Poslední návštěva: Právě je 19 dub 2024 18:58


Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Repro na motorce
PříspěvekNapsal: 18 pro 2011 20:44 

Registrován: 13 pro 2011 17:40
Příspěvky: 3
Kraj: ČR - Královéhradecký
Zdravím Vás, pánové
Chci Vás požádat o několik rad ohledně rádia a repráků na mém pohybovadle. Zdejší diskuzi jsem vcelku pročetl, ale moje podmínky budou trochu specifičtější a víc limitující, než u ostatních dotazů. Jde mi o rádio na cestovní motorce. Je to už trošku starší kousek a v rámci možností se snažím alespoň pohledově zachovat původnost a originalitu, protože se už blíží do veteránských (byť mladoveteránských) let.
Namontované je originální a přizpůsobené rádio s ovladačem na řidítkách Clarion PU-9203A a nově jsem dal přední reproduktory Pioneer TS-G1012I.
První problém je v tom, že přední reproduktorky jsou jen volně namontované zezadu na palubce a tenhle prostor není vůbec nijak uzavřený. Laicky se domnívám, že to bude příčinou dost mizerného zvuku, zvlášť naprosté absence basů. Jenže je tam minimum místa a celé to uzavřít nejde. Mělo by smysl těsné přiklopení zadní strany repráčků nějakými vyrobenými „miskami“ ? Přineslo by to alespoň trochu poznatelné zlepšení ? Nebo by to byla zbytečná námaha, případně ještě zhoršení ? Nejspíš i tady, tak jako u motorů, bude platit, že objem prostě nejde nahradit…
A druhý dotaz bych měl k možnosti zapojení druhého páru repráků k uvedenému rádiu. Na motorce je mechanická příprava pro montáž 10 cm repráků v opěrce spolujezdce a kdysi se dodávala i nějaká originální kabeláž. Rádio má ale pouze jeden pár vývodů, podle manuálu 2 x 4 W 20W. Vzadu by byly repráky sice také v malém, ale alespoň uzavřenějším prostoru.
Co jsem se dočetl, tak vím, že jen nějaké prosté paralelní zapojení je blbost, to bych asi pohřbil rádio. Pochytil jsem ale něco o zesilovačích. Bylo by reálné zapojit nějaký menší (vzhledem k možnostem prostorovým i napájecím) ? Opravte mě, prosím, v představě, že do vstupu jdou reprovýstupy z rádia a na 2W výstupy zesilovače už by šly pověsit dva páry 4W repráků. Šla by v takovém případě ještě nějak regulovat hlasitost těch zadních ?
Ještě podotýkám, že rádio za jiné měnit nechci kvůli originalitě a nejde mi o honění výkonů, nebo superkvality (tu si pustím doma).
Předem dík za reakce


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Repro na motorce
PříspěvekNapsal: 18 pro 2011 20:56 
Zabanovaný
Uživatelský avatar

Registrován: 08 říj 2009 15:12
Příspěvky: 506
Bydliště: praha
Kraj: ČR - Středočeský
osobně mi přijde poslouchat hudbu přes helmu jako hloupost, co takhle to řešit sluchátkama?
známý má v helmě interkom, přepínatelný mezi vysílačkou a line in :)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Repro na motorce
PříspěvekNapsal: 18 pro 2011 21:01 

Registrován: 13 pro 2011 17:40
Příspěvky: 3
Kraj: ČR - Královéhradecký
Jak už jsem psal, jde do určité míry o původnost. Ale navíc má motorka dost dobrou kapotáž, takže s otevřenou přilbou není problém rozumně poslouchat při běžných rychlostech (cca do 120 km/h).
Sluchátka jsou jistě dobrým a definitivním řešením, ale jde také o styl (ale ne přeřvávání okolí) :-)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Repro na motorce
PříspěvekNapsal: 24 pro 2011 01:24 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 24 zář 2008 13:55
Příspěvky: 6248
Bydliště: White Hill - Prague
Kraj:
To uzavření by mohlo pomoci ale nemuselo. Pro obojí případ jsou kladené jiné požadavky na reproduktory. Také je otázka jestli třeba na ty repráky nemůže zazadu foukat vítr a působit tak další zkreslení, to musíš specifikovat ty.

