Poslední návštěva: Právě je 04 kvě 2026 15:26

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: T.AMP TA 1400 MK-X
PříspěvekNapsal: 10 zář 2012 21:41 
Řádný člen

Kraj: ČR - Jihomoravský
Čau lidi , jaké jsou názory na tento zesík T.AMP TA 1400 MK-X ? 2x700 4R , není to podobná hroudka plechů jako zesy typu PSA a podobně ? Někdo mi to tvrdil , tak se ptám Vás znalce jestli je ten stroj hoden strčit do zásuvky a po sléze do beden a s otázkou je jestli bez obav ? :lol: :lol:
Díky.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: T.AMP TA 1400 MK-X
PříspěvekNapsal: 12 zář 2012 11:15 

Kraj: ČR - Středočeský
Tak asi bych se toho zesilovače nebál sám uvažuju o the t.amp TA1050 MK-X na odposlechy nebo subbasy. Je tam tříletá záruka a možnost si zesilovač u nich na prodejně vyzkoušet obhlížel sem ho tam a konstrukce je bytelná. Pár věcí The xxx od thomanna už mám a zatím si na funkčnost a kvalitu nemůžu stěžovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 zář 2012 12:23 
Řádný člen

Díky , já jej potřebuju spíš na vrchy , na basy mám jinej stroj , mám totiž všechny bedny dělané ve 4R , tak to řeším co pár - to konec , i kvůli výkonu a spolehlivosti . Asi do něj půjdu , na aukru jej borec nabízí za cca 5 tisíc , což poměr výkon - cena je hodně slušné , sice nový stojí o dva či tři tisíce víc což je cena i tak velmi slušná ale co nejít do staršího , ne ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 zář 2012 22:28 

Kraj: ČR - Středočeský
http://www.thomann.de/cz/tamp_ta1400_amplifier.htm 1500 Kč si připlatit a mít nový tak to zas takový rozdíl není ale jak se říká každá koruna dobrá, ale to už záleží jen na tobě co koupíš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 zář 2012 08:11 
Řádný člen

Jo , chlapy , už jste viděli vnitřek toho zesu ? Nechal jsem si na požádání sejmout kryt a vyfotit , no a teda , to bych se velmi tiše obával připojit k bednám a ne to tak vyhulit :roll: . Má na jeden kanál jen 3 páry trandů , což je na tento výkon 700W fatálně malí počet !!! . Takže nechcu ho , jo kdyby to byl kus co jsem našel na netu , tak ten byl zasypaný trandy , to mělo asi 8 párů na kanál , ten bych bral všemi pěti , ale toto ???

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 zář 2012 23:17 

Vidíš a třeba tenhle stroj http://www.thomann.de/cz/qsc_pl_380.htm má tranzistory na kanál dva a výkon ještě větší než uvedený t-amp. Já sice nf technice nerozumím, ale něco mi říká, že polovodiče se dimenzují na výkon ne jejich počtem, ale ztrátovým výkonem na nich, když nevíš, jakou má daný zesilovač topologii, tak z obrázku těžko odhadneš, zda to tak je správně nebo není, alespoň já bych si to tvrdit netroufl.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 zář 2012 09:24 
Řádný člen

:lol: Moulo : díky za názor , já zesy dělám nějaký pátek, tudiž relativně vím jakým počtem na daný výkon se dimenzují koncové stupně . Ale ze dvou párů jak říkáš ty , tak to bude nějaká převratná novinka v tranzistorech :lol: . QSC ve tvém odkazu mím odhadem má cca 30 trandů , protože konce nad tisíce Wattů se řeší když ne můstkem , tak v serioparalelním zapojením tranzistorů v koncovém stupni a tam je třeba sakra hafl bitelnejch trandů ! No a ten T. AMP , s těma třemy páry , tak možná do 8R bych se nebál , ale menší zátěž = nová fukušima :mrgreen:

Naposledy upravil crashmann dne 16 zář 2012 15:52, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 zář 2012 11:15 

