Poslední návštěva: Právě je 19 dub 2024 10:31


Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 3p - souboj koncepcí
PříspěvekNapsal: 07 zář 2020 21:09 
Řádný člen

Registrován: 02 pro 2012 15:54
Příspěvky: 1049
Kraj: ČR - Liberecký
Scarabeo mne pozadal o zmereni jednoho ne uplne tak bezneho tripasma. Jde lehce proti zazitym pravidlum, jak by melo spravne 3p vypadat. Vlastne mne dovezl na omereni dve verze, lisici se ne menici, ale jejich usporadanim. Nejmenovanym zdejsim zkusenym clenem byl upozornen, ze ta jedna verze nebude asi uplne idealni. Zrejme mel pravdu :) Takze k veci, o co se jedna:

- 8" Peerless 830869,
- 2" Dayton RS52FN-8
- 0.75" Vifa (Peerless) XT19TD00-04

Ano, oko zkuseneho a audioweby protreleho audiofila mozna naslo podobnost s Falcon projektem. Co je jine ? Stredak RS52AN byl nahrazen jeho novejsi ne-hlinikovou verzi. Otazkou zustava, jestli to je nejak zasadne lepsi volba.... Z grafu nize je videt, ze pasmo 1 - 3kHz zde neni 100%. Co je naopak urcite lepsi, verze FN netrpi obrovskou rezonanci na cca 12kHz a zrejme nebude mit ten "plechovy nadech".
Kalota nahore je solidni 3/4" reprak, s krasne hladkou impedackou, nizkou rezonanci (780Hz) a nemene pekne meri (na pomery kalot a cele teto koncepce).
Basy: precizni, pekne merici a dobre hrajici osmicka s prvni vyraznejsi rezonanci kolem 2.3kHz. Ladeni bude optimalni nekde kolem 32-34Hz, tak jak mi to Scarabeo dovezl bych to nechal (jen bych zvetsil prumer natrubku, 52mm je na 8" malo).
A ted k usporadani repraku, co Scarabeo dovezl. Prvni verze (rikejme ji "snehulak") vychazi presne z originalniho Falcon projektu - tzn. uzavrena skrin s BR jen pro basak, stredy a vrsek v otevrene desce, minimalne presahujici obrysy obou menicu. Druha, celobednova verze, prostorove co nejvice usporna, spoleha na co nejtesnejsi umisteni stredu a kaloty, takze se vlastne horizontalne prekryvaji - jak vidno nize na horizontalach, toto usporadani nemuze z principu nikdy uplne dobre fungovat (mereno tedy jen v jednom H smeru, opacny bude o neco jiny, ale podobne nepekeny).
Ladeni vyhybky: zatim to vypada, ze bude vsude II. rad s vyjimkou kaloty nahore. Tam se jevi lepsi rad III. Vyhybka v pasivu vychazi krasne jednoduse, zrejme se to vse obejde bez jedineho RLC clenu, mozna tedy bude jeden maly nahore... Delici frekvence vychazeji kolem 800Hz (ano, je to 2" kalota, je to nizko ?), nahore kolem 3.8-4.5kHz.
Takze co s tim dal ? To si rekne Scarabeo. Nicmene je asi jasne, co jsem mu doporucil si postavit jako finalni verzi a co naopak nechat na slepe koleji...
Poslechove (na aktivu) se "snehulak" jevi velmi pekne. Je to dalsi prijemna, rovna, nezaludna bedna, zaroven nabizejici lehce netradicni, takovy, a ja to reknu "hajendovy" koncept, ktery tady ale dokonce i funguje :)
Vyhybku sem zatim nedam, protoze v pasivu neni jeste dodelana.


