Poslední návštěva: Právě je 12 říj 2024 14:02

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 58 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: T4110-MKII - "MiniTeslabuki"
PříspěvekNapsal: 29 črc 2024 11:42 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Popis traf byl třeba v knize Reproduktory a reproduktorové soustavy (Svoboda, Štefan). Jestli se nepletu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 črc 2024 16:24 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
dopravopat píše:
Neprišla mi odpoveď z BVELEKTRONIK, tak som priamo napísal e-mail. Čo som moje bedne počúval, tak okrem slabých ART481 sa mi zdajú aj ARV168 trochu tiché. To mienim riešiť znížením odporu 12Ω. Foter je z bední nadšený, on by to nechal aj tak ako to je teraz, ale ja nechcem aby museli byť korekcie výšiek pridávané aby to hralo. Ak sa tie trafáky už nevyrábajú, tak mi hádam napíšu nejaké ich parametre. Poznám jedného maníka, ktorý trafáky robil, možno by som ho potom ukecal.

ARV168 nebude podľa mňa tiché. Problém bude v tom, že chýba patričná úroveň z ART481. A keďže sa charky čiastočne prekrývajú, tak sa zdá, že ARV hrá tiež ticho. Ak sa začne manipulovať krížom krážom s rezstormi bez toho, aby sa to seriózne premeralo a našiel problém, tak dôjde k totálnemu rozladeniu tých bední. Tam nie je treba zatiaľ hýbať s úrovňou pre ARV. Tam treba naladiť nové výhybky pre ART. Inak to nebude normálne hrať nikdy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 črc 2024 08:20 

Kraj: SR - Bratislavský
ransom:
Díky za tip na knihu. Musím naštudovať.

TheLastUnicorn:
Máš pravdu. Nechcem do výhybky rýpať. Skúsim zohnať vhodné trafá.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 črc 2024 18:35 

Však trafáky sú 5-7-5. Alebo sú zle navinuté (nie úplne podľa spôsobu uvedeného v knižke)? Impedančná krivka nevyzerala úplne zle... :?

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 črc 2024 23:14 

Mám podozrenie, že ART481 budú asi problémom. Vedel by mi niekto jeden kus skúšobne požičať?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 črc 2024 09:40 
Moderátor

To tvoje tráfko má jinak rozložené vinutí. Není to správně (je to podobně citlivé na správné rozložení jako třeba výstupní trafo k elektronkám), ale nemělo by to mít takhle velký vliv.
Na utržený magnet soudíš z popisu tady?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 črc 2024 10:19 
Řádný člen

dopravopat píše:
Mám podozrenie, že ART481 budú asi problémom. Vedel by mi niekto jeden kus skúšobne požičať?

Skôr by som možno poprosil nejakého vlastníka o zmeranie impedančnej charky bez trafa a porovnal to s Tvojimi kusmi. Aký majú tie ART jednosmerný odpor? Aby sa teda vylúčilo samotné poškodenie ART. Lebo nejak mi to celé nejde do hlavy...že by to všetko bolo až tak veľmi iné...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 črc 2024 12:47 

Ďakujem za tipy a rady.

ransom:
Previnúť trafák nie je problém, je to pár závitov a môžem to spraviť podľa toho obrázku, čo som našiel v knihe, ktorú si mi poradil.

Útrhnutý magnet podorzievam presne na základe toho linku, ktorý si poslal. Keď som meral polaritu, tak sa mi zdalo, že jeden menič hrá trochu slabšie, asi viac drhne cievka. Ono to je aj tak iba tiché "pukanie" aj keď sa merajú dobré repráky, ťažko to počuť.

TheLastUnicorn:
Jedmosnerný DC odpor som nemeral, môžem premerať, keď sa k tomu dostanem.

Čo sa týka chariek, ktoré som meral a ukázal - neboli to viac charky trafáku ako ARTčka?

Známy mi poradil volať pánovi Jánovi Fülöpovi (dal mi jeho číslo), aj som sa dovolal, ale on už k tomu nič nemá, nevie mi pomôcť, aj keď to v minulosti robil. Uvidím, či mi odpíše Lukáš Doležal, alias lukidol, prípadne mu skúsim zavolať, keby neodpisoval.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 črc 2024 13:06 
Moderátor

Ne že bych chtěl něco podobného podnikat, ale rozhodně z toho bude zajímavý příběh...
Informuj.
Koukal jsem na složení toho repráku. Nechtěl bych to rozebírat. Leda s náhradní kmitačkou po ruce.
Ta impedančka byla samozřejmě přetransformovaná a složená s impedančkou trafa. Proto by se musely porovnat impedančky bez traf.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 srp 2024 10:11 

Zatiaľ nie je o čom informovať. DC odpor majú oba meniče 0,6 Ω. Viac som nestihol spraviť. Nepodarilo sa mi kontaktovať užívateľa lukidol, ani telefonicky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 zář 2024 22:08 

