Poslední návštěva: Právě je 14 led 2026 22:46

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 205 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Stavba reprobedny se širokopásmy
PříspěvekNapsal: 16 zář 2009 22:25 

Zdravím,mám v plánu si postavit malé a nenáročné reprobedny 25W. A našel jsem klasiku tvm http://reproduktory.tvm-valmez.cz/sirok ... -p-92.html. Můj první dotaz je, čím se liší od ARX 130-20?Tím že je stíněný pro aplikace v blízkosti například u televizí? A potom bych se chtěl přesvědčit jestli jako objem ozvučnice se počítá pouze rozměry mínus tlouštka materiálu.Nebo musím započítat i šířku tlumícího materiálu?Je to asi logické,ale stejně se ptám,protože mám k dispozici rouno 45mm vysoké. Ozvučnice je to s bassreflexem o průměru 4,5 cm a délce 10cm s jediným širokopásmovým reproduktorem. A jaký objem bych měl přibližně zvolit?Já se dočetl okolo 10-15Ltr, ale když odečtu tlouštku tlumícího rouna, jsem na 4 litrech. Velikost nátrubku byla spočítána programem,ale nikde jsem nenašel hodnoty Qts.Omlouvám se předem za velice lajcký dotaz.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: stavba reprobedny
PříspěvekNapsal: 16 zář 2009 23:37 

Kraj: ČR - Středočeský
Tlumení se v žádném případě neodečítá, naopak dá se říct že tlumením se objem zvětší. 10 litrů bych řekl že je na tohodle prcka až moc, 5 litrů by úplně stačilo a bassreflex pro tenhle reprák vhodný není.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 zář 2009 23:50 
Řádný člen

Kraj:
Tyto reproduktory se liší citlivostí ve prospěch verze 20. Ani jeden ten reproduktor není stíněná. Tlumení se od vnitřního prostoru bedny neodečítá, ba naopak ho paradoxně zvětšuje. Nesimuloval jsem to ale tipuju že těch 5L by mohlo být OK. A pokud máš alespoň trochu místo doporučil bych raději reproduktor ARZ6604. Pro blízký poslech by mohla stačit otevřená ozvučnice ale optimální je bedna cca 20L.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 zář 2009 10:31 

Díky za reakci. Ten ARZ 6604 sice nevypadá vzhledově líp, ale hudebně na tom bude rozhodně líp.Takže do něj asi půjdu. Jenom se ujistím proč není pro arx 130 vhodný BR, je to proto že má Qts okolo 1,jak jsem ted vyčetl na stránkách dexonu? Ikdyž ARZ má jen nepatrně pod 1? Nebo v čem vidíte výhody oproti arx? Má o trochu menší hranici spodních kmitočtů, a ty bych se pokusil "zesílit s BR". Bude to na blízký poslech do dílny a nebo k počítači na stůl. Rozměry bedny bych nechal,výjde to tak na 12litrů+zvětšení tlumením, jak říkáte.A BR 5,5cm o délce 12cm. A ještě bych se chtěl zeptat,jestli je nějaké pravidlo jak daleko(blízko) by měl být BR od reproduktoru?Platí to jako u rozložení repra?Tedy čím blíž tím líp?Děkuji

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 zář 2009 11:46 

Kraj: SR - Banskobystrický
No neviem, ale ten nápad s bassreflexom a ARZ 6604 asi nie je bohviečo. Thales ti napísal ako to bude najlepšie. Inak ten reproduktor má taký príjemný neunavujúci zvuk, by som povedal, že do dielne optimálny, ak si na tom pustíš rádio, tak reč je pekne zrozumiteľná...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 zář 2009 15:03 

