Poslední návštěva: Právě je 04 kvě 2026 13:53

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: prosim o rady-kompresor,limiter
PříspěvekNapsal: 24 črc 2011 14:28 

Kraj: ČR - Ústecký
zdravim jsem tu novy a prosim o rady . venuji se konickem zvukarine mensich akcicek okolo sta lidi . a nyni doslo na kompresor limiter . cross uz mam objednany a ted bych potreboval radu ohledne toho kom.limi. . myslite ze by pro zacatek stacil nejaky z techto?http://kytary.cz/alesis-3630/HN005252/
http://kytary.cz/samson-scom-plus/HN095052/
http://kytary.cz/behringer-mdx-4600/HN073928/
http://kytary.cz/samson-s-com-4/HN095051/
co myslite? ja bych se priklonil k temu alesis ,ale nemamse znackou zkusenosti. vim ze ani jedno z nich nebude zadna slava ale podotykam ze zacinam takze rozpocty jsou nizke. jinak jeste aby jste pro jistotu vedeli co s tim zamyslim tak bych to chtel mit zapojene do main outu (hlavne kvuli zpivajicim nezpevakum kteri si nehlidaji techniku zpevu a davaj dost zabrat bednam . jde to vubec takle? nebo se to dava jen na urcite vstupy? snad mi rozumite co chci docilit . chci proste setrit svuj maly vlastnorucne delany aparatek .sksute prosim nejak poradit . diky moc pratele zvuku:-)

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: prosim o rady-kompresor,limiter
PříspěvekNapsal: 24 črc 2011 16:12 
Řádný člen

Kraj:
Kompresor se dává do insertu příslušného mix pultu. Pokud máš na mixu grupy, můžeš zpěvy hodit do nich a pak insertem na grupu dát jeden kompresor...
Nastavení 1:nekonečno je limitér, 1:2 hrubé omezení, 1:4,6,10 už funguje jako dobrý potlačovač "výkonu" hlasu.
Behringera neber, behringer jsou šroty. S tím Samsonem je to skoro dosti podobné.
Já bych uvažoval o nějakém DBX, z barazu se dá sehnat kolem 3tis dvoukanál. http://kytary.cz/dbx-266-xs/HN118320/
Pokud ho ale zapojíš na main out, jakmile ti zpěvačka zařve, ztlumí se ti i všechno ostatní, což je nežádoucí...

Napiš co máš za aparát, pak se dá řešit dále. Nakupováním nesmyslů vede k vyhazování peněz a ve finále proděláš 2x tolik, než kdyby jsis koupil rovnou lepší stroj za 2x vyšší cenu...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 črc 2011 16:49 

Za sebe můžu doporučit Alesis 3630.Mám v racku 2 a fungují bezvadně.Mám tam i Behringer MDX2600 a u něj se zrovna taky nedá říct,že by to byla nějaká hrůza,používám je taky,ale ten Alesis se mi zdát trošku lepší.Se Samsonem zkušenosti nemám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 črc 2011 18:54 
Řádný člen

Kraj:
Ano, Alesis by taky připadal v úvahu... Mě rukama prošel a myslím si, že za ty peníze je to slušný stroj, resp. u mě se závada žádná neprojevila, šum přijatelný.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 črc 2011 20:24 

jmalyska: já měl za to, že kompresní poměr ti určuje to, o kolik dB se musí vstupní signál zvýšit, aby se výstupní zvětšil o 1 dB - samozřejmě signál nad prahovou úrovní kompresoru, nad tresholdem. 2:1 není žádné velké omezení, to je kompresní poměr používaný spíše pro lepší zpěváky, kteří to s dynamikou docela umějí, pro řvouny a pankáče je obvykle třeba jít výše, to samé např. až ti basák bude hrát slapem, asi tě poměr 2:1 příliš nezachrání :)

dělám(dělal jsem) na mdxku, 3630 i 266xl a 266xl nemám rád, je to věc názoru, ale opravdu mi nepřijde jako povedený kompresor, naproti tomu behringráckej taky není nic moc, ale netroufnul bych si tvrdit, že je to proti 266 šrot.

keri: dobré kompresory na zpěv dělá TCčko, jejich multipásmová komprese opravdu funguje, i levná c300 na zpěvy vyhoví, ale je to digitál a musíš si dát bacha, abys už komprimovaný signál nikde dál nemíchal s nekomprimovaným, dělá to pak pěkný hřeben.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 črc 2011 20:51 

To MDX-ko od Behringeru je zrovna věc,která funguje celkem dobře.Alesis nijak o moc lepší není,možná trošku míň šumí,ale stejně,kdo to pozná někde venku na akci.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 črc 2011 21:25 

to jmalyska: groupy tam mam uz jsem nekde cetl ze se to dela pres group. ale vubec mi neni jasny odkud kam to zapojovat .grupy jsem zatim nepouzival . zatim vede ten alesis .jinak mix mam soundcraft spirithttp://www.prakticky-zivot.cz/inz ... it-folio-4 basovy bedny bc speakers ps100-18palcu .a saty mam s eminenci delta12s hornou.zatim pouzivam zesiky loceso ale v budoucnu chci samozrejme menit za lepsi . zatim to hraje a prasule ted navic moc nejsou .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 črc 2011 22:01 
Řádný člen

