Včera som sa vrátil z dovolenky a dnes som konečne mal čas sa venovať ARTčkam. Medzičasom sa podarilo zohnať ďalšie dva kusy na súčiastky. Jedno ART malo poškodenú (zlomenú) "trumpetu" v mieste cylindrického napojenia na telo ART a chýbajúce "červíky", ako aj poškodené kontakty od cievky na membráne, druhé bolo mierne hrdzavé na povrchu (magnetu). Obe som rozobral a zistil aká je ich vnútorná konštrukcia. Magnety neboli utrhnuté. Rozobral som aj moje dve ARTčka, ktoré som pôvodne do bední zabudoval. Jedno malo pricviknutú cievku, to som nechal tak, lebo roztrhať to fakt nemusím. Druhé ale cievku pricviknutú nemalo, ale magnet bol oproti tým dvom "na súčiastky" ARTčkam viditeľne "utopený", t.j. hlbšie v "tele". Vykombinoval som dve dobré cievky s membránami do dvoch na pohľad dobrých "tiel" (magnetov) a zabudoval do bední. Najprv som skúšal s nejakými rezistormi, ale nakoniec som sa vrátil k riešeniu bez akýchkoľvek vo výškovej sekcii. Iste sa pýtate, ako to hrá.
Hrá to prekvapivo dobre, jedna ART pocitovo až trochu moc, ale otec má 70 rokov a on rád výšky, tak nech ich má. Dnes sme pár hodín počúvali rôznu hudbu (Cream, Zappa, Queen, ZZ Top, Billy Cobham a iné) pri výraznej hlasitosti. Páči sa mi najmä podanie dychových nástrojov spolu so zvyškom inštrumentov, bedne ich pekne "vykreslia" a počuť aj ostatné. Do RLC členu basov sa vrátil rezistor 8,2Ω, 15Ω bolo trošku "dunivé". Neviem opísať slovami nejaké "parametre zvuku", ale bedne nahradili TM380. Samozrejme na svižnosť tej kaloty sa nechytajú, tlakový menič má vždy iný (typický) zvuk. Je to o zvyku. Korekcie boli vyrovnané a výšok bolo občas až moc (to je ale problém nahrávky/masteringu a platí to aj pre basy). Trošku som sa bál aby sme neodpálili ARNká, lebo hlasitosť bola značná. Zosilňovač Onkyo nemá subsonic filter, takže pri prehrávaní LP platne ARNko "dýchalo" vo frekvencii asi 5Hz, čo sa mi teda vôbec nepáčilo. Ale prežilo.
Možno by sme potrebovali plnotučné Teslabuki lebo máme radi hlasnú a dobrú hudbu (TM380 by dávno kapitulovali). Penjo, nepredáš?