Kraj: ČR - Zlínský
No u toho T-Ampu především jde o to, že ani zdaleka nedosahuje deklarovaného výkonu, jinak by to pochopitelně tři páry nejlevnějších Toshib nemohly ustát. Už asi třicetkrát jsem opravoval nejrůznějším vykukům zesilovače FIDEK FPA16A, který má deklarovaný výkon 2x720W/4ohm, skutečně tohoto výkonu dosahuje, má na kanál pět párů Toshib 2SA1943/2SC5200, poměrně účinný a rychlý limiter a přesto to i s pěti páry hoří jak papíroví čerti. Ustane to až tehdy, pokud přeosadíte konce místo Toshib tranzistory ONSemi MJL21195/21196 a mírným překompenzováním, pak je z toho relativně slušný zesilovač. Budicí Toshiby stejného typu, jako bývalé koncové mohou /a vlastně i musí/ zůstat, na tomto místě je třeba rychlý tranzistory, což Toshiby splňují. Takto jsem těchto zesilovačů upravil v minulosti jistě přes dvacet a ani jeden se zatím nevrátil poškozený.
Značky jako T-Amp, zmíněný Fidek. Omnitronic, Sekaku a další laciní exoti jsou osazovány tím nejlevnějším materiálem, jen aby to nějak hrálo a příliš se nepočítá s mentalitou mladých, východoevropských muzikantů a DJů, kteří i tyhle laciné krámy ženou až na krev a ždímají z toho, co to dá. Výsledek pak při jejich nízké výrobní i prodejní ceně nemůže být jiný, než že to prostě za pár desítek minut střelí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 zář 2012 11:51 

Kraj: ČR - Ústecký
Ono to není Háčko? Já bych viděl problém spíše ve kvalitě konců a určitě vyšším napájecím napětí, než je adekvátní. Takovej MX1500a zvládá se třema trandama můstek do 4 v pohodě.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 zář 2012 12:37 
Řádný člen

Můstek do 4R se třema trandama , to je nemyslitelné , to je na kanál 2R a a ještě míň když vemu v potaz jak prasácky se motají repra pod psanou impedanci ! , s takým výkonem ani na jeden kanál do 2R nepřipadá v úvahu , to by se upeklo a střelilo sakra brzo ještě před limitací . Prostě je to jednoduché , umět počítat proudy na dané napětí a vždy vyjde potřebný proud na danou ohmáž a podle tohoho kolik je třeba proudu , tak sčítám ( jedné větve ) tranzistory abych daného proudu s tímto napětím a zatěžovacím odporem DOCÍLIL aspoň dvojnásobně !!! Kvůli bezpečnému provozu a životnosti . Tak jako se počítá holý výkon ve Wattech kde se opět sčítají počtem trandů v jedné půlvlně , tak se volí opět skoro dvojnásobek výkonu jako rezervu na tranzistorech , čili v poctívem PA zesíku by měli laicky šlapat trandy při plné zátěži cca do 60% své kapacity jak proudové tak hlavně výkonnové ! Respektive když spočítám proudy na tom T.ampu tak su na okraji bezpečné proudové zátěže a ani to ne, dá-li se říct bezpečné .Proč třeba zesy - podotýkám poctivé , mají třeba výkon ve 4R cca 500W na kanál a je osazen šesti páry tranzistorů ? Zde je vidět že tranzistory nejedou téměř ani na polovinu své SOA a proto tyto konstrukce pokud se s nima zachází jak má , jsou nesmrtelné ! A myslím si že mě dá za pravdu i zde kolega Sinclair , který by o tom mohl vyprávět spostu řádků jak to má být správně a už mám pocit že toto zmiňované téma se někde přesněji řešilo a tam jsi to Leoši rozvedl do detailu moc pěkně . :mrgreen:

Naposledy upravil crashmann dne 22 zář 2012 06:39, celkově upraveno 2

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 zář 2012 17:28 

Kraj: ČR - Zlínský
Jo, ten článek o výkonových tranzistorech, ke kterému po chvilkách píšu pokračování, visí v Archivu na Aldaxu, nebo i na mé stránce http://www.electronicservis.cz .

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]