Poslední návštěva: Právě je 04 kvě 2026 12:18

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 89 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Stavba vlastního zesilovače včetně ochran, cross, limite
PříspěvekNapsal: 17 kvě 2010 19:21 

Jirko, Federmannovi bych do rukou nesvěřil ani kus hovna. Ještě by z něj ten zesilovač postavil :D

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 kvě 2010 21:14 

Kraj: ČR - Vysočina
:D Pan federman?? si si spletl jméno ne??? :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 kvě 2010 10:24 

Kraj: ČR - Středočeský
Jirko, asi by jsi se měl podívat na audioweb a o panu Federmannovi si něco přečíst, potom možná zjistíš že je to naprostý kokot.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 kvě 2010 14:15 
Řádný člen

Kraj:
No přátelé, té zaujatosti bylo už moc nemyslíte? Pořád zde vládne styl, že pár z Vás neustále dokopává lidi ke vaším favoritům. Když jsou všichni ostatní špatní, proč VY nevymyslíte, neuděláte, neprodáváte?
Tohle opravdu nechápu a dost mě to tady štve. Všichni všechno dělají špatně, všichni objednávaj u blbých lidí,... chjo škoda slov.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 kvě 2010 14:16 
Řádný člen

Kraj:
Martin S. píše:
Jirko, asi by jsi se měl podívat na audioweb a o panu Federmannovi si něco přečíst, potom možná zjistíš že je to naprostý kokot.

Když se podívám na jiné weby,přečtu si o mnoho z vás, co jste za k.k.t. a taky to mám brát vážně? :lol: :lol: :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 kvě 2010 15:36 

Myslím že budu mluvit za všechny když řeknu:"Je to trvůj názor, my ho respektujem ale nezdílíme!" 8-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 kvě 2010 15:59 
Řádný člen

Kraj:
Ano v pořádku, jen nemusíte dělat takovou obranu proti všemu, co se vám nelíbí.
Jen by mě zajímalo, kolik z vás si jeho vyrobky koupilo, osahalo, vyzkoušelo, odměřilo...

A píšu to po několikáté, když na všechno nadáváte a říkáte, že to je špatné, proč to sami nevymyslíte a neprodáváte? Všichni umí jen pomlouvat a nadávat, ale sami jsou nic.

Když víte, že to je špaté, asi se vyznáte ve schéma, měření a pod. Není přece problém to opravit a vydta za vlastní a mít na tom zisk. Já to umět tak nejsem tam kde jsem, ale hrabu love právě ziskem z toho že předělám třeba Federmannův zesák :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 kvě 2010 16:15 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
jmalyska - už to sleduji dlouhou dobu a očividně ti dělá velmi dobře druhé ponižovat a vyskakovat si nad ně. Pokračuj v tom, svůj obrázek si děláš sám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 kvě 2010 17:02 
Řádný člen

Kraj:
Nic mi nedělá dobře ba naopak, nikdo nenapsal jeden pádný důvod proč má Federman špatné věci, např.

Můj obrazek tady mi je celkem ukradený, jsem tady protože se tady dá něco dočíst, ikdyž...
Nikoho neponižuji a já se vyskakovat neumím, psal jsem, že já zesáky neumím.

Jen mě nejde do hlavy, proč zrovna tady je skupina lidí proti pár lidem a věcem. Myslím to všeobecně ať už se jedná o mě, o pana F, o lineárech na 10" v horně,...
Mě když někdo, komu je 22let napíše že to nefunguje a nikdy to nezkusil a neodměřil..... Sorry

Myslím si, že EAW a spoustě jiných značek to hraje a neviídm problém to udělat podobně a v dnešní době procesorů se dá nakroutit skoro všechno.......

