Po dokonceni Dayton monitorov som bol na dlhsiu dobu spokojny a nic sa na tom doteraz nemeni, ale s dobrym jedlom rastie chut a tak to je aj pripade DIY bedni. Pracovna je tym padom poriesena k spokonosti ale clovek nechce cele dni len pracovat, takze si to vyslovene ziadalo posunut sa k lepsiemu pozitku z muziky aj v obyvacke. 8 palec by v pohode stacil, ale.....je tam to ale.....10 palec ktory som navrhoval pre kolegu tiez super, ale bol som pred dakou dobou u Penja a tam som pocul cerstvo dorobene stvorpasma s 12 basakom. Tonalne velmi prijemne bedne takze nebudem viac spekulovat 4p s 12basakom. Cela stavba trvala niečo cez 2mesiace. Takze postupne.....výber menicov som konzultoval s TLU povodne som chcel pouzit ARN8608 osadene novymi kmitacimi systemami a prevrtanymi polakmi. Ale menice maju pomerne slabsi pohon co nie je velkou prekazkou ale aby som dostal pozadovaneho vysledku potrebovali by 100-120l cisteho objemu.....to je na moju pomerne malu obyvacku moc. DSA315 hlinikovy basak bola taka podstatne lepsia volba, kedze hlinikove basaky od daytonu som pouzil aj v monitoroch a som s nimi nadmieru spokojny. Stredak Monacor SPH170. Velmi prijemne prekvapenie....pekny rovny menic. Kedze som chcel na vrch pouzit paskac, cenovo este pre mna prijatelny menic NEOCD01 od Founteku bol jasny. Medzi ne bolo treba nieco co bez problemu nadviaze na stredobasak a vykonovo s ohladom na smerovost bude moct byt delene vysoko, cize 2palcova kalota RS52FW. Co sa tyka samotnej ozvucnice pouzil som 25mm MDF s tym ze celo je zdvojene kvoli vacsiemu radiusu ktory je na celnej hrane od basaku smerom hore. Zamer bol co v najvacsej moznej miere zamedzit difrakciam. Cisty objem pre basak je cca 85l BR je ladeny na cca31hz. Rozmery skeletu s:33cm, h:40cm v:115cm s nozickami 120cm. Bedna má príjemných 60kg. Stredobasak so stredovyskou a vyskacom v spolocnej komore, vo vnutri vystuhy pod a nad basakom, steny vytlmene bitumenom kastlik vytlmeny runom v plnom objeme, priestor basaku polepeny po stenach PU penou pre zamedzenie stojatych vln a vytlmeny runom asi v 30% objemu. Povrchova uprava je normalne v domacich podmienkach mozne valcekovanie. Vsetci vieme ze MDF je na povrchovu upravu nemilosrdna

,takze niekolko dni valcekovania a brusenia bielou matnou nakoniec matny lak...vsetko akril z OBI. Samozrejme ze aj v tomto pripade po dakej dobe mi spoje jemne povyliezali...takze este ich necham chvilku dozriet a pojde este 1-2 brudsenia s naslednou farbou a lakom. Preco biele? Bedne museli byt prijatelne aj pre manzelku a biela sa jej pacila. Len ked som ich prvy krat doniesol do obyvacky tak len chvilku na ne neveriacky kukala s otazkou.....To chces dat kam?

Pritom ale nakresy aj rozmery dopredu videla...z toho vznikol aj ich nazov, kedze to nie su zrovna male bedne a cloveku ktory vojde do miestosti naznacia ze to nebude sranda

Samotne ladenie vychadza na cca 450/1600/4900. Finalna vyhybka ma reviziu 7

chvilu mi trvalo kym som sa dopracoval k nie moc narocnej podobe konstrukctne alebo financne. Jediny RLC clen na basaku je viacmeje nutny kedze zdvih na 170hz by bol cez 4dB a to uz by zabucievalo. Celkove naklady sa vysplhali zhruba na 1100....zaokruhlujem skor na hor. Prikladam merania kazdeho menica, nasledne simulaciu vo vituixe. Na zaver moje dojmy. Tonalne su velmi podobne mojim Dayton monitorom. Velmi prijemne neseruce stredy a pritom pekne zretelne. Podstatny rozdiel ktory registrujem je v rozsireni spodneho a horneho konca.....jednoducho povedane 12tka basak si dovoli viac a podstatne viac ho citit a pasky su o nieco jemnejsie, maju taky lahsi vzdusnejsi prednes.