Poslední návštěva: Právě je 09 úno 2023 08:52


Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: DAC Cambridge Audio - jaký náhradní zdroj? (PSU)
PříspěvekNapsal: 01 pro 2022 18:20 

Registrován: 25 led 2015 23:48
Příspěvky: 2
Kraj: ČR - Královéhradecký
Zdravím,
provozuji DAC od CA DacMagic Azur a přestal mi fungovat zdroj. Ten dával 12V AC, 1500mA. Když se podívám dovnitř, nevidím nic jiného, než transformátor osazený tepelnou pojistkou. Žádná další elektronika. Otázka na Vás je, jaký náhradní zdroj zvolit. Základní výstupní parametry jsou jasné, ale v obchodech nabízejí zdroje spínané či nespínané a se spoustou dalších parametrů, z nichž mi jde jako laikovi hlava kolem. Je to jedno, za předpokladu, že dodržím těch 12VAC, 1500mA, nebo...? Předem děkuji za rady.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: DAC Cambridge Audio - jaký náhradní zdroj? (PSU)
PříspěvekNapsal: 01 pro 2022 18:47 

Registrován: 02 črc 2020 16:04
Příspěvky: 37
Bydliště: Betlem City
Kraj: ČR - Královéhradecký
A leze z toho zdroje něco? Asi ne, zkusit vyměnit tu pojistku, to je nejlevnější. Já osobně bych ji zkusil přemostit a měřit výstup zdroje. Trafo si tipnu že nehořelo. Elektronika v tom žádná nebude, je to jen zdroj střídavého 12V napětí jak tak koukám. Těch 1,5A je jak vidím podle parametrů akorát na hraně.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: DAC Cambridge Audio - jaký náhradní zdroj? (PSU)
PříspěvekNapsal: 01 pro 2022 19:21 

Registrován: 25 led 2015 23:48
Příspěvky: 2
Kraj: ČR - Královéhradecký
No ona neshořela pojistka, ale utrhl se měděný vodič z primární cívky. Kdysi jsem ten DAC kupoval z Ebay a přesně v tomto stavu (utržené spojení přívodu a cívky transformátoru) mi to tenkrát došlo. To znamená, že už tenkrát jsem to pájel zpět a vím, že ten drátek byl totálně tenkej a krátkej a vůbec se mi to nechtělo spojit dokupy a když už se to chytlo, stačil méně pečlivý pohyb při vracení transformátoru do pouzdra a drátek byl opět urvanej. Momentálně mám hrot páječky tak zoxidovanej, že to ani nejde publikovat, ten měděnej drátek z primáru je po těch letech taky zoxidovanej a při představě, jak to v tomhle stavu, a s mým vybavením, bastlím zpět dokupy, mi vstávají vlasy hrůzou. Zvláště když jsem koukal, že nový zdroj by se měl nechat pořídit do 200kč (vím, že pájení zpět by bylo skoro zadarmo, ale jak říkám, s momentálním vybavením se mi do toho nechce).

Myslíš, že bych měl nový zdroj vzít 2000mA? Usuzuješ tak z nějakého schématu, nebo...? Jaké benefity by to mohlo (zvukově) přinést?


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: DAC Cambridge Audio - jaký náhradní zdroj? (PSU)
PříspěvekNapsal: 01 pro 2022 22:40 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 10572
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Docela rád bych to viděl aspoň nafocené. Napájecí trafo, u kterého je přístupný drát primárního vinutí, má místo snad v elektronice nouzového svítidla, ale ne ve zdroji pro (značkovou) audiotechniku.

Výměna trafa za jiné žádný zvukový přínos mít nebude. Kromě snad toho, že vyloženě špatné trafo může být slyšet (míněno přímo z trafa), nebo že zavleče do napájecích obvodů rušení.
Toroidní nebo stíněné trafo může ale omezit riziko, že naindukuje do poblíž poházených audiokabelů brum.

Pokud je ta věc napájená 12VAC, tak jako zdroj musí být jedině klasické trafo 230/12V. Ne spínaný nebo lineární zdroj DC napětí. Někdy jsou z AC napětí kromě usměrnění oddělena ještě nějaká pomocná napětí, což z DC napájení nelze.

Odkud jsi?


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: DAC Cambridge Audio - jaký náhradní zdroj? (PSU)
PříspěvekNapsal: 03 pro 2022 09:47 

Registrován: 02 črc 2020 16:04
Příspěvky: 37
Bydliště: Betlem City
Kraj: ČR - Královéhradecký
Souhlasím s Ransomem..
Už jsem se setkal s taky tím, že lakovanej dratek vypadající jako měd byl nakonec hliník a to fakt nejde...
Trafo bych asi vyměnil za nějaký zalitý pro DPS, teda když by nebylo jiný...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 18 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

© LuKyss 2005-2012 | ReproMania.NET & ReproObchod.cz



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group