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3p - souboj koncepcí
PříspěvekNapsal: 08 zář 2020 20:22 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 31 říj 2011 19:11
Příspěvky: 5956
Kraj: SR - Trenčianský
V podstatě se naplnil můj předpoklad, víc k tomu asi nemám co...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3p - souboj koncepcí
PříspěvekNapsal: 08 zář 2020 21:48 

Registrován: 14 bře 2010 18:20
Příspěvky: 253
Kraj: ČR - hl. m. Praha
To jsou změřené jednotlivé reproduktory (REW, ARTA) a pak simulace ve Vituixcadu? Pro "Falcona" by asi nedopadly tak dobře vertikální směrové charakteristiky? Pro vzdálenější poslech je volba jasná - sněhulák, ale co blízký na 1-1,5m? Dnes mi přišly RS180-8, RS52AN-8, AMT2-4, tak se budu učit měřit a simulovat pořádně :)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3p - souboj koncepcí
PříspěvekNapsal: 09 zář 2020 18:49 

Registrován: 14 bře 2010 18:20
Příspěvky: 253
Kraj: ČR - hl. m. Praha
Asi jsem si šmrdláním ve Vituixcadu odpověděl na tu poslechovou vzdálenost (zásadní rozdíl není, alespoň z těch měření, co to skládám). Z "polar" jsem pochopil, proč ležící bedny mají výškáč k posluchači a díky obrazovkám od pet007 objevil Negative angles in front. V kombinaci s vertical plane nehezký obrázek. Zajímavý ale drahý je tenhle přístup
https://www.diyaudio.com/forums/multi-w ... hread.html


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3p - souboj koncepcí
PříspěvekNapsal: 11 zář 2020 09:42 
Řádný člen

Registrován: 02 pro 2012 15:54
Příspěvky: 1049
Kraj: ČR - Liberecký
V domacich podminkach se da merit ze vzdalenosti kolem 1m a nejakych 120-130cm od podlahy a stropu. Takze na basech se clovek dostane k cas. oknu kolem 4-4.5ms ( = spodni pouzitelna frekvence mereni kolem 250-300Hz.) U takhle malych repro to staci.
Vertikaly jsou obecne u 3p typu "snehulak" v principu podobne, musi byt, to je proste fyzika :)
Jinak na mereni pouzivam bud HolmImpulse, spis tedy ted se snazim delat vse uz v REWu. Pribyla tam spousta zajimavych veci (jako auto. pojmenovani/inkremnetovani mereni, graficke moznosti posouvani cas. okna, moznost menit kalibraci i uz namerenych dat, hromadny export mereni pro Vituix apod). Klidne zaloz tema (jestli uz neni, kdyz budu vedet, pomuzu)...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3p - souboj koncepcí
PříspěvekNapsal: 24 zář 2020 20:19 
Řádný člen

Registrován: 02 pro 2012 15:54
Příspěvky: 1049
Kraj: ČR - Liberecký
Finalni podoba vyhybky je tady, ted uz je to v rukou Scarabea. Zacnu od konce, objemem a ladenim BR. Po simulacich "spodku" jsem shledal optimalni objem pro tento basak kolem 40L. Viz simulace v Amplionu. Ladeni bych volil o neco vyssi, optimum kolem 38Hz.
Vysledna vyhybka zustava velmi jednoducha. Basova cast je navrzena tak, aby sla pouzit levna 3.1mH civka na jadre od BSacoustic (cca 115Kc).
add R6: odpor R6 v serii s C2 u stredoveho menice - v pripade nepouziti toho odporu se zveda pasmo vyssich stredu s maximem kolem 3kHz zhruba o 1-2dB (0.33R -1dB, 0.47R -2dB) . Muze se to zdat malo, ale je to pomerne kriticke pasmo. Pouziti R6 neni vylozene nutne, nicmene osobne bych ho osadil, zkratovat se da vzdy a jednoduse a drobne nuance na stredech se tim daji resit...
add RLC na vyskach: opet, neni nutne osadit. V sixpacku je v overlay grafech videt vliv tohoto RLC. Maximum "zaberu" je kolem 7kHz, opet, nekomu to muze vyhovovat, kdyby bylo vysek moc, RLC se osadi. Odpor R7 se pohybuje mezi 8-12R, kde mensi R = vetsi utlum (8R2 -2dB).
Pochopitelne klasicke hlavni odpory stredu a vysek R1 a R2, jejich vyznam je asi jasny, tlumi (resp. sklapi) cele prislusne pasmo. Pri nepouziti R1 (resp 0R) u vysek klesa min. impedance na 20kHz na 3 Ohmy, nic co normalni zesilovac nezvladne. U stredoveho R2 uz pozor, 2R2 je vicemene min. hodnota - tento R ma zaroven na svedomi min. impedanci cele vyhybky - kolem 3.3R@900Hz.
Dalsi veci, co neni nutne osadit je RC clen u basaku (R5, C6). I kdyz se nepouzije, nezpusobi to zadne dramaticke zmeny kolem 500Hz - zalezi na umisteni cele bedny. Pri mereni na podstavci s realne sestavenou pasivni vyhybkou na basech bez tohoto RC clenu zde neni zadny nezadouci "hrb" (viz priloha) . Takze opet, volitelna vec.
Zvukove slusne, poslouchatelne, nenasilne, basy spis slabsi, nicmene jsou tam, pri umisteni nekam do rohu mozna uplne akorat. Jinak vic litru (40L) = vic nizsich basu, viz prvni odstavec.
Pockam samozrejme co na to Scarabeo, treba se mu to libit nebude a ja pujdu s ostudou zebrotou :)

