Poslední návštěva: Právě je 23 led 2025 05:21

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Navijanie cievky - co robim zle?
PříspěvekNapsal: 23 pro 2024 13:29 
Řádný člen

Kraj: SR - Košický
Amplion, navrh vzduchovej cievky, vnutorny priemer cievky 27mm (taky mam pvc kruzok), priemer dratu 1mm, sirka cievky 15mm, indukcii 0,1mH odpoveda odpor cca 0,1mOhm. Draty su zo starych cievok z ars.. JA to takto naviniem a odpor mi vychadza 0,3mOhm, merane artou. Predtym stale zmeram original keramicky rezistor aby som mal istotu, ze meranie je ok.
Zacnem navijat cievku, koniec dratu vyvediem na bok a navijam, kazdu vrstvu oblepim klasickou izolacnou elekrikarskou paskou. Niekedy sa mi stane, ze je 0,5mm medzera medzi jednotlivymi dratmi, samozrejme sa snazim aby neboli.
Otazka, co robim zle? Preco mi vychadza takyto rozdiel medzi odporom v aplione a mnou namotanou cievkou? Nedava mi zmyslel pri hrubke dratu 1mm, moja cievka foto dole.
Ano, vedel by som cievky objednat u benaziho, lukase, ale toto mal byt 100% recyklat bez nakladov...
Příloha:
pokus.jpg

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Navijanie cievky - co robim zle?
PříspěvekNapsal: 23 pro 2024 13:52 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Za jedno to určitě nebude 0,1mΩ. To by byly, odhaduju, asi tak 4 mm drátu.
Při znalosti průměru drátu a měrného odporu můžeš dost přesně odhadnout odpor má vinutí, pokud znáš jeho délku.
Artou takhle malý odpor nezměříš. Respektive žádnou dvouvodičovou metodou. Pro přesné měření malých odporů pod 1Ω potřebuješ čtyřvodičový miliohmmetr. Úplně stačí třeba toto:
https://www.aliexpress.com/item/1005004778855154.html
Jakou hodnotu odporu měříš na zkoušku?
Můžeš změřit, kolik změříš při zkratovaných vodičích a to pak od naměřeného odporu odpočítat. Přesné to ale stejně není. Arta měří AC napětím, takže odpor musí rozklíčovat z komplexní impedance LR.
Indukčnost nechej vypočítat klepnutím někam kolem 10kHz, ale DC odpor naopak někde u 50Hz.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 pro 2024 14:36 
Řádný člen

s tym odporom mas samozrejme pravdu, to je tak, ked rozmyslam nad kapustnicou a pisem sem...
aktualne uz nic nepomeram, aktualizoval sa mi ntb a rozhodilo mi to artu, neviem skalibrovat. Alebo som vylomil konektor, to je taky dedusko ntb. Pockam na externu zvukovku co som objednal. Zatial vdaka za vysvetlenie.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 pro 2024 14:39 
Řádný člen

Kraj: ČR - Jihomoravský
paulus33 píše:
.....Niekedy sa mi stane, ze je 0,5mm medzera medzi jednotlivymi dratmi, ...

tady bude další část problemu
pokud to nenavineš tak aby těch 58z skutečně neodpovídalo 4,2 vrstvy (tj.14z na vrstvu - podle Amplionu) a neodpustíš si proklad páskou,
nebude to navinuté z 5,6m drátu a nebude mít teoretických 0,13RDC

pokud je smyslem RDC co nejníž, zkus se přiblížit více čtvercovému průřezu vinutí snížením výšky,
z 15 na 9mm Ti to teoreticky vyjde při 50z z 5,1m drátu v 6 vrstvách

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 pro 2024 18:10 

já si raděj natisknu kostřičku na 3d tiskárně, abych ty dráty dotlačil k sobě. A ve výpočtu počítám činitel plnění o 5% menší než teoreticky možný. Pak nemám problém. A ten DC odpor asi neřeš, o tolik víc tam toho drátu nebude, i když to není nijak extra krásně urovnaný...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 led 2025 23:05 
Řádný člen

vyzera, ze uz to mera ok, kontroloval som na benaziho cievkach, dorazila creative sb x-fi HD, vzdy som po nej tuzil, ale na bazosi bola od 50€ vyssie, teraz mi ju predal jeden chlapik za 30€ v kompletnom baleni.