Kraj:
moula: máš pravdu, napsal jsme to sice opačně, ale myslel jsem to samé...
keri: na šavli máš tlačítka 1-2 a 3-4 (u behringeru třeba) někde je napsáno rovnou Group 1, Group 2,... Proště Grupa je další fader na hlasitost, do kterého pošleš jakýkoliv fader na mixu a z něj pak jde zvuk na main fader. Kukni se na blokové schéma a na schéma zapojení a myslím, že ti to bude více než jasné, jak to funguje.
Mne osobně štve, že každý kanál na mix má ve většině případů jen dvě tlačítka Group 1+2 a 3+4, tzn že máš 4 group fadery ale je to dva + dva ve stereu. Kdybys chtěl 4xmono grupy, musel bys na šavli kanálu stáčet panoramou do leva pro group 1, do prava pro group 2 (spínač 1-2) a doleva pro group 3, doprava pro group 4 (spínač 3+4), pak by group fadery byly nezávisle na sobě. tohle ovšem nezle, neb zpěvy ti lezou do obou beden, né jen do jedné strany. S jistou nadsázkou se dají "monovat" bicí, tak rozdělení nevadí. Zbytek musíš mít ve stereu a popravdě nechápu, proč mixy nemají na kadé šavli ty přepínače čtyři... a v grupě si zvolíš kda doleva či doprava. No, ale to už je ve své podstatě skoro funkce Matrix, tam lze dělat se signálem skoro cokoliv... Matrix=mix v mixu :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 srp 2011 15:22 

ahoj po case. tak mam uz vyhybku i kompresory . vyhybku jsem koupil od peaveye(oproti beghrosi dost rozdil ) a kompresory dbx-266xl dva kusy .no ale ted bych potreboval trochu poradit co do toho poslat abych si ten aparaten nestrhnul . a hlavne jak . mam predstavu ze do prvni group bych poslal zpevy -coz je jeden kanal .na dalsi kanal basu .na dalsi kopak .nebo jak by jste radily vy?? a jak to ve finale priblizne nastavit?? je mi jasny ze zbytek budu muset podle ucha ale alespon zaklad .diky moc zatim .ahoj

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 srp 2011 15:40 
Řádný člen

Kraj:
To je jako radit, jak moc máš špalat na plyn abys vyjel kopec a jak moc brzdit, abys to pod kopcem nedal do příkopy :-)

Když nebudeš dávat nic do šílených hodnot nad 0, nemělo by se nic pokazit, max to bude hrát méně než původní vstupní signál.

Já si grupy nastavoval stejně jako master, pak vlastně grup šavle nic nemění oproti několika šavlím samostatně. Výhoda teda je jen v tom, že před grup insert (pokud ho na mixu máš) můžeš hromadně kompresovat/limitovat, ale osobně bych do nedělal. Máš dva DBX, tj 4 kanály, nejvíce kolísají zpěvy, použij jhe na zpěvy a na basu se vyprdni a raději se domlul s basistou, ať si drží přád stejné volumu - pokud bereš signál linkou, tak basista na kombu by měl mít napevno nastavenou hlasitost linky, u nás v kapele basista nemám regulaci výkonu basy vubec, jen na kytaře jako takové a tam si drží volume pro svůj odposlech(jasně, občas trošku přidá, ale to není až tak zajímavé řešit)

Kopák - já na bicí nemám kopresory vůbec, zní to sice "jinak" než pod kompresí, ale taky nemám tolik volných dbx :) Kopák, resp. celé bicí mám pouze na gejtech.
Kopresorem ženu zpěvačku, zpěváka a občas klapky, tam má klávesák občas skladby nějak "divně" hlasitě nahrané. Jinak pohoda

Takže kompresory na zpěvy, komp/limitér na master před zesákem, tzn ZA aktivní výhybkou, pokud máš biamp/triamp... Tím si udržíš nějakou max hlasitost ať se děje co se děje.