PS. pro opravdove gurmany pripadne hnidopichy je ve schematu i RLC clen na basech potlacujici "parazitni" zdvih cca 1.3dB@100Hz - komentovat to asi vic nema cenu, nevim, kdo by to tam u takovychto beden daval. Mozna kdyby mel nekdo po suplicich indukcnosti kolem 25mH@10-12R a zbytecne kondiky na 230uF pak proc ne... Prinos je spis jen okometricky. V tomto pasmu stejne dela nejvetsi "bordel" samotna poslechova mistnost a toto RLC to opravdu nezachrani....


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3p - souboj koncepcí
PříspěvekNapsal: 24 zář 2020 22:22 
Řádný člen

Registrován: 30 kvě 2014 01:04
Příspěvky: 2082
Bydliště: lázně PDY
Kraj:
Já Ti Petře moc děkuju za odladění a že jsi byl ochotný se tím vůbec zabývat...
Těším se na to moc a nebojím se toho... :)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3p - souboj koncepcí
PříspěvekNapsal: 25 zář 2020 11:46 
Uživatelský avatar

Registrován: 31 led 2011 23:13
Příspěvky: 512
Kraj: ČR - Jihomoravský
Kdo se bojí, sere v síni. :-)

pete(Petře?) za mě bych volil 30 litrů a vyšší ladění, ale to se týká mých osobních preferencí. Super práce, myslím že zadavatel bude velmi mile překvapen. Právě proto, že jsi nepoužil ten RLC na ubrání @100 Hz bych šel s objemem nahoru a ladil vejš. Jinak za mě je abs. zbytečný tam to RLC prát. Pokud Scarebo poslouchá spíš potichu, volil bych sklon na výkonovce mezi 1k -10kHz spíše 3-4dB, ale to je dost relativní. Zajímavej projekt, změna v záplavě všech klasických koncepcí.

Edit:
RLC na výškách pro zatlumení oblasti kolem 7 kHz bych použil. Není to zrovna v kritickým kmitočtovým pásmu, ale celkově by ta bedna hrála o něco líp. Není to velký zatlumení, ale ono i 1-2dB na výkonovce je znát. Teď jsem ségře upravoval bedny, co jsem jí kdysi stavěl a právě jsem tam srovnával tuto oblast a úplně jiná bedna. Ubíral jsem tam víc, ale ten rozdíl mě dostal.

_________________
POSLECH: PreSonus AudioBox 22VSL > Rotel RMB-1066 / Senn. HD555 mod > miniDSP 4x10 HD > repro dle nálady
MĚŘENÍ: Dayton Audio EMM-6 > PreSonus AudioBox 22 VSL > REW / HOLMImpulse > VituixCAD


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3p - souboj koncepcí
PříspěvekNapsal: 26 zář 2020 11:18 
Řádný člen

