Poslední návštěva: Právě je 17 srp 2017 19:39


Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Stavba repro z dutého kmenu
PříspěvekNapsal: 19 čer 2017 08:35 

Registrován: 19 čer 2017 08:17
Příspěvky: 7
Kraj: ČR - Středočeský
Zdravím, chtěl bych se zeptat jestli má někdo zkušenost s výrobou repro z dutého kmenu. Ve stodole jsem našel asi 3m (rodiče to kdysi schovali na výrobu budek pro ptáky :)) ), vnitřní průměr dutiny je cca 25-30cm, stěny mají tloušťku přes 2cm. Dřevo je vyschlé, neshnilé, jen uvnitř to chce očistit. Je reálné něco podobného vyrobit? Když je uvnitř takového místa nejradši bych tam vrazil repro na sub, ale neumím moc posoudit jaký zvuk z toho poleze. Proto se chci zeptat jestli by jste mi mohli poradit, konstrukci samotnou si myslím zvládnu, ale jaké repro zvolit a popřípadě zesilovač už si sám nelajsnu.
Díky moc za jakékoliv nápady :)
Veve


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba repro z dutého kmenu
PříspěvekNapsal: 19 čer 2017 08:38 

Registrován: 02 pro 2012 15:54
Příspěvky: 390
Kraj: ČR - Liberecký
Myslim, ze na gguuuglu se inspirace da najit.... :)
https://www.google.cz/search?q=log+spea ... 1&bih=1115


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba repro z dutého kmenu
PříspěvekNapsal: 19 čer 2017 08:58 

Registrován: 19 čer 2017 08:17
Příspěvky: 7
Kraj: ČR - Středočeský
To jsem samozřejmě hledal, ale doufal jsem že se tu najde někdo kdo podobnou věc už dělal, přecejen rada z první ruky je lepší :D

PS : představoval bych si dát dovnitř něco takového http://www.reproobchod.cz/rn-226-1208-p3312 , ale zkušenosti moc nemám, tak se radši chci poradit než tam něco narvu. Představu mám jeden nebo dva dát dovnitř a strany kmene uzavřít, aby koukali z boku ven moc nechci, pravděpodobně to budu mít jen ve stodole, tak aby se nezasvinili :)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba repro z dutého kmenu
PříspěvekNapsal: 19 čer 2017 12:16 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 6587
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Pominu ten kmen, to je věc designu a vkusu. Ale máš vůvec páru o tom, jak fungujou repráky a reprosoustavy? To na odkazu je (hodně podprůměrný) basák. To chceš dělat subwoofer?

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba repro z dutého kmenu
PříspěvekNapsal: 19 čer 2017 12:40 

Registrován: 19 čer 2017 08:17
Příspěvky: 7
Kraj: ČR - Středočeský
No, páru. Zevrubně princip chápu, ale to je tak vše. Proto jsem byl rád že jsem našel sekci pro začátečníky. Tuším že takové případy co ví prakticky prd tady asi milujete. Ale líná huba... :) Že to je chabší basák vím, žádný párty s tím pořádat ale nehodlám, takže ani do toho moc dávat peněz nechci. Tak do tří tisíc.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba repro z dutého kmenu
PříspěvekNapsal: 19 čer 2017 13:18 
Uživatelský avatar

Registrován: 19 srp 2011 09:39
Příspěvky: 927
Kraj: ČR - Středočeský
Z toho by mohly vzejít třeba dva dvoupásmový sloupky, nakonec proč ne. Objem by vycházel okolo 20 - 25 litrů, to je tak na 6,5" + 1" (nebo možná i větší vejškáč), akorát nevím, jak se vejít do 3 tisíc (5 už by bylo realističtějších, aby to trochu za něco stálo). Musel bys to ale pak někomu odvézt na akustické změření a návrh výhybky, bez toho to smysluplně nejde.

Další možnost je dát tam jen jeden širokopásmovej reprák (s nějakým minimálním filtrem - opět, podle měření), což je v nákladech asi nejlevnější, ale taky zvukově nejslabší.

- Tedy mám na mysli kmen nastojato, jestli by se tam ty repráky povedlo nějak kloudně dostat.


EDIT: Jéžišmarjá, tak já už neumím ani počítat. A mně se to zdálo nějaký divný. :oops:
Tak do 70 litrů se dobře vejde i 10" - v tom případě co tak z toho dělat TOTEM 100 - jen koupíš součástky a napereš to tam :twisted:

(Nebo možná, že TOTEM 100 už je překonaný, nějakou dobu to už moc nesleduji, třeba se dnes za stejný peníze, tj. okolo těch 5 tisíc, dá postavit zas něco lepšího.).

