší, ako keby si kúpil nejaké obyčajné ARS9204, ARS820 za pár €...
Pošli sem aspoň označenie reproduktorov príp. aj fotky. Možno že ten stredobas by sa dal použiť.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak zapojit repro z auta
PříspěvekNapsal: 07 bře 2011 20:33 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 7567
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Předpokládám, že v těch výškáčích, nebude odpor, ale kondenzátor...

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak zapojit repro z auta
PříspěvekNapsal: 07 bře 2011 22:05 
Uživatelský avatar

Registrován: 04 dub 2010 14:43
Příspěvky: 10
Kraj: ČR - Moravskoslezský
jednoduše, basák s výškáčem propoj paralelně a do série s výškáčem MP kondenzátor
cca 4-8 uF (v nouzi dva elektrolytické v sérii k sobě toutéž polaritou) - pokud není jeho součásti jak uvedeno v předchozím příspěvku


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak zapojit repro z auta
PříspěvekNapsal: 07 bře 2011 23:42 
Uživatelský avatar

Registrován: 08 kvě 2009 21:57
Příspěvky: 354
Bydliště: LC
Kraj: SR - Banskobystrický
Neviem prečo si myslíte, že tam musí byť kondenzátor. Úplne bežné sú piezo výškové reproduktory, ktoré sa používajú bez výhybky len s predradným rezistorom (cca 10-100ohm). Bohužiaľ takéto reproduktory majú dosť zlý zvuk (veľmi "ostrý" prejav), používajú sa prevažne v lacných reprosústavách alebo sadách do auta.

Tu je napríklad niečo o tom:
http://audioweb.cz/tp-reproduktory1.htm
http://www.elektroworld.info/modules.ph ... ic&t=32984


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak zapojit repro z auta
PříspěvekNapsal: 07 bře 2011 23:48 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 28 zář 2008 19:41
Příspěvky: 241
Bydliště: Kolín - middle Bohemia
Kraj: ČR - Středočeský
Už jsem ti psal na AW. Základ je vědět co máš vlastně k dispozici. Budeme stavět dům, ale nevíme co nám vůbec přivezou, dřevo, ytong nebo cihly? :P Udělej fotky repráků, nejlépe s rozměrama, popisky na magnetech. Potom se dá něco "poradit" ;)

_________________
H.F.C.K. --------------------------------.....currently domestic audio system under construction!


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak zapojit repro z auta
PříspěvekNapsal: 07 bře 2011 23:57 
Uživatelský avatar

Registrován: 04 dub 2010 14:43
Příspěvky: 10
Kraj: ČR - Moravskoslezský
kondenzátor (nejjednodušší výhybka) je tam proto aby nepropustil do výškáče nízké kmitočty které nepřenáší nebo jen zkresleně a mohou poškodit jemné vinutí cívky systému, taky kvůli výsledné impedanci, prosté propojení dvou repro paralelně dá impedanci poloviční a to zas nemusí vydržet koncový zesilovač


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak zapojit repro z auta
PříspěvekNapsal: 08 bře 2011 19:20 
Uživatelský avatar

Registrován: 08 kvě 2009 21:57
Příspěvky: 354
Bydliště: LC
Kraj: SR - Banskobystrický
To platí pri normálnych reproduktoroch, piezo reproduktory sa len výnimočne pripájajú na výhybku resp. cez kondenzátor. Skús si prečítať ten článok na audiowebe.

Citace:
Speciální třídu tvoří piezo výškové reproduktory (tlakové), popřípadě piezo drivery. Pieza jsou ještě víc citlivá, vynikají extrémně vysokou citlivostí a velkou impedancí. Nemají skoro žádný odběr, a dokáží řvát opravdu úchvatně. Nevýhoda je, že někdy docela zkreslují zvuk, pro domácí poslech a HiFi se vůbec nehodí. Díky jejich řvavosti, levné ceně, relativní odolnosti (tak snadno se zase nespálí jako výškové repro) ...se používají ve PA systémech a levnějších reproboxech. Piezo reproduktor je vlastně celek, takový trumpetka a které koukají konektory. Piezo driver se liší drobek profesionálnějším provedením a tím, že driver je vlastně takový nástavec s konektorem (v něm je zamontováno hrající jádro), a na tento driver se ještě musí nasadit (přidělat) trubka (Horn "horna"). Často si můžeme vybrat i tvar, který je nejvhodnější pro šíření výšek. Tvar horny nám docela tvaruje i směr šíření výšek. Mnohdy se používá i kombinace Basák (hraje basy) + driver (hraje středy 2 až 4.5kHz) + piezo (hraje od 4.5kHz a výše...). Toto je nejčastější sestava levnějších beden. Popřípadě dvoupásmový systém se skládá jen z basáku a pieza. Pieza a výškáče jsou ale zničitelná ještě snadněji - tím, že do nich pustíte vysoké (ultrazvukové) tóny. Obvykle je to více než 20KHz...
Zajímavost je, že pieza se nepřipojují na výhybku, nebo můžou ale specielně. Je nutné to ozkoušet a správně doladit.


A čo som mal možnosť vidieť autorepro, kde bol ako výškač použitý piezo reproduktor, tak tam vždy stačil len rezistor. Cez kondenzátor sa musia pripojiť len niektoré druhy piezo reproduktorov.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak zapojit repro z auta
PříspěvekNapsal: 08 bře 2011 23:02 
Uživatelský avatar

Registrován: 20 lis 2008 10:59
Příspěvky: 874
Kraj: SR - Košický
Rezistor je tam na ochranu zosilňovača keď sa piezo spály totiž robí skrat. Kondenzátor sa používa na úpravu citlivosti čím menší kondenzátor tým tichšie hrá.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak zapojit repro z auta
PříspěvekNapsal: 31 říj 2018 14:51 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 31 říj 2011 19:11
Příspěvky: 4313
Kraj: SR - Trenčianský
Reagovat na 7 let starý dotaz má fakt smysl... :roll:


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak zapojit repro z auta
PříspěvekNapsal: 31 říj 2018 15:07 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 30 črc 2009 20:28
Příspěvky: 4109
Bydliště: Praha 4 - Křeč
Kraj: ČR - hl. m. Praha
Když se podííváš na oba příspěvky soudruha alfonz.me, tak je to jen blbě zamaskovaná reklama. Proto adminovi navrhuji smazat a zabanovat.

_________________
NOBLE BRICKS


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron

© LuKyss 2005-2012 | ReproMania.NET & ReproObchod.cz



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group