Poslední návštěva: Právě je 19 dub 2024 09:15


Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvek: 1 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 2-pásmo "T240"
PříspěvekNapsal: 28 pro 2014 17:35 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 31 říj 2011 19:11
Příspěvky: 5956
Kraj: SR - Trenčianský
A je tady další teslácký projekt, tentokrát nazvaný "T240". Jedná se o čistě teslácký 2-pásmíčko vhodný jako monitorky k počítači. Osazení ARZ368 + ARV167, takže 8 ohm. Sponzor pořadu je ransom.
Co říct? Zopakuju jen to, co už asi několikrát nejen zde odznělo - ARZ368/369 je středobasáček, který předběhl svou dobu a jako by ani nebyl výrobkem Tesly. Je zvukově výborný, relativně vysoko dělitelný jednoduchou výhybkou, taky jde překvapivě nízko (na 4"). velmi dobře použitelný jak v takovým malým 2-pásmu, tak ve 3-pásmu, kde bych se nebál pod něj strčit i ARN738. I nad sebe by si zasloužil důstojnýho partnera, což ARV167 bohužel není a tak nějak tu soustavu deklasuje. Pokus o umravnění sice vyšel, no impedance na 6kHz spadla až na 3 ohmy...na tak vysoký frekvenci to sice až tak nevadí a každý normální zesilovač si s tím poradí (navíc se zde budeme bavit o minimálním výkonu, ARZ368 má jen 3W). Ale stejně jsem už skřípal zubama. Možná by nebylo úplně od věci udělat ještě jednu verzi s nějakou levnou použitelnou kalotou...ideálně něco svižnýho 0,75". Každopádně to i takhle bude až překvapivě dobře hrající bedýnka.
Vzheldem k momentálnímu nedostatku materiálu jsem neověřoval výsledek simulace měřením, ale u těchto jednoduchých výhybek to sedí.

Pár slov k součástkám:
Cívky - obě vzduchový, u basový cívky se držet s SS odporem pod 0,8 ohm, u výškové sekce dodržet odpor 1,3 ohm (+-0,1)...pokud bude mít samotná cívka menší odpor, zařadit příslušný sériový odpor
Kondíky - Svitkový. V basový části se může použit bipolár, ale vzhledem k malé hodnotě (4,7uF) to asi proti svitku nijaká velká úspora nebude.
Rezistory - Drátový, min. 2W.

Nyní obrázky. Shora dolů to bude frekvenční charka, sfázování, impedance a schéma.
Výkres čelní stěny a objem bude muset dodat ransom, protože testovací ozvučnice je jeho návrh a práce.

Diskuze k projektu navazuje zde: http://repromania.net/forum/viewtopic.p ... 29&start=0


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvek: 1 ]  Moderátor: TheLastUnicorn

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: peter.beny a 19 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

© LuKyss 2005-2012 | ReproMania.NET & ReproObchod.cz



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group