I když, to je zas asi nesmysl, vzhledem k průměru toho kmenu... Vypadalo by to jako nový Bowers & Wilkins.
Tak jako bych nic nenapsal, ale jak to zhruba funguje, jsi z toho možná trochu pochopil :mrgreen:
A navíc zpětně koukám, že to vlastně chceš jen někam do stodoly, nebo co...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba repro z dutého kmenu
PříspěvekNapsal: 19 čer 2017 15:44 

Registrován: 19 čer 2017 08:17
Příspěvky: 7
Kraj: ČR - Středočeský
Moje původní představa byla že tam vrazim dva reproduktory, možná zesilovač a bude to hrát, s tím že mi tu třeba někdo poradí co vybrat, ale jak si pročítám všemožné návody tak si čím dál víc přijdu jako Hurvínek s válkou :lol: Zmiňované ladění a výhybku si ještě musím nastudovat, ale kdybych to vzal nejjednodušší cestou, vrazil tam ty dva rn226 zapojeny proti sobě a zavřel to?


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba repro z dutého kmenu
PříspěvekNapsal: 19 čer 2017 15:53 
Uživatelský avatar

Registrován: 19 srp 2011 09:39
Příspěvky: 927
Kraj: ČR - Středočeský
Veve píše:
..., ale kdybych to vzal nejjednodušší cestou, vrazil tam ty dva rn226 zapojeny proti sobě a zavřel to?

To bys musel vysvětlit, co přesně tím myslíš.
Ono to sice zní jako taková zasvěcená hantýrka, ale obávám se, že to bude nějaká strašná blbost :)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba repro z dutého kmenu
PříspěvekNapsal: 19 čer 2017 16:13 

Registrován: 19 čer 2017 08:17
Příspěvky: 7
Kraj: ČR - Středočeský
Co čekat od nováčka, odhalil jsi mě. :mrgreen: Našel jsem někde návod na stavbu kde použil tyhle repro(a mě se líbila cena) a zapojil je push/pull(taky zasvěcené). Celkem mě to zaujalo a tady jsem chtěl jen pochytit další nápady, popř nechat se nasměrovat správným směrem . :oops:


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba repro z dutého kmenu
PříspěvekNapsal: 19 čer 2017 16:16 
Uživatelský avatar

Registrován: 19 srp 2011 09:39
Příspěvky: 927
Kraj: ČR - Středočeský
Stále nevím(e), k čemu to chceš vlatně mít. Co to má dělat, až to bude?


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba repro z dutého kmenu
PříspěvekNapsal: 19 čer 2017 16:26 

Registrován: 19 čer 2017 08:17
Příspěvky: 7
Kraj: ČR - Středočeský
Ajo, subwoofer, pardon :oops: Baví mě kutit a satelity mám (obyč mix co kdo odložil), byl k tomu i sub, ale přestal hrát, tak jsem si začal já hrát s myšlenkou o stavbě vlastního, ale možná jsem se precenil :roll:


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba repro z dutého kmenu
PříspěvekNapsal: 19 čer 2017 16:52 
Uživatelský avatar

Registrován: 19 srp 2011 09:39
Příspěvky: 927
Kraj: ČR - Středočeský
Ne, to je v pohodě, fungovalo by to, na tom celkem nic není. Na každou stranu jeden a tím tu rouru uzavřít. Push-pull by (asi) znamenalo, že jeden z nich bude čouhat magnetem ven - to nevím, jestli je to, co chceš. Dají se samozřejmě oba dát i magnetem dovnitř. Tak či tak, musí být zapojené polaritou tak, aby oba zároveň vzduch v bedně vždy stlačovaly (a obráceně).

Musíš jen najít vhodný reprák do těch cca 80 litrů uzavřeného objemu, což by neměl být problém ani za pár korun. Nízké Fs, vysoké Qts. Uvažoval bych o nějakých 10", možná 12" a klidně bych tam dal i ten zmiňovaný Monacor SPP-255, v 60 litrech dělá celkem dobrou službu, v 80 bude taky. Budou dva paralelně, takže to bude mít ve výsledku 4 ohmy, tak s tím počítej kvůli zesilovači.

Ono upřímně řečeno by to nějak fungovalo i s těmi RN 226-120/8, akorát jsou na to zbytečně malý. U subu chceš vždy co největší reprák, co ti okolnosti dovolují.

Radím ti samozřejmě tak, aby to bylo pokud možno maximálně blbuvzdorný. Jinak se dají postavit různý věci, ale riziko toho, že se to hned nepovede, pak rychle narůstá.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba repro z dutého kmenu
PříspěvekNapsal: 19 čer 2017 17:23 

Registrován: 19 čer 2017 08:17
Příspěvky: 7
Kraj: ČR - Středočeský
Couhat by nic nemělo, myšlenka byla je narvat někam doprostřed, na koncích by byly jen koláče s otvorama. Dutina začíná na necelých 25cm, takže 10" tam bohužel nenarvu, natož s rámečkem abych je mohl ukotvit. Repro ze sub co odešel měl 15cm, s tím že to byl šunt z 2+1 za pár stovek a hrál pro moje potřeby obstojně(a uvnitř byl jen reproduktor). Jak jsem říkal, sestavit to schopný jsem, ale vybrat co přesně vlastně sestavit očividně už ne :lol:


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

© LuKyss 2005-2012 | ReproMania.NET & ReproObchod.cz



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group