Včera som sa vrátil z dovolenky a dnes som konečne mal čas sa venovať ARTčkam. Medzičasom sa podarilo zohnať ďalšie dva kusy na súčiastky. Jedno ART malo poškodenú (zlomenú) "trumpetu" v mieste cylindrického napojenia na telo ART a chýbajúce "červíky", ako aj poškodené kontakty od cievky na membráne, druhé bolo mierne hrdzavé na povrchu (magnetu). Obe som rozobral a zistil aká je ich vnútorná konštrukcia. Magnety neboli utrhnuté. Rozobral som aj moje dve ARTčka, ktoré som pôvodne do bední zabudoval. Jedno malo pricviknutú cievku, to som nechal tak, lebo roztrhať to fakt nemusím. Druhé ale cievku pricviknutú nemalo, ale magnet bol oproti tým dvom "na súčiastky" ARTčkam viditeľne "utopený", t.j. hlbšie v "tele". Vykombinoval som dve dobré cievky s membránami do dvoch na pohľad dobrých "tiel" (magnetov) a zabudoval do bední. Najprv som skúšal s nejakými rezistormi, ale nakoniec som sa vrátil k riešeniu bez akýchkoľvek vo výškovej sekcii. Iste sa pýtate, ako to hrá.

Hrá to prekvapivo dobre, jedna ART pocitovo až trochu moc, ale otec má 70 rokov a on rád výšky, tak nech ich má. Dnes sme pár hodín počúvali rôznu hudbu (Cream, Zappa, Queen, ZZ Top, Billy Cobham a iné) pri výraznej hlasitosti. Páči sa mi najmä podanie dychových nástrojov spolu so zvyškom inštrumentov, bedne ich pekne "vykreslia" a počuť aj ostatné. Do RLC členu basov sa vrátil rezistor 8,2Ω, 15Ω bolo trošku "dunivé". Neviem opísať slovami nejaké "parametre zvuku", ale bedne nahradili TM380. Samozrejme na svižnosť tej kaloty sa nechytajú, tlakový menič má vždy iný (typický) zvuk. Je to o zvyku. Korekcie boli vyrovnané a výšok bolo občas až moc (to je ale problém nahrávky/masteringu a platí to aj pre basy). Trošku som sa bál aby sme neodpálili ARNká, lebo hlasitosť bola značná. Zosilňovač Onkyo nemá subsonic filter, takže pri prehrávaní LP platne ARNko "dýchalo" vo frekvencii asi 5Hz, čo sa mi teda vôbec nepáčilo. Ale prežilo.

Možno by sme potrebovali plnotučné Teslabuki lebo máme radi hlasnú a dobrú hudbu (TM380 by dávno kapitulovali). Penjo, nepredáš? :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2024 10:11 
Řádný člen

Penjo ich predal už dávno. Že sa ART nechytá na D19TD sa ja neodvažujem tvrdiť. Ale ono to predpokladám stále nehrá identicky, ako hrajú moje kusy. Plnotučné Teslabuki by síce zvládli koncertnú hlasitosť, no zas im trochu chýbal spodok. Bohužiaľ nejde mať všetko...hlavne ak sú budget a úprava posluchovky obmedzené.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2024 17:48 

Možno si to všetko iba vsugeruvávam. TM380 mali, aspoň subjektívne, "svižnejší" prejav s/š výšky, T4110-MKII majú zasa lepšie c/č výšky, tie "ostré". Dôvodov, okrem mojich psychologických, môže byť kopa - ARV, resp. napojenie medzi ARV a ART, samotné ART ostávajú veľkou premennou, aj TM380 mohli mať nejaký "hrb" v charke, ktorý ide na vrub tolerancii komponentov, atď. MiniTeslabuki hrajú naozaj pekne, keby mi niekto povedal, že takto dokáže zahrať celoteslácka bedňa, tak by som neveril. So zvukom som spokojný ja a hlavne môj otec, u ktorého sú na dome.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 zář 2024 17:49 

Dnes som dokončil sieťky. Hneď to vyzerá krajšie. Počúvala sa ďalšia dobrá muzika z LP aj FLAC. Bedne parádne basujú, vďaka Onkyo TX-7830, ktorý má "selective tone" (niečo ako loudness). Netriaslo to iba gaučom. Paradoxne zo starej platne to výškovalo viac ako pri prehrávaní FLAC súborov (cez Behringer UCA 222), asi to bude preampom v zosíku (zvyšok Tesla NC470, Ortofon OM5 v "striebornom" vyhotovení). Vo viacerých skladbách bolo výšok na mňa až moc, ale ako som už spomenul, pre 70 ročného je to akurát. Ďakujem za skvelý projekt!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 zář 2024 18:22 
Řádný člen

Kraj: ČR - Jihomoravský
Pěkná práce

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 zář 2024 19:52 

4mike:
Najväčšie poďakovanie patrí TheLastUnicorn, že nám tu dal skvelé projekty, ktoré nám umožňujú postavať z TEchnicky SLAbších meničov nadpriemerne hrajúce bedne. Ak som niekoho inšpiroval, tak ma to teší, ale zásluha v tejto veci patrí jednoznačne TLU.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 zář 2024 21:36 

Kraj: ČR - Jihomoravský
nehrají ti ty kytary, když to pustíš hlasitěj? Já měl v pracovně akustickou kytaru bez futrálu, a musel jsem ji uložit jinde, "dohrávala" k reprodukované hudbě, což jsem ne vždy hodnotil pozitivně...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 zář 2024 23:26 

kodl:
Hrajú, ale nevadí nám to. Väčší rachot ide od železničnej trate za futbalovým ihriskom, keď prechádza vlak. A že tam tých vlakov, napriek výlukám, jazdí...

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 58 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]