Poslední návštěva: Právě je 21 srp 2017 02:41


Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 19 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Lupnutí v reproduktorech (Tesla 814A)
PříspěvekNapsal: 12 srp 2017 17:23 

Registrován: 28 črc 2017 11:24
Příspěvky: 38
Kraj: ČR - Vysočina
Dobrý den.
U zesilovače Tesla 814A mi hlavně při vypínání hlasitě lupne v reproduktorech.Normálně bych vyrobil zpožďovač, kdyby to bylo při zapínání. Ale tohle? Neměl by tu někdo nápad, jak se toho zbavit kromě toho, že před vypnutím odpojím kabely repra?


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lupnutí v reproduktorech (Tesla 814A)
PříspěvekNapsal: 14 srp 2017 11:57 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 6596
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Holt stará Tesla, co by člověk chtěl.
1) Zkontroloval bych filtrační kondenzátor ve zdroji pro koncák (C605).
2) Kouknul bych se, jestli vypínač opravdu chodí mžikově. Myslím, že tam je silový Isostat. Při vypínání i když povoluješ tlačítko pomalu, měl by kontakt v určitém místě vystřelit a rozepnout.
3) Někdy se dá odpomoct tím, že síť vypínáš jen jedním kontaktem a ten se přemostí impulzně odolným kondenzátorem cca 47nF/630V.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lupnutí v reproduktorech (Tesla 814A)
PříspěvekNapsal: 14 srp 2017 15:44 

Registrován: 28 črc 2017 11:24
Příspěvky: 38
Kraj: ČR - Vysočina
To by se dalo vyzkoušet. Mám tu kondík označený 2K MP 473J takže 47n a to 2K předpokládám, že je na 2KV? Takže jeden kontakt toho vypínače normálně propojit a druhý propojit tím kondenzátorem? Jestli to pomůže, tak dobrý.Jinak bych potřeboval nějaké schéma na obvůdek, který odpojí reproduktory, dřív než vypnu síť. jenže to bude asi složitý zařídit, když chci zachovat ten isostat.Ještě by mě zajímalo, jak moc ta rána do reproduktorů vadí v tom mžiku? Jinak kondenzátor 4700M sem měnil za nippon 6800M pokud to nevadí.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lupnutí v reproduktorech (Tesla 814A)
PříspěvekNapsal: 14 srp 2017 16:35 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 6596
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
To asi ne. MP kondenzátor není zrovna impulzní ani odolný. Napětí by bylo psané přímo ve voltech. K značí 10% toleranci.
Na stole přede mnou zrovna náhodou leží odrušovací kondík 47n/250V AC, ale přes SZ ti ho asi nepošlu...
Na přednostní odpojení repráků ti stačí v tom nejjednodušším případě dvě relé. Jedno na 230V AC troj- nebo čtyřpólové, druhé na 24V DC dvojpólové a k němu srážecí rezistor (aby se cívka dala budit napájecím napětím koncáku) a rekuperační dioda. Jestlipak na to přijdeš sám, jak to zapojit? Mohou se přidat i zdejší chytré hlavičky. Až budu mít čas a náladu, nakreslím to.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lupnutí v reproduktorech (Tesla 814A)
PříspěvekNapsal: 14 srp 2017 17:07 

Registrován: 28 črc 2017 11:24
Příspěvky: 38
Kraj: ČR - Vysočina
OK. Ještě tu mám kondenzátor asi odrušovací X2 jenže je jenom na 250 VAC


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lupnutí v reproduktorech (Tesla 814A)
PříspěvekNapsal: 14 srp 2017 19:02 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 6596
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
To sedí. 250V AC nebo 630V DC.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lupnutí v reproduktorech (Tesla 814A)
PříspěvekNapsal: 15 srp 2017 15:40 
Řádný člen

Registrován: 11 kvě 2010 16:35
Příspěvky: 378
Kraj: SR - Banskobystrický
A na ako dlho to potrebuješ vypínať? Či sa Ti neoplatí to nechávať trvale zapnuté :mrgreen:


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lupnutí v reproduktorech (Tesla 814A)
PříspěvekNapsal: 15 srp 2017 16:22 

Registrován: 28 črc 2017 11:24
Příspěvky: 38
Kraj: ČR - Vysočina
Ne nepotřebuji to mít trvale zapnuté a ani nechci už jenom kvuli tomu šumu na prázdno :lol: Když už jsem se zmínil o tom šumu, není to tak hrozný, ale při ultratichým poslechu docela ruší.Je to závada nebo vlastnost toho zesilovače? Dalo by se s tím něco dělat? Například odrušit zdroj a diody?Korekce to nedělá, šumí to furt stejně nahlas.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lupnutí v reproduktorech (Tesla 814A)
PříspěvekNapsal: 15 srp 2017 17:11 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 31 říj 2011 19:11
Příspěvky: 3878
Kraj: SR - Trenčianský
Hele, pokud od toho čekáš něco víc, měl sis koupit něco jinýho. Koupit si škodu 120 a čekat od toho klid a ticho mercedesu je krapet zcestný, nemyslíš?