Pokud dáš na jeden kanál kompresoru celou grupu se zpěvy, až ti zpěvačka zařve, utlumí to NEJEN JÍ, ale i OSTATNÍ zpěvy !!! Toď z mé praxe...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 srp 2011 12:41 

ahoj.to znamena ze mam do komprese davat kazdy zpev zvlast?? na mixu mam podskupiny 1a2 pak 3a4 .kazda dvojce je na jedno spolecne tlacitko. a s ty bici sem nejak nepobral .ty gejty ma i ten muj dbx ale jak j nagejtovat ? do podskupiny cele najednou nebo jen neco? vim ze je to individualni ale alespon trochu priblizne . moc diky za kazdou radu-ahoj

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 srp 2011 15:09 
Řádný člen

Kraj:
Ano, 1 mikrofon na zpěv, jeden kanál kompresoru.
Bicí - co mikrofon, jeden kanál gate+kompresor. Gate funguje tak, že ti od nastavené hlasitosti začne snímat zvuk mikrofonu (pod nastavenou hladinu nesnímá nic). Signál pak lze upravit pomocí pásmové propusti, tzn že si nastavíš v jakém pásmu budeš snímat onen zvuk (80Hz pro kopák, 1500Hz šrot-třeba, frekvence střílím, musíš zkusit sám, každý modul bicích ma jíný zvuk). Pak lze nastavit šířku pásma, tzn že zvolíš, jak moc nahoru a dolů bude signál snímat, tzn 80Hz pro kopák a pak zvolíš střelím +/-10 a ono ti to pustí signál od 70Hz po 90Hz. Asi tak nějak to funguje...

Nejlépe to nastavíš tak, že zapneš do PA mic na kopák a necháš bicmana kopat do blány a ty budeš knoflíkama točit tak dlouho, dokud ti ven do beden nepoleze ten sam zvuk (na EQ nechej vše v nule, stahovat středy a výšky je BLBOST, i nízké frekvence mají vyšší harmonické složky signálu, že...)
Moje zkušenost s levnějšími mikrofony a Uli GATE je taková, že na EQ dávám basy +4, středy 150Hz +2, výšky v nule. Gate na cca 60Hz, rozsah do 200Hz, od jaké hlasitosti si musíš určit sám (když to přeženeš-jakmile udeří do blány slaběji, nemusí signál projít přes gate a bude ticho). Pak na Gate se ještě nastaví dozvuk signálu, tzn jak dlouho bude gate otevřená po úderu na blánu, tím nastavíš "zvuk" do PA krátký čas=ostré údery, delší= zvuk bude jakoby rozmazaný, větší jakoby delay, echo,.. - což dělá binec při rychlých přechodech na bicích a zvuk zní velice divně, když přes tomy jsou frekvence dosti blízko a 3mikrofony pakj najdenou snímají jeden zvuk z jednoho tomu!.
Osobní zkušenost - fantomové mikrofony na vrchy a kopákový mic jsou náchylné na zpětnou vazbu, pokud nemáš super směrové horny v PA (+odrazy v místnosti, basy ze subu pod pódiem a pod). Bicí hlavně nikam nepouštěj do monitoru, výsledek o to horší.
Na tomy, pokud máš 2 tomy-stačí 1 mikrofon mezi nimi. Takže sestava na bicí je kopák,tom,kotel,šrot,hihat, crash, over. vyjímečně tedy 2mic pro 2 tomy (nahrávání a pod). V malých prostorech lze snímat vrchy + tomy, šrot těmi kondíky, pak tedy postačí 2x kond,kotel, kopák.
Já už zvučil v jednom vinném sklípku celé bicí pouze na jednu betu 58 :) a šlo to. Kopák v malé místnosti vystačí, tomy šrot tak samo a vrchy stačilo polechtat na EQ a jemně pustit do lidí a bylo vymalováno :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 srp 2011 19:03 

ahoj . no je pravda ze uz jsem pri zvuceni na malem prostoru v salku prizvucil akorat kopak ,vrbl a zhora dva ov a bylo . postupne jsem vsechno stahnul az zbyli jen tyhle majky u bicich . a tedy jsou vubec ty gejty na bici nutne ?? pomalu se ucim tak vyzvidam kazdou skulinku.:-).jedno je jisty .bavi mne to jako svine . i kdyz posledni akci jsem ukoncil tim ze jsem dorazil v pet rano:-) -ale staalo to zato . :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 srp 2011 06:57 
Řádný člen

Kraj:
5 ráno je OK čas :-) My někdy jezdili domů až na oběd. Velké podium, lineáry, světla, stany, 4 dodávky aparátu...

Gate jsou nutné, ale pokud je nemáš, lze v nouzi ty bicí nějak nazvučit. Přirovnal bych to asi k mikrofonu na zpěv. Když ti zpěvák huhlá a nejde mu rozumnět, stáhneš mu basy a přidáš výšky. Pokud EQ nemáš, hold to encháš tak jak je, ale zvuk není OK ale v nouzi to stačí. Nebo prostě eletrická kytara bez krabiček :-D Taky by to hrálo, ale... Nebo PA systém bez subbasu - hraje ale blbě.
Pokud chceš ty Uliho mašinky (alespoň), kup si je. My je v kapele taky máme, stojí za dvě hovna, ale lepší než nic a na riderové značky (rane třeba) nejsou love - ty zatím cpeme do nových repráků :)

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]