ReproMania.NET - Pro lepší zvuk
http://repromania.net/forum/

Úprava Tesla Studiosolo 130 a 132
http://repromania.net/forum/viewtopic.php?f=37&t=2071
Stránka 1 z 1

Autor:  Bospol [ 12 pro 2010 11:35 ]
Předmět příspěvku:  Úprava Tesla Studiosolo 130 a 132

Zdravím, máme ve zkušebně dva zesilovače studiosolo 130 a 132. Dříve používané na kdytary. Teď jsem si,ale pořídili nový aparát a tak mě napadlo, že máme jen dva odposlechy a na vystoupení je to sakra málo. Tak jsem si řekl, proč nevyužít ty dva zesilovače. Už dříve jsem se někde dočetl, že ty tesly mají hodně citlivý vstup určený hlavně nástrojům. Když jsem do nich zkusil pustil linkový výstup z mixpultu, tak bych řekl, že je to pravda, zesilovače se rychle přebudí a hodně zkreslují. Měl bych proto otázku, možná je zcestná a možná nic takového nejde. Dal by se ten vstup nějak elegantně předělat, aby nebyl tak citlivý? Moc děkuji za rady!

Autor:  Ondra [ 12 pro 2010 13:11 ]
Předmět příspěvku:  Re: Úprava Tesla Studiosolo 130 a 132

Určitě to jde. Neznám schéma, ale asi bych to udělal jednoduše tak, že bych si našel přímo vstup do výkoňáku a ten si vyvedl ven a odpojil buzení z toho předzesilovače. Práce na 2hodky:).

Autor:  Bospol [ 12 pro 2010 15:35 ]
Předmět příspěvku:  Re: Úprava Tesla Studiosolo 130 a 132

Říkal jsem si, že by v tom asi neměl být zas až takový problém. Zkusím někde najít schéma.
Ještě mě napadlo, jestli třeba nejde nějak před vstupem upravit linkový vstup a snížit jeho úroveň. Když jsem se díval na schéma mixážního pultu, tak je mikrofonní i linkový vstup zapojen do předzesilovače. akorát linkový je ještě něčím oddělen. je to blokové schéma, takže je tam jen obdélník a v něm -15 db. Ale jaká součástka sníží citlivost o 15 decibelů nevím...a nikde jsem nic konkrétního nenašel..
Taky existují koncáky 130 a 132, takže kdyby bylo schéma, tak by se to dalo porovnat..

Zkusím hledat, ale kdyby někdo věděl, tak by mi to hodně ušetřilo práci...

Autor:  Ondra [ 12 pro 2010 16:24 ]
Předmět příspěvku:  Re: Úprava Tesla Studiosolo 130 a 132

Samozřejmě to jde upravit třeba obyčejným odporovým děličem, ale je to trochu prasárna. Protože pracně zesílenej signál s šumem přidaným tim pracným zesílením někde v tvým předchozím mixu budeš tim děličem na vstupu předzesilovače v tom zezu zeslabovat a pak v něm znovu pracně zesilovat(ale už s daným S/N, takže zesílíš i ten šum z předchozího zesilovače) a tim tam přidáš další šum, takže odstup S/N se zmenší. Nevim jak je to u kvalitních mixů ale skutečně u levnejch mixů je mikrofonní vstup normálně do zesu a linkovej jde tamtéž akorát zeslaben odpory.
Zkusit to teda můžeš tim děličem, ale řekl bych, že to bude hnusně šumět....záleží na velikostech zesílení, a kvalitě zesilovacích stupňů. Každopádně budeš muset pro co největšní odstup S/N mít výstup mixu, nebo čehokoliv, odkud budeš tahat tu linkovou úroveň, na co největší úrovni, tim se zase připravuješ o dynamiku a případně o variabilitu nastavení hlasitosti.....prostě je to totální nouzové řešení. Ale řikám, je třeba to zkusit, možná to nebude tak hrozný:)

Autor:  sinclair [ 24 pro 2010 10:26 ]
Předmět příspěvku:  Re: Úprava Tesla Studiosolo 130 a 132

Zesilovač Studiosolo 130 má sám o sobě tak blbě hrající konec, že bych se jím vůbec nezabýval. Je třeba si uvědomit, že to zapojení pochází z 1. poloviny 70.let minulého století, koncové tranzistory jsou tam buzeny transformátorem a koncové tranzistory jsou zapojeny jako dva samostatné stupně se společným emitorem jakoby v sérii. Záleží tam na zcela přesném párování koncových tranzistorů, jinak má konec nechutné přechodové zkreslení při slabších signálech.
Zesilovač Studiosolo 132 už je jiné kafe, má poměrně moderní koncový stupeň a tam by se vyplatilo udělat přímý linkový vstup do konce - jde to velmi snadno, ale je k tomu potřeba dobře čitelné schéma a obrázek desky plošných spojů předzesilovače a konce.

Autor:  radek123456 [ 25 říj 2016 13:08 ]
Předmět příspěvku:  Re: Úprava Tesla Studiosolo 130 a 132

Ahoj Prosím o pomoc. mám tesla 132.Hraje moc slabě. Konc 503 tr.jsem proměřil OK.Myslím že probl .bude někde v předu .Můžeš mi pomoci?Radek

Stránka 1 z 1 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/