Poslední návštěva: Právě je 04 kvě 2026 13:54

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nastavení Crossoveru
PříspěvekNapsal: 08 led 2012 00:14 

Kraj: ČR - Ústecký
Mám otázku, ohledně nastavení crossoveru. Kamarád má svatbu v nějakém vesnickém kulturáku, který vypadá spíše jako tělocvična, na zemi parkety a hlavně vysoký strop, když si stoupnu do středu a tlesknu tak slyším ozvěnu snad ještě 3 sec. Velikost bych odhadl, šířka 12m délka 12m a výška snad 8 m zkrátka téměř krychle. Požádal mě abych mu tam půjčil aparát, ale já mu říkal, že tam asi bude akustika dost na prdku, když tam jsou tak vysoký stropy.

Teď k mojí otázce dá se nějak na crossoveru nastavit, aby se zvuky nemlátil v takovémto prostoru a nebyl z toho jenom rachot ? Pokud ano co je to za funkci (Delay, nebo něco na EQ) mám cross Behringer DCX2496.
Mám svůj aparát jenom v klubu, kde mám strop 220 cm, všude koberce, takže tohle jsem ještě nikdy řešit nemusel.

Díky za radu

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Nastavení Crossoveru
PříspěvekNapsal: 08 led 2012 03:05 

Potřebuješ třetinooktávový EQ, před začátkem si pusť něco referenčního, co znáš (Michael Jackson nebo co já vím) a zjišťuj pásmo po pásmu, co zlobí, zlobivé potlač, lepší je jezdit s každým pásmem nejprve nadoraz do plusu, poznáš to líp, pak podle potřeby stahovat. Obvykle zlobí např. 160,250,315,400,500,630,800,1000, 1k2, 1k6. někdy je bordel i výš, na basech skoro vždycky, musíš prostě to ošklivé vykousat. Korekce bývají i dost brutální, klidně -10 dB na některých pásmech, tak se toho neboj.
Výše uvedený postup je rutina v každém sále.
Jestli grafiku nemáš nebo není na DCX, vypomůžeš si parametrem na DCX.

3 s dozvuku jsou dost, ty ozvěno.

Návod jsem napsal to jako blbec, ale snad to chápeš, po skončení procedury není od věci si bypasem porovnat, co's vlastně nastavil.

edit: a druhá věc - nepředpokládám, že máš LA, ale i u kompaktů je dobré v blbých sálech natočit je v horizontální rovině do středu (zmenšíš odrazy od stěn) a ve vertikální - dát je raději do trochu větší výšky a sklopit je pod úhlem dolů tak, aby nehrály do protější stěny, ale do sedaček, do lidí, opět tím o něco redukuješ odrazy, lidi jsou dobrý tlumící materiál.

Naposledy upravil moula dne 08 led 2012 11:55, celkově upraveno 3

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2012 07:18 

Náhodou, pěkně popsané!
Ještě doporučím takovou blbůstku - zlepšit poměr SPL a vzdálenosti posluchačů.
Když budou všichni narvaní u bedýnek, a bude se hrát o pár db potišeji, zas to bude o kousek lepší. Takže tam, kde se bude víc poslouchat a méně kecat a žrát, tam udělat maximální prostor pro poslech, a nedělat lidem zbytečnou možnost aktivně poslouchat až ze záchodků. Je to těžké, já vím... :-)

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2012 23:15 

Kraj: ČR - Ústecký
Díky, nerozumím této větě: "Jestli grafiku nemáš nebo není na DCX, vypomůžeš si parametrem na DCX" - na DCX je EQ, ale jakým parametrem bych si měl pomoct ? jinak jasně a srozumitelně popsáno. V tom sále je takový dřevěný pódium cca 1m vysoký, ale je to dutý, to znamená, když si na to stoupnu a dupnu tak je to jako bych stál na velký repro bedně bez reproduktoru a oni chtějí dát aparát (včetně sub) na toto pódium (prý aby měli volný sál na tanečky) To je asi totálně mimo mísu, to budou basy úplně v řiti a žádný štelování nepomůže, nebo by se pod ty basy mohlo dát něco nevím napadá mě tlustá guma, která eliminuje dunění pódia ?

