Poslední návštěva: Právě je 29 lis 2025 18:50

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Porada 2.0 vs 2.1
PříspěvekNapsal: 07 lis 2024 09:28 

Kraj: SR - Prešovský
Dobrý deň,
som muzikant a nadšený posluchac hudby, hľadam si nejaké kvalitnejsie ozvucenie do obycaky.
Snád ma nezabijete, pozeram ze toto je fórum na inej baze a nie blbosti ako sa idem pytat ja, ale tak skusim. :)

Chcel som si kupit kvalitnejsie ozvucenie do malej izby cca 30m2. Na hudbu cez spotify od klasiky, ľudovej hudby, soundtrackov až po deep house.
Kupil som si YAMAHA HS5 kvoli ich super recenziam (prechadzal som z Genius HF1800 a sem tam creative 5.1 )
Extremne krasne vysky, cistota, strasne ma to prekvapilo, uplna spokojnost.
Avsak chybaju mi basy, viem ze to je studiovy monitor no existuje nieco co mi spoji krasne ciste vysky a prida viac basov? Teda oni nie su uplne bez basov, ale obcas mi az uplne chybaju. V niektorych piesnach ktore maju viac basov su tie basy dostacuju a hlavne ich rozsah je nieco uplne ine ako len dumenie pri creative 5.1.
Viete mi poradit nejaku alternativu?
1. Dokupit ku Yamaham subwoofer?
2. Vymenit ich za 2.0, ktore nie su studiove napriklad Edifier 2000D alebo YAMO S803, Klipsch R-50PM?

Cena cca 500eur. DAKUJEM

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Porada 2.0 vs 2.1
PříspěvekNapsal: 08 lis 2024 09:42 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Hodím tu pro začátek jenom několik heslovitých poznámek.

1) Monitor je z principu určený pro poslech zblízka, v menším prostoru.

2) Monitor může posloužit pro ozvučení malé místnosti. Tím je myšleno tak 10-15 metrů. Já mám ve 13 metrech citlivá trojpásma se 6,5" honěná 2x50W RMS, a je to tak akorát. Což je v akustickém výkonu mnohem mohutnější sestava než zmíněné mini monitory.

3) Subwoofer je dobrý na film, na hudbu ho spíš nedoporučuju.

4) Korektní napojení subwooferu na satelity je dost komplikovaná záležitost, kde se musí pečlivě laborovat s prostorem - trefit správné vzájemné rozmístění bedýnek, subwooferu a poslechového místa vůči sobě i vůči místnosti. Vhodnější je použití dvou subwooferů, umístěných v blízkosti hlavních beden.

5) Na úbytek basů může mít vliv to, že monitory třeba nemají kompenzovaný bafflestep, plus právě to zmíněné rozložení beden a poslechového místa vůči tvaru a rozměrům místnosti. Tohle je na dlouhý rozbor.

5) Každopádně na 2.0 jsou tyhle bedýnky či jakékoli srovnatelné aktivy či monitory prostě moc malé. Na místnost o 30 metrech potřebuješ už z principu něco většího, citlivějšího, buzeného větším výkonem. A není to jen kvůli hlasitosti. Prostě k rozehrání většího prostoru potřebuješ mnohem víc energie vyrobené zesilovačem a předané reproduktorem.

Ty super recenze jsou z 99% jen sbírka nestoudných tlachů. To je lépe vůbec nebrat vážně.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]