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 kvě 2010 17:12 
Řádný člen

Kraj:
Zeptám se jinak:

Narazil jsem na zesilovače značky Federmann, máte s němi někdo zkušenosti? Popř. jaké výhody, nevýhody, ověřené v praxi. Děkuji předem

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 kvě 2010 18:36 

Stačí si přečíst jeho fórum a najdeš tam tolik ........ že by změnil názor i slepej, už jen to že práce jednoho z jeho žáků se zahřívá při provozu na 85°C! Máš to 2v1, zesilovač a sporák... není to nebezpečný :?:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 kvě 2010 18:38 

Nejlepší na tom celém je, že odpovídat není povinné. Jen si natluč kušnu sám. Bylo naší chybou ukazovat ti jistou prošlapanou cestu, jen si hezky najdi svou když ta stávající se ti zdá příliš hrbolatá a zaprášená. Dvě cesty vedle sebe můžou klidně vést...
Pan Federmann nedodal vjádru vůbec nic. Neviděli jsme žádný z jeho produktů, ani kompletní schéma, zato plno plků a osobních osočování ostatních lidí na úrovni. Naprostá chyméra. Konec, tečka.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 kvě 2010 22:17 
Řádný člen

Kraj:
Malyško, malyško.... Tak já ti to řeknu ve zkratce a na rovinu. Je to příběh o několika dějstvích:

O panu Federmannovi jsem se poprvé dozvěděl už před mnoha lety. Bylo to doslechem od jednoho jeho žáka (p. Federmann učí na střední v Rožnově - známá to elektroškola s bohatou a slavnou minulostí - bohužel už jen minulostí) který mi řekl že si vyvíjí své vlastní zesilovače, pomáhá s nimi žákům. To se mi hrozně líbilo protože jsem si říkal že to je moc fajn když nejen že nekdo umí něco samostatně navrhnout (což už dnes na středních školách není až tak běžné) ale hlevně něco dělá pro své žáky.

Jenže nic není tak pěkné jak se ze začátku zdá. Záhy se ke mě donesly i jiné zprávy, bohužel tentokrát negativní. Nevím do jaké míry jsou pravdivé ale není to výrok jednoho člověka. Každopádně jak se to ke mě dostalo předávám dále. Údajně ti kteří postaví zesilovač od něj to mají u maturit podstatně snazší oproti těm kteří si vyberou jako maturitní výrobek cokoliv jiného.

Další negativní zprávy hovořily o tom že ta jeho konstrukce není zcela bezproblémová přestože tato konstrukce byla vydávána za velice kvalitní. Mnoho jich při pokusu o zprovoznění a nebo záhy poté odešlo do věčných lovišť. Protože do té doby nebyly dostupné podklady pro tuto konstrukci tak bylo těžko možné analyzovat zda je chyba v autorovi a nebo v nezkušenosti stavitelů. A zase ticho po pěšině.

Jenže pak se sám autor začal objevovat na fórech. Nejdřív na jednom a později na všech ostatních elektro/audio forech v ČR, SR a před časem i na diyaudio.com, kde se strhli diskuse na mnoho desítek stran ze kterého leda tak bolí hlava a člověk odchází otráven často ještě před dočtením až do konce. Všude to dopadlo stejně - znemožněním se pro základní neznalosti, vydáváním se za experta a snižováním prověřených autorit v oboru, tvrzením bludů až obludů, výhrůžkami žalobou, podáním oznámení na policii (policie to smetla se stolu), a nakonec všude bez výjimky banem, někde smazáním jeho threadu(ů). Výjimka jen diyaudio.com kde mají tamní uživatelé asi ještě náladu se tím bavit (ale taky dostal sodu). S panem F. není možno seriozně diskutovat protože v diskusi se sice chová relativně slušně a nepoužívá nadávek ani sprostých slov ale pořád někam uhýbá, převrací fakta naruby, ignoruje příspěvky, zpětně edituje své příspěvky tak že když ho nachytíte na švestkách příspěvek změní a udělá z vás debila (doporučuji si při diskusi s ním všechno archivovat a při odpovídání neváhejte použít citaci), zavádí řeč jinam a i při trpělivostí víc než svaté takto se nedá nikam dostat a ve výsledku to člověka snad naštve ještě víc než nějaký nadávající soplák co si nevidí na špičku nosu. Holt zajímavá kombinace vskutku "skromného" ega a následně pak jinde pana ublíženého (když oni jsou na něj všichni tak zlí a přitom tomu vůbec nerozumí...). Přitom je to škoda protože kdyby se choval normálně tak by mu jistě celá řada lidí byla při jeho vývoji nabídnout pomocnou ruku. To není osočování - to jsou několikanásobně ověřená fakta. Je smutné že člověk který umí v určitých formálních ohledech vystupovat si takto sám pod sebou podřezává větev. Možná mohl udělat kariéru v politice. Ale nepředbíhejme ději.