Registrován: 02 pro 2012 15:54
Příspěvky: 1049
Kraj: ČR - Liberecký
Jinak pozor, oni menice na tento projekt nejsou uplne zadarmo. Mozna to mohlo vyznit, ze to ladim s takovym lowcost pristupem, ale opak je pravdou. Nechci nejak pausalizovat, ale +/- se da rict, ze cim kvalitnejsi menic, tim jendodussi vyhybka. Takze tim, ze zde jsou vlastne zakladni filtry se toto jen potvrzuje (zkuseni uzivatele jiste ted prihmouri alespon jedno oko/ucho).
Takze ocekavani vysledneho zvuku by u tohoto projektu nemelo byt rozhodne male :)
(tim ale zase nechci rict, ze cim drazsi menic, tim lepsi bedna)

Edit: upravil jsem ty dve negace za sebou v tom ocekavani, mne to chvilku dalo se v tom vyznat :)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3p - souboj koncepcí
PříspěvekNapsal: 23 říj 2020 13:33 
Řádný člen

Registrován: 30 kvě 2014 01:04
Příspěvky: 2082
Bydliště: lázně PDY
Kraj:
Tak Falcony jsou konečně hotové. Měl jsem z toho projektu přeci jen trochu obavy.
Zdá se,ale že zbytečně. Budky hrají velmi příjemně přirozeně a velmi detailně.
Basy jsou myslím tak akorát. Ani náznak nějaké nepříjemnosti.
Co bych, ale chtěl hlavně vyzvihnout, že to vypadá jako by vůbec nesměrovaly.
To je asi nejpodstanější rozdíl mezi vším co jsem zatím měl.
Ať si sednu nebo třeba i stojím kdekoliv místnosti, tak se zdá jako by byl zvuk všude stejný!
Možná by bylo zajímavý jaký by to bylo v normální bedně o 10 nebo 20 L větším objemem?...
Myslím, že k tomu ale nejspíš asi nedojde. Na svou velikost je to opravdu super. AAA+++
Petře moc děkuju. ;)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3p - souboj koncepcí
PříspěvekNapsal: 23 říj 2020 15:37 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 31 říj 2011 19:11
Příspěvky: 5956
Kraj: SR - Trenčianský
Tu nízkou směrovost dělají ty kaloty...takové bedny jsou v zásadě všesměrové. Moje se chovají stejně. Ne vždy je to však přínosem. V zásadě je to tak, že bedny s vyšší kontrolovanou směrovostí produkují méně odrazů (těch nežádoucích brzkých) a do většiny místností jsou vhodnější. Nemají sice tolik "prostoru", ale zase je ten obraz čitelnější, s lepší lokalizací.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3p - souboj koncepcí
PříspěvekNapsal: 23 říj 2020 22:23 

Registrován: 22 črc 2009 10:57
Příspěvky: 386
Samozrejme ideál je dosiahnuť smerový index okolo 6 dB. No to je samozrejme veľmi ťažko možné realizovať bez rozmerného zvukovodu. Kdesi som niekde na nete našiel článok, kde ktorýsi z expertov hodnotí smerový index a zvukový prejav sústav. Podľa autora toho článku je dôležité najmä to, aby smerový index a priemerný výkon bol vyrovnaný v rozhodujúcej časti spektra a aby tam neboli výrazné odchylky. V prípade že je smerový index zvlnený, tak sa to negatívne prejavuje v spektrálnom zafarbení zvuku. Tieto sústavy nie sú síce ultrasmerové, ale určite majú slušné podanie "priestoru" a vzhľadom k ich rozmerom nie je problém, ich ľahko posúvať po posluchovej miestnosti. Za mňa o.k.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3p - souboj koncepcí
PříspěvekNapsal: 24 říj 2020 09:19 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 31 říj 2011 19:11
Příspěvky: 5956
Kraj: SR - Trenčianský
Ja to samozrejme nerozporujem, keďže ako som už povedal, sám používam takmer všesmerové sústavy k plnej spokojnosti napriek tomu, že "posluchovka" momentálne zďaleka nie je optimálna...