Díky

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2012 23:27 
Řádný člen

Kraj:
Guma NA pódium, pod pódium cokoliv co tlumí-několik vrstev koberce, rouna,...
Binec v sále jedině na EQ, nic víc ti nepomůže. Bedny natočit na střed parketu, z výšky a prát to do lidí. Pomůže když budou bedny mimo střed sálu, třeba na pravé straně, trošku se problémy eliminují, ale né moc.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 led 2012 00:30 

myslel jsem tím, že jestli DCXko nemá vestavěný klasický grafický 1/3 oktávový EQ (něco jako toto http://eshop.prodance.cz/deq60/d-82367/ ), tak si můžeš vypomoci parametrickým EQ s rozumně nastavenými Qčky (ten má snad určitě), třeba si bohatě vystačíš se třemi čtyřmi pásmy na kanál .
tady máš přepočty šířky pásma vs. činitele jakosti Q, kdybys nevěděl, co máš zadávat.
http://www.sengpielaudio.com/calculator-bandwidth.htm
vyplatí se přijet dřív a trochu s tím zabojovat, ale neboj, všechno dobře dopadne, svatby jsou nejlepší.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 čer 2012 12:36 
Řádný člen

Kraj:
Nechci zakládat nové téma, tak to hodím tady.
Pro hudební odborníky:
Zase jsem šuměl své PA (2x15 Kappa15LFPRO, 10NDL64 na horně, DE64TN na ME75) s pomocí autoEQ skrze nový preset na DBX PA a zase mi DBX dal děličky 100 a 6700,(k tomu ještě někde BW6, BW12, LR nikde) nechápu proč zrovna tam, tak vysoko. Jako poslechově to zní moc dobře na ucho, neb ucho je nejvíce citlivé kolem 3kHz a druhá harmonická je 6kHz, takže tím bych pochopil, že to je tak schválně, aby jeden reprák hrál celý rozsah. Porovnání s děličkou 4Khz, 2kHz zní ty dvě blbě. taky pravda, že je lepší zvuk, když hraje potišeji z velkého repráku než nahlas z malého(výška)... inu, je to zajímavé. Min xover výšky je 1kHz, hrb na 3-4Khz. Střed jede rovně od 280 do 1000Hz, spodky použitelné dělení do 400Hz. Co vy na to? Názory, důvody, rady...?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 čer 2012 13:29 

Děličky vyjdou pravděpodobně mezi 250-400 Hz a 1,5-3 kHz, s děličkama z drajvreku budou divoké směrovky, přinejmenším... Si to propískni mimo osu. Potichu to musí hrát dobře, ale hlavně to musí hrát dobře při velkých příkonech.
Tuhle fci neměli v DBX vůbec zařazovat...

edit: http://www.prodance.cz/protokoly/kv2_es1.0.pdf tady se inspiruj, takhle to má chodit, 610 je normálně 12" k ničemu, ale na kramperově horně chodí skvěle, to samé 6,5", nejdříve to musí chodit na akustické straně takhle pěkně, pak se děličky, ekvalizace, ... dělají sami od sebe, je vidět, kde je vhodné dělení a krampera to tak udělal, udělej to jako on a bude to chodit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 čer 2012 14:48 

Kraj: ČR - Středočeský
Odpovídal jsem ti na to už na FB. Dělení 1,5kHz může být už klidně vysoko, protože už tam horna může hodně směrovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 čer 2012 19:11 
Řádný člen

Kraj:
Takže toť otázka, neb když budu dělit vysoko, bude mi směrovat střed (asi méně než výška předpokládám). Mi se na ucho zdá lepší dělit výše, 10" a 2" je rozdíl, co z nich bude hrát oblas od 1kHz do 6kHz. Do DBX jsem si uložil dva presety, jeden na 1,2kHz, druhý na oných 6,7kHz, kupodivu ty vyšší hrála lépe, než ta spodní.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 čer 2012 12:04 

Kraj: ČR - Středočeský
Tak já se ani nedivím že ti hraje blbě, když si na střed nastavíš dělení 6dB/okt (viz. fórum Prodance), 6dB/okt je skoro jako když to pustíš fullrange, tohle chce řezat ostře. Taky je třeba někdy ekvalizovat nějaké hrby za dělící frekvencí, pokud tam něco čumí.
Kapela, které se starám o PA mají okopírované 3pásmo EAW AS460 + AS422, na jaře jsme to přelaďovali, dělali se nějaké mechanické úpravy vnitřku a měnil se driver. 10" na horně přirozeně padá cca od 1200Hz, dělení vychází cca na 1350Hz, 10" uříznutý BW 18dB/okt (kde přesně už nevím) + někde kolem 2kHz uzkým filtrem staženo 15dB dolů. Výška říznutá BW 24dB/okt.
Jestli si myslíš že v oblasti nad 1kHz, lépe hraje větší membrána tak jsi vedle, tady už je na tom rozhodně lépe menší lehčí membrána.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 čer 2012 19:05 
Řádný člen

Kraj:
Právě že to vyšší dělení znělo lépe než to nižší, což je zajímavé. Ano, střed padá za 1kHz, ale zrovna ta má potvora umí zahrát s ekvalizací až do 5kHz (což sice není 6,7kHz). To bych pochopil, kdyby ty děličky DBX prostě nějak určil, ale už jsem si ověřil, že ty samé děličky dá i na úplně jiný systém,takže jsou na tvrdo přednastaveny, Což je na prdlačku.
Až zase budu mít čas, asi až po dovolené, vytáhnu to někam ven na pole a udělám řádné měření a snad se něčeho doberu.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]