Během doby kdy hořela žhavá diskuse na Audiowebu (která nikam nevedla), kdy už byly dostupné podklady pro posouzení možností jeho výtvorů, byl pan F. neustále vyzýván aby dodal testovací jím osazený a oživený modul (pochopitelně za peníze) zaslán jednomu z řady zájemců na seriozní měření a testování. Nezadařilo se - neustálé výmluvy, ignorace, vytáčky...
Malá odbočka:
A proč že ta snaha dostat jeden z jeho modulů do rukou? Z prostého důvodu - zapojení označované jeho tvůrcem div ne za geniální (stačilo jen přelomové, nové, se zcela vynikajícími vlastnostmi atd. - dokonce až tak že přední odborníci kterými se může naše země pochlubit jsou vlastně už 30 let mimo mísu) bylo ve skutečnosti zastaralé, trpělo řadou vážných nedostatků. nejsem odborník na zesilovače ale i já jsem se svými skromnými znalostmi viděl že některé věci jsou špatně, podle vyjádření lidí s podstatně vyššími znalostmi než jsem já se jednalo v podstatě o slátaninu. A v neposlední řadě autor se vymlouval že každý komu to shořelo si za to mohl sám. Cílem bylo zjistit jak se věci mají ve skutečnosti.
Nakonec se podařilo zajistit originální plošný spoj a přesně podle dokumentace ho osadit a poslat na měření. Měřili ho nezávisle na sobě dva lidé z oboru u kterých ani na vteřinu není důvod pochybovat o jejich znalostech - aktivní servisní technik audiotechniky s praxí čítající několik desetiletí, druhý vývojový pracovník jednoho z nejznámějších výrobců elektronických součástek (mimo jiné i integrovaných zesilovačů). Myslím že oběma nedalo velikou práci se shodnout na tom že předpokládané negativní vlastnosti se projevily, že zesilovač nejen že nedodá uváděný výkon a že trpí autodestrukčními vlastnostmi. Protože zesilovač sám o sobě nemá žádné stejnosměrné ochrany a autor tvrdí že ochrany jsou zbytečné (viz citát) tak při poruše sebou vypálený zesilovač vezme i reproduktory. I u nových výtovorů se nadále brání cokoliv komukoliv dát do rukou na otest přestože mu to bylo mnohokrát nabízeno mnoha osobami aby potvrdil to co říká.

Poznámka: Fred je jedna z přezdívek pana Federmanna.

Cite:

08/06/2009 00:08:51 ‹Fred› potom tam nepotřebuji ochrany, když mi dá zes ba výstupu 68V a je napájený 70V, tak při shoření tranzistoru bude na vástupu o 1,4% více a to nemůže reproduktor poškodit

Asi se vám to moc zamlouvat nebude, ale rozdíl mezi mnou a Dudkem je přesně vyjádřen čísly 0,3° vs. 90° viz http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?p=85657#85657 u jiných se to moc lišit nebude. Ano rozdíl je tak propastný, jenže já nejsem ten kdo je pozadu! Vznikly zajímavé komunity, které neslyší a občas objevují to, co já znám dlouhou řadu let, přesto se v tom hrabou a neslyší, co jim říkám. Právě proto nemám zájem komukoliv cokoliv násilím vysvětlovat, je dost těch kteří zájem mají. Myslím zcela jinak než většina ostatních.

(Panečku tomu se říká sebevědomí co? Ale v té poslední větě má pravdu šikula 8-) )

Od té doby už netvrdí že dvojice tranzistorů TIP142/TIP147 je schopná dodat do zátěže výkon 500W, ba dokonce tvrdí že to možné není a že to nikdy netvrdil (přestože to bylo na jeho stránkách, tvrdil to i v diskusích a na jeho stránkách se ty čísla pomalinku postupně zmenšovala). Také od té doby objevil novou hračku - unipolární tranzistory MOSFET. S těmi se dá také pěkně čarovat. Bohužel jeho nové výtvory které prezentoval až do současnosti na sobě mají patrnou celou řadu chyb. Sice jiného charakteru ale vedoucí ke stejnému konci. Nicméně jedno přísloví říká že i ten nej......í žák se musí někdy pochválit a tak lze občas vidět nějaké ty pokroky takže třeba za 20 let to bude OK.