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3p - souboj koncepcí
PříspěvekNapsal: 24 říj 2020 11:11 

Registrován: 22 črc 2009 10:57
Příspěvky: 386
Ako by povedal klasik z Pelíškov "je to vynikající". Naozaj to máš dobré. Podstata toho článku (aspoň ja som to tak pochopil) je to, že pokiaľ bedne vyžarujú aj širšie, ale rovnomerne v celom spektre, tak to nebude mať na zafarbenie odrazmi taký negatívny dopad ako z bedňami v ose rovnými ale v postranných lalokoch žiariace ako reflektor. To meranie je také dobré, že by som ich chcel niekedy počuť na vlastné ucho. Keď odznie korona môžem s prihlásiť? Pripájam sixpack z rojektu ktorý som robil kedysi pre jedného chlapíka. Bolo to osadené 13 palcovým SS Revelatorom, SS 6,5 palcovým stredom, Daytonom RS 52 a Raven Pointsource. DI majú tie bedne veľmi podobné tomu tvojmu.


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3p - souboj koncepcí
PříspěvekNapsal: 24 říj 2020 11:31 
Řádný člen

Registrován: 02 pro 2012 15:54
Příspěvky: 1049
Kraj: ČR - Liberecký
Scarabeo: vidis, do jaky ses dostal spolecnosti ? ;)
Jinak panove, radost pohledet na takovydle mereni...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3p - souboj koncepcí
PříspěvekNapsal: 24 říj 2020 15:22 
Řádný člen

Registrován: 30 kvě 2014 01:04
Příspěvky: 2082
Bydliště: lázně PDY
Kraj:
Petře promiň, ale to je blbost! Mé místo je v pokecu... :)
Jestli si něco zaslouží pozornost, tak snad tvoje práce!
Snažím se rozšiřovat obzory, ale jednodušší a hlavně mmnohem efektivnější mi přijde otravovat tebe nebo Mariana... pro vás to je už rutinní záležotost s jistým výsledkem :)
Je to volný projekt, takže pokud by to někdo chtěl stavět nebo je třeba jen poslechnout, tak po domluvě je to samozřejmně možný.
Mě se na tom líbila hlavně ta jednoduchost.Jedna bedýnka s dírou a na něco přidělat dva repráky. Pak taky, že je jakýsi basový základ a nahoře se dá blbnout jednoduše a dle libosti a taky mě docela zajímalo jak to bude vypadat když se vrch a střed nemá od čeho odrážet...a jak se zdá průšvih to není. Měl jsem dlouho Grundigy které se ve směrovosti trochu přibližují, ale tohle je fakt úplně něco jiného. Navíc to jsou vůbec první DIY bedny které manželka pochválila a to mě opravdu překvapilo! Možná je to hlavně tím, že tyhle přeci jen nejdou asi tak dolů jako třeba URS. Ještě budu muset vylepšit tlumení to jsem v zápalu boje
zatím dost odflákl. Otázka zůstává jestli zůstanou tyhle budky tak jak jsou?...
Ale dělená světla se mi na Octávce, taky nelíbila a jeden si zvykne na všechno.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3p - souboj koncepcí
PříspěvekNapsal: 28 říj 2020 10:30 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 31 říj 2011 19:11
Příspěvky: 5956
Kraj: SR - Trenčianský
godz: Až sa to upokojí, kľudne sa prihlás...ale ideálne by to bolo až budem mať dostavané a normálne posluchové miesto. Lebo momentáne je to v núdzovom režime a tie podmienky pre reprodukciu nič moc...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3p - souboj koncepcí
PříspěvekNapsal: 28 říj 2020 14:04 

Registrován: 22 črc 2009 10:57
Příspěvky: 386
To Unicorn O.K.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3p - souboj koncepcí
PříspěvekNapsal: 28 říj 2020 15:29 

Registrován: 14 bře 2010 18:20
Příspěvky: 253
Kraj: ČR - hl. m. Praha
Ad ty house curve, jakou jste zvolili?


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3p - souboj koncepcí
PříspěvekNapsal: 31 říj 2020 17:04 
Řádný člen

Registrován: 30 kvě 2014 01:04
Příspěvky: 2082
Bydliště: lázně PDY
Kraj:
Vytlumeno ježkem a je to radost. :)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 29 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron

© LuKyss 2005-2012 | ReproMania.NET & ReproObchod.cz



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group