Poslední návštěva: Právě je 28 úno 2020 16:15


Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Spínaný zdroj 100W a viac do 20V
PříspěvekNapsal: 01 pro 2019 16:38 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8377
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Izolovaný měnič by byl jasně deklarovaný (plus údaj o izolačním napětí vstup-výstup) a hlavně by musel mít čtyři vývody. Toto je vhodné jako náhrada stabilizátoru 780x s malou ztrátou. Podobné věci dostaneš na Aliexpessu za dolar.
Nejjednodušší je napájet vstupní část samostatným zdrojem. Stačí klidně vyrabovat elektroniku z miniaturní USB nabíječky, použít starý zdroj od telefonu a podobně. Izolované měniče se používají hlavně v průmyslu a jsou dražší (na druhou stranu jsou velmi kvalitně filtrované a stabilní).

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínaný zdroj 100W a viac do 20V
PříspěvekNapsal: 01 pro 2019 20:18 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 1240
Kraj: ČR - Jihomoravský
Zrovna tenhle modulek s "historickým" LM2596 moc neruší (oproti moderním subminiaturním IO s kmitočtem spínání řádu MHz), místo mosfetu je v něm totiž jako spínací prvek NPN tranzistor...
Několikrát jsem jej použil i v audio aplikaci bez nějakýho měřitelnýho problému. Při tvorbě "multi krabičky" je spíš potřeba vědět jak to navzájem propojit kvůli zemním smyčkám a případnýmu rušení z napájení.
Jako "hifi provokatér" provozuju třeba actidamp napájenej spínaným zdrojem a záporný napětí mám generovaný tímhle modulem. Úroveň rušivejch napětí na napájecích pinech OZ je pod 1mV, navíc s kmitočtem mimo slyšitelný spektrum...
Prostě to nějak slož, a pak laboruj, učenej z nebe nespadl. Jeden z mejch pokusů o zes 2.1 se samostatnejma modulama s TPA a propustí pro sub taky nedopadl nejlíp...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínaný zdroj 100W a viac do 20V
PříspěvekNapsal: 01 pro 2019 21:19 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 152
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
kodl:
Taký je plán :) Nejako to zložiť a dúfať, že už to nebudem musieť rozložiť. Ak by bol problém s tým 5V napätím, vyskúšam ten menič, na ktorý si odkazoval. Ak nepomôže ani to, budem riešiť ďalej, možnosti ste tu naznačili.

ransom:
Prvý plán bol taký ako navrhuješ: vraziť do krabice zdroj od NB + nejaký zdroj od telefónu a do krabice priviesť 230V. Ale z nejakého dodnes pre mňa neznámeho dôvodu :) som si vyrobil krabicu s rozmermi v určitom pomere podľa zosilňovača, ktorý mám doma. Šírku som zvolil 12" a ostatné rozmery som dopočítal podľa toho zosíka. To len tak na okraj. Ak by som chcel dať ten zdroj, čo mám, do krabice, tak mi tam nevojde, pretože ho nechcem rozoberať a neviem zohnať uhlový konektor (prípadne kábel s uhlovým konektorom) na napájanie toho zdroja. Takže kvôli tomu teraz riešim takéto "nezmysly". Moduly z Číny ešte nedorazili, tak to nemám ani ako odskúšať.

Inak, keď som pripojil bluetooth modul k 5V toho TPAčka, tak som nepozoroval žiadne rušenie. Z toho usudzujem, že existuje nejaká malá šanca, že to nebude rušiť ani s tým mojim stabilizátorom.

Ešte raz Vám obom ďakujem za pomoc a trpezlivosť.

EDIT (20-01-2020): zistil som, že na BT module sa neprejavuje žiadne rušenie z dôvodu, že je na doske osadený galvanicky oddelený DC/DC menič :)


Naposledy upravil holmarc dne 20 led 2020 21:05, celkově upraveno 1

Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínaný zdroj 100W a viac do 20V
PříspěvekNapsal: 12 led 2020 09:35 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 152
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
Zdravím.
Stále čakám na nejaké veci z Číny (motorový alps a konektory), inak všetko mám už naskladané v krabici. Tak ako ste písali, k DACu som musel dať galvanicky oddelený dc/dc menič, bez neho tam vznikal bordel.

Mám však ešte otázočku: máte nejaký tip na konektor pre napájanie? Potrebujem do panela aj na kábel. Pre napätie 24V a prúd cca 6A. Videl som použité aj 4pinové XLR konektory (na predávaných zdrojoch) len neviem, či je to úplne kóšer, ale asi áno, keď to tak vyrábajú. Ale chcel by som vedieť, čo používate vy. Vopred ďakujem za vaše tipy.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínaný zdroj 100W a viac do 20V
PříspěvekNapsal: 12 led 2020 11:10 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8377
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
S kvalitním XLR bych neměl problém. Do panelu vidlici, na kabel zásuvku. Jen aby ti to nepřevracelo krabici. Je to už docela rozměrná záležitost.
Jinak při patřičné opatrnosti při zapojování můžeš klidně použít banánky, zdířky, vidličky, reproterminály.
Nezáměnné a bytelné může být třeba toto:

https://www.aliexpress.com/item/3285893 ... b201603_53

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínaný zdroj 100W a viac do 20V
PříspěvekNapsal: 12 led 2020 11:46 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 152
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
Práve o tú nezamenitelnosť mi ide, a tiež o to, aby som to omylom neprepóloval. Nad banánikmi som uvažoval, ale tam práve hrozí to prepólovanie. Momentálne (skúšobná prevádzka) to mám pripojené cez rca (cinch) konektor, to ale asi naozaj nie je kóšer, či?


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínaný zdroj 100W a viac do 20V
PříspěvekNapsal: 12 led 2020 16:07 
Uživatelský avatar

Registrován: 20 lis 2008 10:59
Příspěvky: 892
Kraj: SR - Košický
Preháňať cez cich 6A fakt nie je košer. :twisted:


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínaný zdroj 100W a viac do 20V
PříspěvekNapsal: 12 led 2020 17:02 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8377
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Proudově to snesou, zvlášť ty kvalitnější. Ovšem bylo by zajímavé strčit omylem ten CINCH s 24VDC třeba do PHONO vstupu.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínaný zdroj 100W a viac do 20V
PříspěvekNapsal: 12 led 2020 17:40 

Registrován: 08 srp 2018 20:36
Příspěvky: 49
Kraj: SR - Košický
A čo tak "priemyselný" konektor?
http://www.avelmak.sk/index.php?lm=1355&pgnum=1
Tento typ je podľa priloženého produktového listu až na 10A:
http://www.avelmak.sk/index.php?lm=1355&pg=det&article=61295


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínaný zdroj 100W a viac do 20V
PříspěvekNapsal: 15 led 2020 21:26 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 152
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
Ďakujem za reakcie. Aspoň som si urobil prehľad, aké konektory existujú.
Ten konektor z aliexpressu "od ransoma" vyzerá dobre, ale momentálne nejakú dobu nemám chuť tam objednávať, už viac ako dva mesiace čakám na nejaké veci z Číny, kvôli ktorým mám krabicu stále otvorenú :)
Dnes som kúpil PowerCon od Neutriku (boli skladom, nemusím čakať), sú to síce konektory na 230VAC, ale u mňa doma budú určite nezameniteľné :)

Ešte raz ďakujem.


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

© LuKyss 2005-2012 | ReproMania.NET & ReproObchod.cz



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group