Další zajímavé skutečnosti se lze dočíst na audiowebu, elwebu a diyaudio.com - na jiných serverech byly thready z větší části nebo zcela smazány podobně jako výsledky jeho práce na wikipedii a jinde. Zajímavý studijní materiál je i jeho web nazývaný některými lidmi též jako lžiweb. To asi proto že tam sice uvádí spoustu faktů ale mnohdy v nesprávných souvislostech, různě pokroucené a někdy též nepravdy. Ale ochotný to on je, to se mu nedá upřít. Asi jako lékař hledající dobrovolníky pro svou experimentální vakcínu.

Každopádně jestli hodláš jeho zesilovače HQQF (High Quality Quantity Federmannity tydlititity) nacpat do své aparatury tak nezbývá než zatleskat tvé odvaze. Ale třeba od té doby vymyslel zase něco nového a budeš první kdo bude mít od něj něco bez chyb. A máme rádi experimentátory ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 kvě 2010 23:23 

Thales to sepsal moc hezky. To že Fermann je kokot se pozná po přečtení pár jeho příspěvků, pozná to myslím úplně každý, ani není třeba zesilovačům rozumět. Chceš-li to slyšet od lidí co tomu opravdu rozumí, tak se zeptej Sinclaira nebo Jožiho.
Nicméně mysli si co chceš, bude to Tvých 14 vyhozených tisíc, budou to Tvoje spálené reproduktory za desetitisíce... Co je dobré - to chválíme, co stojí za hovno - na to nadávame...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 kvě 2010 07:54 
Řádný člen

Kraj:
:-)
Já mu položil dotaz na výobu zesilovače jako více lidem co znam, vyjma Sinclara a spol.
Dal mi cenu, pošle plánek zapojení, klidně ho sem upnu. Dám to kolegovi ať se na to podívá (mj také staví zesáky od mala,ale nemá na mě čas)

Neříkám že to do apecu chci střelit, jen že zrovna on mi nabidl takovou cenu.

Jak čtu přirovnal bych ho k Cimbalovi. Velká huba a skutek utek... (Cimbala mladší)

Nějaký tip na někoho kdo by mi ten zesák udělal a měl by na mě čas a trpělivost?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 kvě 2010 09:17 

Sinclair :lol: Ale asi s jiným přístupem a financováním...

jirko, jenom trošku mysli. Když započítáš jen čas co strávíš kvalitním návrhem, optimalizací a uskutečněním beta modelu, utratíš na tom těch 10-15 litrů. Pokud nemáš peníze a důvod si ho nechat, doladíš a přestavíš to do definitivní podob. Celkem nejmíň 20 000 i se ziskem, jinak to snad nemá cenu. K tomu přičti financování potenciální záruky 3000Kč, a DPH. Konečná částka je 27600Kč. Přeju dobrou Chuť...
Jestli to někdo udělá levněji, někde něco nebude dobře.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 kvě 2010 10:48 

jmalyska píše:
Jak čtu přirovnal bych ho k Cimbalovi. Velká huba a skutek utek... (Cimbala mladší)

Pekfektní přirovnání.
Já bych se s tímhle skusil obrátit na Jožiho, jestli by něco takévho vyrobil...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 kvě 2010 14:58 
Řádný člen

Kraj:
Joži odvádí výbornou práci které není co vytknout. Co se týče sinclaira ten se asi s komplet novým strojem babrat nebude protože na to nebude mít asi ani čas ani náladu. je na tom dost mechanické práe a on je opředevším serviosák. Ale v okamžiku kdy bys někde natrefil na nějaký vypálený stroj vyšší kategorie koupitelný za babku tak jeho oprava u Sinclaira bude jistě zajímavou aleternativou jak se dostat ke slušnému a spolehlivému stroji.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 kvě 2011 16:26 
Řádný člen

Kraj:
Dotaz po čase, kdo měl v ruce nějaký výrobek od Federmana k testování? Hraje to někomu? Na svém webu pořád píše jké má výborné zesáky až se tomu věřit nechce :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 kvě 2011 22:00 

Na AW se toho probralo dost. Nevěřil bych mu ani slovo....

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 89 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]