Poslední návštěva: Právě je 16 srp 2018 21:44


Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Zapojení třetí basové bedny mezi dva výstupy
PříspěvekNapsal: 14 lis 2017 17:27 

Registrován: 27 říj 2017 21:00
Příspěvky: 3
Kraj: ČR - Moravskoslezský
Z mých ARS 840 jsou podle mně použitelné už jen dva basáky 15Ω 15W (po renovaci). Kolega tady na foru mi, pro impedanci a ekonomičnost, nedoporučil třípasmovou přestavbu s jejich využitím. Chtěl bych vás zkušených proto požádat o radu.

Situace: Z hudebního zesilovače (powermix) mi jde jde výstup 2 x 4Ω (mono do 100W) do dvou pasivních třípasmových beden 4Ω. Je možné mezi ně pasivně připojit jednu osazenou těmi dvěma basáky, zapojenými vevnitř paraleně (čili 8 Ω)? Smyslem je zvukově obohatit basové tony bicích a kytary.
Pokud ano - jak to zapojit? Moc děkuji Okatamura


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojení třetí basové bedny mezi dva výstupy
PříspěvekNapsal: 14 lis 2017 19:20 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 7366
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
To nedává smysl. Chceš to rozebrat?

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Online Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojení třetí basové bedny mezi dva výstupy
PříspěvekNapsal: 15 lis 2017 15:30 

Registrován: 27 říj 2017 21:00
Příspěvky: 3
Kraj: ČR - Moravskoslezský
Mám dva výstupy a tři bedny. Jak to mám zapojit? Mám tu basovou ve středu připojit na + z jenoho výstupu a mínus z druhého?


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojení třetí basové bedny mezi dva výstupy
PříspěvekNapsal: 15 lis 2017 16:13 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 30 črc 2009 20:28
Příspěvky: 4027
Bydliště: Praha 4 - Křeč
Kraj: ČR - hl. m. Praha
NE! Prostě to nejde!

_________________
NOBLE BRICKS


Nahoru
Online Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojení třetí basové bedny mezi dva výstupy
PříspěvekNapsal: 15 lis 2017 16:56 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 7366
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Já to možná napsal trochu nesrozumitelně.
Je to celé nesmysl. Mám se dopodrobna rozepsat proč?

Zapojení zátěže mezi výstupy se dá udělat jenom ve zcela konkrétním případě, když jsou zesilovače můstkové, nebo když je u jednoho otočená fáze invertorem. To ale nevíme, protože je tvé zadání nekonkrétní. A nic to nemění na tom, že z hlediska reprodukce jde o holý nesmysl až (s odpuštěním) píčovinu. Proto s tím tady asi sotva kdo bude chtít mít něco společného. Takže můžeme nabídnout pouze výklad proč takto ne. Nejsem si ale jistý, že tě zrovna tohle bude zajímat.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Online Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojení třetí basové bedny mezi dva výstupy
PříspěvekNapsal: 15 lis 2017 17:39 

Registrován: 27 říj 2017 21:00
Příspěvky: 3
Kraj: ČR - Moravskoslezský
Tušil jsem, že je to pi.. Děkuji


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojení třetí basové bedny mezi dva výstupy
PříspěvekNapsal: 18 lis 2017 14:23 

Registrován: 16 srp 2012 22:05
Příspěvky: 11
Kraj: ČR - Liberecký
Ale ano, jde to. pokud to bude pouze na basy .tak 2+1. Kdysi to bylo v AR PE. Před těmi dávnými lety jsem to stavěl, a dokonce to i hrálo. Bedny na stereo zapojš normálně, a mezi kanály(+ +) dáš basák přez tlumivku s vyvedeným středen+kondík. Ale, bez měření, a doladéní nic moc.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojení třetí basové bedny mezi dva výstupy
PříspěvekNapsal: 19 lis 2017 09:33 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 7366
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
RMan. To ale není všechno. Zkus se k tomu starému AR vrátit.
Tak za prvé, jeden kanál zesilovače musí mít fázi otočenou invertorem (zapojení tam bylo taky). A za druhé, pasivní přidání subwooferu (protože to je subwoofer) je totální nouzovka, bez možnosti jakkoli doladit byť jen citlivosti repráků. Já to kdysi stavěl taky a zažil dost ošklivé zklamání.
Nemluvě o tom, že to je celé něco trochu jiného než prostě vzít reprák a připojit ho ke stávající sestavě.
Proto se subwoofery dělají s aktivní výhybkou a vlastním zesilovačem, zpravidla několikrát výkonnějším než má to základní ozvučení. Jinak to nemá smysl.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Online Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojení třetí basové bedny mezi dva výstupy
PříspěvekNapsal: 19 lis 2017 09:47 

Registrován: 16 srp 2012 22:05
Příspěvky: 11
Kraj: ČR - Liberecký
ransom píše:
RMan. To ale není všechno. Zkus se k tomu starému AR vrátit.
Tak za prvé, jeden kanál zesilovače musí mít fázi otočenou invertorem (zapojení tam bylo taky). A za druhé, pasivní přidání subwooferu (protože to je subwoofer) je totální nouzovka, bez možnosti jakkoli doladit byť jen citlivosti repráků. Já to kdysi stavěl taky a zažil dost ošklivé zklamání.
Nemluvě o tom, že to je celé něco trochu jiného než prostě vzít reprák a připojit ho ke stávající sestavě.
Proto se subwoofery dělají s aktivní výhybkou a vlastním zesilovačem, zpravidla několikrát výkonnějším než má to základní ozvučení. Jinak to nemá smysl.

Já to kdysi stavěl taky, zázrak to nebyl, ale psal jsem jen proto, abych upozornil, že to jde. Já to AR už nemán, ale pokud se použila tlumivka s odbočkou uprostřed závitů, tak to fungovalo jako součet L+R, a obracet fáze se nemusela. Ale už to je dávno, a pravda je, že to opravdu nebyl žádnej zázrak.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojení třetí basové bedny mezi dva výstupy
PříspěvekNapsal: 19 lis 2017 15:30 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 7366
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
To bylo autotrafo... Vzhledem k injektáži signálu tím trafem z kanálu do kanálu navzájem, vložené impedanci, velikosti toho trafa a komplikované výrobě to byla jen taková experimentální hříčka. Pro normální použití by to byla přímo exkluzivní pitomost.
Bylo to v AR B6/1986, principiální zapojení je na str. 204, zapojení typu B.
K nahlédnutí tady (odkaz je na můj cloud):
https://yadi.sk/d/piA8nrbT3Pq4Dp

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Online Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojení třetí basové bedny mezi dva výstupy
PříspěvekNapsal: 19 lis 2017 16:04 

Registrován: 16 srp 2012 22:05
Příspěvky: 11
Kraj: ČR - Liberecký
Ransom, děkuji za odkaz. To co píšeš už dnes samozřejmě vím. ale tenkrát jsem byl mladej kluk po vojně,a věděl jsem prdlajz. Cívky jsem si tenkrát navíjel sám, a měřil na RLC můstku v práci. Výhoda byla, že to fungovalo jako dolní propust. Později jsem k tomu vyrobil TW120 v můstku, a to byl pak ten správný rachot.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

© LuKyss 2005-2012 | ReproMania.NET & ReproObchod.cz



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group