Poslední návštěva: Právě je 19 dub 2026 00:11

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Startovací zdroj pro os automobil
PříspěvekNapsal: 08 úno 2026 16:00 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Všechno se dělá jen kvůli tabulkovému snížení emisí, aby se vyhovělo normám....bohužel.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 úno 2026 22:11 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Je to tak. A to "inteligentní dobíjení" je fakt shit. Měl jsem půjčenej cca 1.5roku starej obytňák na podvozku ford tranzit. První průšvih je u 3.5t těžkýho auta s 2.5m zadním převisem, náhon na předek.
A druhej ta elektrika. Ujel jsem s tím ten den víc než 100km v kuse, večer jsem si pustil v kabině potichu autorádio, cca dvě hodiny, a ráno už nebylo čím nastartovat. Ještě že mi něco vnuknulo vzít si ssebou centrálu a nabíječku... Tohle bych u auta, co stálo přes 2MKč nečekal...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 úno 2026 18:53 
Řádný člen

Tak to si byl dost předvídavej.
Já se chci podobné situaci vyvarovat a proto tu otravuji,zda někdo nemá s těmi startboxy zkušenost.
Zatím nic.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 úno 2026 20:53 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Jestli k zapnutí autorádia musí bejt zapnutý zapalování, není to dobrej nápad.
Obytňák má mít oddělený systémy, zvlášť palubní síť auta a zvlášť baterky pro obytnou část. Jakpak to bylo udělaný?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2026 00:53 

Oddělenou baterku na nástavbu měl, ale rádio bylo vepředu, z baterky od auta. Proto to píšu, autorádio hrající fakt potichu nemůže brát víc než 2A, a hrálo cca 2h, žádný světýlka vepředu, nic zapnutýho. Zapalování samozřejmě zapnutý nebylo, to by mi došlo, že bude baterka vybitá. Vzadu jenom TV. Sice trochu offtopic, ale elektrika v origo obytňákách je obvykle udělaná hůř, než to udělá poučenej amatér. Baterka nástavby byla každý ráno vybitá, i když jsemě netopili (prostě tam chyběl DC/DC kterej z "nedobíjení" moderního auta udělá elektriku pro nabití baterky nástavby, nebo ještě líp, druhej alternátor). Ty auta jsou prostě postavený na stání s připojenou prodlužkou, a tím to podle mě ztrácí celý kouzlo. Asi tomu nerozumím, a proto jsem si takovej krám nepořídil, jenom na týden půjčil a stačilo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2026 22:56 
Moderátor

Nevím, co to bylo za krám, a kdo nástavbu dělal. Ale kamarád má čistokrevnej obytňák (to jest fabrickej, ne nástavbu) a ten fachá jak má. Oddělený sítě, za jízdy se baterky obytný části nabíjejí paralelně od startovací. Pokud svítí sluníčko, nabíjí se ze střešních panelů, při stání aj ze zásuvky. Kupoval to rok starý za docela dost peněz, a vytahuje jenom v létě.
Že mu po třech letech zhebly baterky, za to si může sám. Jednu zimu to nechal na mrazu vybít, druhou zimu to vyvařil nabíječkou, následně zapomněl po odstavení zapnutou ledničku. Minulou sezónu měnil baterky a měl obavy, tak jsem mu tam namontoval dva malý voltmetry a nakázal sledovat je za všech situací (jízda, slunce, síť). Normálně to oba akumulátory udržuje na 13,5 až 13,9 V. Startovací to při stání necucá, obytnej by to mělo při podpětí vypnout (ale nikdy se to tolik nevybilo). Akorát to startovací akumulátor nedobíjí ze sítě ani ze soláru.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 úno 2026 16:33 

Obrázek
jo, krám, za 2.5Mkkč, fabrickej obytňák, co někdo zbastlil. Všecko dělají lidi, a i nová věc může být mizerně udělaná, i když na první pohled je to luxus na kolech.
A takhle jsou udělaný skoro všecky, co jsem měl možnost prohlídnout. Chybí tam v elektrice součástky tak za 20-50kKč aby to mohlo fungovat. A to mi přijde u celkové ceny auta jako drobnost...
tady dokonce potvora vykukuje za vratama https://mapy.com/cs/zakladni?source=fir ... 29896&z=17

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2026 12:56 
Moderátor

To je ale jenom nástavba na podvozku Fordky. Já mluvím o autě postaveným jako obytňák od základu. Hymer B-Class Master Line třeba.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2026 15:06 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
On samozřejmě i ten spomenutý Hymer využívá chassis nějakýho sériovýho vozu (myslím, že v tomhle případě je to Mercedes Sprinter)...ale ano, rozdíl tam je. Ten Ford je v podstatě pouze valník s nasazenou krabicí.
Hymer B-Class ML je od základu postavená obytka na podvozku Sprinteru. Něco jako autobusy SETRA, které jsou taky od základu stavěny u Kässbohreru na šasí s motorem Mercedes.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 bře 2026 15:27 

Kraj: ČR - Vysočina
Zkusil bych se podívat na tenhle test a zařídit se podle toho:
https://www.youtube.com/watch?v=AXXuWL3l5qo

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]