U toho autorádia je otázka jestli umí pracovat do impedance 2R. Pokud ano bylo by možné uvažovat o paralelním propojení. Pokud ne je to jasná věc, bude se to muset řešit jinak. Ale to opět budeš muset vyčíst ty z manuálu.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Repro na motorce
PříspěvekNapsal: 24 pro 2011 07:34 

Registrován: 13 pro 2011 17:40
Příspěvky: 3
Kraj: ČR - Královéhradecký
Dík za odpověď. Kapotáž je zepředu dost dobře uzavřená, na repráky by foukat nemělo. Navíc ten nicmoc zvuk je i na stojící motorce.
Podle manuálu má rádio 4 ohmy.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Repro na motorce
PříspěvekNapsal: 26 pro 2011 02:02 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 24 zář 2008 13:55
Příspěvky: 6248
Bydliště: White Hill - Prague
Kraj:
Kdyby ty reproduktory šly nějak uzavřít do ozvučnic šlo by je vytlumit a jistě by jim to pomohlo. jenže to by chtělo vědět jaké parametry ty reproduktory mají (kvůli nutnému objemu ozvučnic) a jestli je to vůbec v tom prostoru realizovatelné. Pochybuju totiž že by tam výrobce motorky jen tak pro radost nechal spousta místa. Pokud by tam to místo bylo bude asi dost specificky tvarovanén a realizace takových ozvučnic (pokud by se tam vůbec vešly) nebude legrace. Pravděpodobně by to obnášelo docela vyhraní si s laminátem. A to an dálku jistě nejde. Další věc je že by to chtělo zjistit jestli ten blbý zvuk nemají na svědomí i vlastní reproduktory. Mohou být ve špatném stavu nebo je to prostě šmejd. Opět něco co se na dálku blbě řeší.

Ad autorádio - tak to je jasné, paralelně to napojit nepůjde. Teoreticky se tam sice dají napojit dva 8R reproduktory na kanál paralelně, ale to je nám v okamžiku kdy se díky napětí palubní sítě hraje o každý watík houby platné. Takže možnosti jsou celkem tři - buď 8R repra paralelně vepředu i vzádu ale výsledně malý výkon a tedy hlasitost, zvýšené zkreslení. Druhá možnost reproduktory jen vepředu. Třetí možnost je zabudovat tam někam malý zesilovač. Je tam nějaké takové místo, ale současně tak aby se ten měl kam chladit? Aby tam byl alespoň malý průtok vzduchu, nemusí na to přímo fučet (i když to by bylo zase ideální, stačil by menší chladič a rozměry by se daly zase o něco zmenšit). Proč mluvím o stavbě zesilovače - protože si myslím že na tento účel by něco typu TDA8563Q bylo dostačující (pokud není požadavek aby to řvalo). Zesilovače s tímto obvodem se sice dají i koupit, ale většinou ve šrot provedení a s pravděpodobně nevyhovujícími rozměry a provedení.

Podtrženo a sečteno pokud se do toho pustíš bude to celkem dost práce s nepříliš jistým výsledkem. Výsledek může být o dost lepší ale nemusí, každopádně vesmírný převrat to nebude. Abys pak nebyl vzhledem k vynaloženým financím a práci zklamaný. Také to bude něco stát jak už jsem naznačil. Ne že by tě to zruinovalo, ale jaký bys vůbec mohl mít rozpočet? Já jen abychom tu neřešili něco na co nedojde z jiných než technických důvodů.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Repro na motorce
PříspěvekNapsal: 12 led 2013 23:39 

Registrován: 12 led 2013 23:12
Příspěvky: 2
Kraj: ČR - hl. m. Praha
já na svý babettě prostě mam přivázanou bednu se čtyřma reprákama 140W RMS dva do stran, dva nahoru a je to takovej bordel, že si mě každej natáčí a i policajti z toho maj prdel. tak viď, když si stoupneš před přechod vedle karlova mostu (tam vždycky tisíc číňánků žejo) ještě v tý Stig helmě a vzádu nejvíc na pohodičku the magic key je slyšet až na most :DDD


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Repro na motorce
PříspěvekNapsal: 17 led 2013 21:51 
Uživatelský avatar

Registrován: 17 led 2013 21:30
Příspěvky: 5
Bydliště: Most
Kraj: ČR - Ústecký
Přidám svou zkušenost :) Zrovna před vánoci jsme dostali zakázku od jednoho pána, kterej si u nás nechal dělat ozvučnici na subwoofer, kteoru pak dal do cestovní tašky :) Bohužel už se neozval, jak to vše hraje atd :-(

_________________
www.ozvucnice.cz - ozvučnice z katalogu i zakázková výroba za přijatelné ceny. / 3 roky záruka na každou ozvučnici!


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

© LuKyss 2005-2012 | ReproMania.NET & ReproObchod.cz



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group