Robili sa kedysi aj cievky s mosadznym dratom?
Lebo som mal doma nejake s drotom priemeru 1,2-1,3mm a chcel som z nich urobit 1,0mH cievky do tesmaxu a vyzeraju, ze by mohli byť mosadzné, vychadza vysoky odpor...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 led 2025 22:57 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Tiež na meranie sústav používam SB X-FI HD, ale odpory mi to nikdy nemeralo dobre...predovšetkým Rdc u indukčnosti. Keď som pracoval v ZF, mal som k dispozícii kalibrovaný mostík od B&K. Teraz meriam len približne Metexom M-3860D s 15cm káblami prierezu 2,5mm2...Je to také +-0,05 ohmu, ale popravde - mne to stačí. Meniče, ktorými sa ja bežne zaoberám a používam aj tak mávajú pomerne vysoké odchýlky aj v rámci jednej série. Či má cievka 0,3 alebo 0,35 ohm mi je fakt jedno.
Btw., teraz som mal problém s výškačom SB26ADC. Na formeri boli zvyšky lepidla a celá kmitačka bola zaseknutá v medzere pólového nástavca. Normálne bol problém ju odtiaľ vydolovať. Už som bol zmierený s tým, že proste utrhnem membránu od formeru. Nakoniec som výšku zachránil a je OK. Odporúčam ich písknuť na impedanciu. Impedančka by mala byť úplne čistá, s jediným vrcholom 6-10 ohm na frekvencii 600-700Hz.
Toto som teda nezažil ani pri DT-300 od monacoru, ktorých mi prešli rukami desiatky kusov a mali všelijaké problémy...

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2025 21:20 
Řádný člen

Skúsil som dnes, ako je to u mňa s x-fi, keramické odpory z výhybiek čo mám doma "pomerala" tak, že napr. 8,2R mi pomerá ako 8,16R a podobne. Mám zopár cievok od Benaziho, tie mi tiež pomerala podobne, takže neriešim...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2025 23:39 

TLU: ohladom tych SB26ADC, mali tvoje kusy nejake tlmenie v komore?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 led 2025 21:04 
Řádný člen

Mal som rozobratý len jeden,keďže druhý je úplne OK. Ale u toho jednoho som nijaké tlmenie v komore nevidel. Je v nej len niečo ako "phase plug".

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2025 21:56 
Řádný člen

ak domotávate cievku, normálne pripájkujete potrebnú dĺžku drátu s rovnakým priemerom ako pôvodná cievka(zaizolujete spoj napr zmrašťovacou bužírkou) a doviniete?

zabudol som minule dodať, že podľa rady Ramsona, indukčnosť nechávam vypočítať na 10kHZ a DC odpor na 50Hz.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2025 08:52 
Řádný člen

Rozumnejšie, než pripájkovať a zaizolovať to asi bežne v domácich podmienkach ani nejde. Tiež to robím len tak.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 led 2025 22:50 

paulus33 píše:
"pomerala" tak, že napr. 8,2R mi pomerá ako 8,16R a podobne. ..

To je uplne samozrejme, kedze bezny odpor ma toleranciu +-5%, takze moze merat od 7,79 do 8,61. Ale bezne sa hybu aj tak medzi 8,1-8,3.

Ked nadpajam cievku, tak dakedy aj hrubsim drotom, ked nechcem uz dvihat Re. Je to jedno.
Kedze cely drot je zalakovany, proste nadpajkujem a tocim dalej, nema vyznam tam daco riesit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 led 2025 02:17 

to jsi hodně odvážný, možná až hazardér... Já to spíš dělám naopak, když si myslím, že by to mělo být akorát, jenom napíchnu jehlou drát a změřím indukčnost. A i to napíchnutí přelepím kouskem kaptonové pásky, pokud je potřeba navíjet dál...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 led 2025 21:21 

No to je sice fajn, ale ked mam hotovu cievku a chcem ju zvacsit, tak si ju nenapichnem.
Ked ju chcem zmensit, tak samozrejme len zlahka oskrabem kusok, ci uz...

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]