Poslední návštěva: Právě je 04 kvě 2026 14:01

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: jaký zesilovač k RCF LF12G301, B&C Speakers DE250?
PříspěvekNapsal: 09 říj 2012 21:41 

Kraj: ČR - Vysočina
Dobrý den, plánuji si postavit tyhle
bedny. budu je používat na doma, a nekdy to vytáhnu i na nějakou akci a chtěl bych si k tomu postavit zesilovač. myslel jsem, že si postavím nějaký z jožiho zesíků, ostatně už od něj mám 700w verzi na sub. ten se mi bohužel neozívá, tak hledám nějaké schéma zesíku ,který by se k tomu hodil.
a tak se obracím na vás.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: jaký zesilovač k RCF LF12G301, B&C Speakers DE250?
PříspěvekNapsal: 09 říj 2012 22:45 
Řádný člen

Kraj:
SDA500
www.zesilovace.cz

Dělají, co vím, už jen hotové moduly, ale je to známý a snad by mohl poslat desky a smetí si koupíš v GM :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 říj 2012 17:21 

Kraj: ČR - Vysočina
napsal jsem jim, uvidíme co odepíšou. každopádně děkuji za rady. ještě mě napadlo udělat nějakého leacha, možná ho dat do můstku co myslíte?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2012 12:56 

Kraj: ČR - Zlínský
Leach je se 4MHz koncovým osazením /MJ21195-21196/ při vyšších výkonech přes 1kW už pomalý, chce to osadit 30MHz tranzistory /MJL1302A-3281A/, kterých ale musí být bohužel o něco víc paralelně, protože rychlejší výkonové tranzistory /s užší bázovou oblastí/ nejsou tak odolné proti sekundárnímu a tepelnému průrazu, myslím tím lokální přehřátí čipu.
Zhruba by mělo platit ono často zmiňované pravidlo, že na každý RMS volt výstupního napětí by měl být jeden volt na mikrosekundu rychlosti, myslí se tím pochopitelně při plném výkonu. No a když to dovedeme do detailu, tak s nějakou příslovečnou rezervou by takový Leach měl mít zhruba 80V/us, což není prdel udržet na uzdě ani se zmiňovanými rychlejšími tranzistory.
Mnozí namítnou, že takovou rychlost přeběhu nemají ani mnohé "renomované" značkové výrobky - pravda je taková, že opravdu nemají, takto rychlé z toho, co jsem měl možnost měřit, byly jen Crowny MacroTech a Cresty Pro a řada Crest CA, nic z toho se už pochopitelně nevyrábí, protože by to v dnešní době pravděpodobně nikdo nekoupil. Nicméně zrovna CA12 a CA18 hrají nádherné výšky, možná lepší, než průměrný fetový konec, který musí být kvůli stabilitě stejně zatlučený.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 lis 2012 04:14 

Myslím, že firma SEWECOM, která původně distribuovala stavebnice zesilovačů SDA500 /mimojiné stvořené z ne zrovna kvalitního materiálu/ už nefunguje, mám to jako zpětnou vazbu z mailů, které mi lidi píšou a požadují schémata, desky, nebo aspoň layout desek, protože spousta lidí si ještě pamatuje, že jsem s touto firmou jeden čas spolupracoval. Mám samozřejmě všechno, jak originální, tak i upravená schémata /v původní verzi SDA500 moc dobře nechodí/, mám i nějaké layouty desek, ale nedostal jsem od firmy SEWECOM povolení tyto materiály šířit dále a toho se držím, přestože jsem se s touto firmou nerozešel zrovna v dobrém.
Myslím, že daleko rozumnější volba bude mírně upravený Leach, se kterým v zásadě nejsou problémy, dá se osadit ledasčím, co vyhovuje základními parametry na dané místo, to jest Uceo, Ic, Pc a Ft. Jediné, na co je Leach velmi háklivý, je připojit rychlé 30MHz koncové tranzistory např. 20cm vodiči s nedostatečným průřezem. Ideální je stvořit pro Leach s takovými tranzistory novou desku tak, aby koncové tranzistory mohly být zapájeny přímo v desce a přívody ke kolektorům a emitorům fóliemi aspoň 70um s dostatečným průřezem a každou paralelní větev koncových tranzistorů zablokovat proti výkonové zemi nízkoimpedančními elektrolyty Nippon LXZ. A ještě jednu poznámku - od cca šesti paralelních výkonových párů je vhodné vyměnit původní budiče za tranzistory MJW1302A/MJW3281A, protože spotřeba bázového budicího proudu už je tam pak značná. Někdo na Audiowebu /nick konstruktéra si už bohužel nepamatuju/ velmi podobně konstruovaného Leacha dělal jako dva a dva můstky s výkonem tuším 1.800W/4 ohm na kanál a byl s tím velmi úspěšný.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2012 21:45 
Řádný člen

Kraj:
Sewecom provozuje už jen kamenný obchod s Wifi, zesáky už Lukáš nedělá, co já vím. Kdysi jsem u nich dělal, a stejná zkušenost jako ty Sinclaire.
Já měl SDA500 snad 10let, do 8 i 4ohm, nikdy žádný problém. Pravda, jeden kolega to před uvedením do provozu lehce vytunil (přidaná dps na vstupu) a pohrál si s vnitřním nastavením čehosik :) Zesák již nemám, ale vím, že hraje dodnes bez poruch, takže zase až tak špatné to nebude. Má ho někdo odsuď z RM.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 pro 2012 09:55 

osobně používám tyto bedny na doma s mým podomácky dělaným Leachem 2x200W do 4 ohmů, takže do 8 to dáva 150W? A na doma to bohatě stačí. Na domací grill párty bych se to s tím zesilovačem také nebál, ale na nějaké vetší akce by to ty bedny chtělo krmit více wattama.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]