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lupnutí v reproduktorech (Tesla 814A)
PříspěvekNapsal: 15 srp 2017 17:20 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 6596
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Tohle šumělo, šumí a šumět bude. Od primitivního šestitranzistorového konce s KC148 na vstupu a zesílením 40dB víc ani nemůžeš chtít. To je holt Tesla.
Ale buď v pohodě, o dvě generace modernější T820 je mnohem horší krám.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lupnutí v reproduktorech (Tesla 814A)
PříspěvekNapsal: 15 srp 2017 18:57 

Registrován: 28 črc 2017 11:24
Příspěvky: 38
Kraj: ČR - Vysočina
Já ho naštěstí nekoupil ale vyměnil s kámošem za autorádio :lol: a chtěl sem si ten starý stroj trochu vymazlit, aby trochu hrál. Vím že z toho nevyždímám to co z modernějších zesilovačů, protože to má nesymetrický napájení, takže je to samej elyt v cestě signálu.Normálně věrnou hudbu poslouchám na zesilovači s obvodem STK 402-070.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lupnutí v reproduktorech (Tesla 814A)
PříspěvekNapsal: 15 srp 2017 19:27 

Registrován: 28 črc 2017 11:24
Příspěvky: 38
Kraj: ČR - Vysočina
Já jsem si sem šel pro radu a ne pro vysvětleni, proc jsou Tesla zesilovače na ho*no :mrgreen:


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lupnutí v reproduktorech (Tesla 814A)
PříspěvekNapsal: 17 srp 2017 10:14 
Řádný člen

Registrován: 11 kvě 2010 16:35
Příspěvky: 378
Kraj: SR - Banskobystrický
Na zníženie šumu pomáha aj odpojenie výškového reproduktoru ...domontuj odpojovač výškačov :mrgreen:


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lupnutí v reproduktorech (Tesla 814A)
PříspěvekNapsal: 17 srp 2017 13:11 

Registrován: 28 črc 2017 11:24
Příspěvky: 38
Kraj: ČR - Vysočina
taky možnosť :lol: Chcel som radšej poradiť, či by tam nešiel nahradiť nejaký tranzistor :)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lupnutí v reproduktorech (Tesla 814A)
PříspěvekNapsal: 17 srp 2017 13:26 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 6596
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
KC147 a KC148 se dají vyměnit za něco nízkošumového. Ale efekt bude malý. Ten koncák má moc velkou citlivost. To už jsem naznačoval. To bys musel před něj dát nízkošumový předzesilovač a u koncáku zmenšit zisk na třetinu. Jenomže to není tak jednoduché. On pak může třeba ztratit stabilitu. Takže to není úplně triviální. Měl by si s tím hrát ten kdo přesně ví co dělá a proč.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lupnutí v reproduktorech (Tesla 814A)
PříspěvekNapsal: 17 srp 2017 20:10 
Řádný člen

Registrován: 08 kvě 2013 18:01
Příspěvky: 1551
Kraj: ČR - hl. m. Praha
John_Frink píše:
Vím že z toho nevyždímám to co z modernějších zesilovačů, protože to má nesymetrický napájení, takže je to samej elyt v cestě signálu.

To je pěkná píčovina. I zařízení, která mají asymetrické napájení a s kupou kondíků (kvalitních), hrají dobře, když jsou dobře navržena. Tohle nespojuj dohromady ...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lupnutí v reproduktorech (Tesla 814A)
PříspěvekNapsal: 17 srp 2017 21:29 

Registrován: 28 črc 2017 11:24
Příspěvky: 38
Kraj: ČR - Vysočina
Ještë se chci zeptat.Ten kondìk C743 ve schematu tè 814ky mám taky nahradit svitkem pro lepší zvuk v rádiu? Přijde mi, že vede hudební signál z tuneru do korekcí.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lupnutí v reproduktorech (Tesla 814A)
PříspěvekNapsal: 19 srp 2017 18:03 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 6596
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Pokud je ten elyt špatný, pomůže výměna za cokoli nového. Zdravý elyt od svitku v tomhle rádiu nemáš šanci poznat. Výhodou svitku je pak jen životnost, nic víc.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lupnutí v reproduktorech (Tesla 814A)
PříspěvekNapsal: 19 srp 2017 22:58 

Registrován: 17 úno 2012 17:36
Příspěvky: 30
Kraj: ČR - Zlínský
Samotné zařízení na připojení a odpojení repra je velmi jednoduché a využívá volného kontaktu na síťovém isostatu.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 19 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

© LuKyss 2005-2012 | ReproMania.NET & ReproObchod.cz



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group