Takže když ten reprák uzavřu do 20litrové uzavřené ozvučnice bude mi to hrát líp než když tam budu dávat BR????protože otevřenou ozvučnicí se myslí právě s BR ne?A co by nebylo optimální s tím BR? Jako že by nakonec žádné spodní pásmo nevyniko a spíše by to hrálo o dost hůř?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 zář 2009 18:09 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Úplne ukážková otvorená ozvučnica je niečo ako http://www.repromania.net/tesla/tesla-r ... rs-275.php alebo
http://www.repromania.net/tesla/tesla-r ... rs-276.php , prípadne aj iné, ktoré síce majú zadnú stenu, ale celú dierkovanú. Bassreflex je podľa mňa tak niekde medzi uzavretou a otvorenou, nájdu sa tam spoločné znaky z obidvoch, ale skonštruovať správnu BR ozvučnicu vôbec nie je sranda. Ani jeden zo spomínaných reproduktorov by som do BR nedával. Hučanie a bučanie, ktoré by si tým dosiahol, by sa možno spočiatku zdalo byť husté a strašne cool, ale od kvalitného a verného zvuku by to malo ďaleko... Keď už širokopásmak do BR, tak napríklad http://www.visaton.com/en/chassis_zubeh ... g20_8.html . Lenže to by chcelo potom oveľa väčšiu bedňu a aj finančne by to bolo o inom.

Ak nemusíš na stole šetriť každý centimeter, tak spomedzi menovaných skús radšej ten väčší ARZ. Predsa len je to celopapierák, s vyššou citlivosťou a určite aj širším rozsahom. Myslím, že z neho nebudeš sklamaný.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 zář 2009 20:06 

Při pohledu na otevřenou ozvučnici, jsem se rozhodl pro uzavřenou :) to se mi vůbec nelíbí a vůbec to neznám. Takže jsem si zvolil na toho 20cm macka bedu o rozměrech 40x27x24cm, což mi při síle materiálu 1,9mm(mám k dispozici zadarmo) dělá objem 16,5litrů.Takže otázky zní,jestli tlumící materiál o síle 4,5cm není moc?A jestli tento objem je postačující,nebo musím dodržet 20litrů, tzn. reprák který se nevejde skoro ani podstůl :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 zář 2009 20:42 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Uzavřenka je dobrá volba, tzn. klasika :). No pokud opravdu větší objem nemůžeš mít, tak se nedá nic dělat.

K tlumení, neboj se toho a zkusil bych tam dát více s tím, že můžeš postupně odebrat a doladit tak zvuk ku svému vkusu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 zář 2009 22:07 

Takže jestli je to myšleno, že když bude mít objem 20litrů bude to nejlepší, tak to tak provedu a rozměry zvětším na 47x27x25cm(vxšxh). To je skoro 21 litrů. Jen mě trochu krvácí srdce, že 30W mám uzavřené v půlmetrové bedně, původně jsem myslel že se s oběma bednama vejdu na jeden stůl...to už teď nepřichází v úvahu:) Aspon se budu uklidnovat. že tam časem třeba budu moci přidat nějaký malý výškáč, ten žádný objem nepotřebuje že?Není nějaký způsob jak se dájí ty rozměry zredukovat?Zesilovač mám 25W RMS(od Sinclaira,jistě ho pavouka všichni znáte)

mimochodem, ted jsem našel tento odkaz...to by asi hrálo líp co?Je na tom něco složitého nebo by to šlo okopírovat? A byl by to citelný rozdíl?:) http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1387 ... sc&start=0

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 zář 2009 22:41 

Kraj: SR - Banskobystrický
Ja kebyže už postavím takéto stĺpovky, tak tam dám asi niečo lepšie ako ARZ. Pretože roboty na bedni je +- rovnako či už tam dáš jeden širokáč, alebo spravíš 2p či 3p.

Ono tá bedňa nemusí mať presne 20l, ten reprák zahrá celkom dobre aj v 15l. Možno by si si to trošku všimol na tom, že basy ubudnú, ale tých bude aj tak pomerne málo. A ako už bolo spomenuté, tak tým, že dáš do bedne tlmaci materiál, tak sa jej objem akoby trochu zväčšil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 zář 2009 00:31 
Řádný člen

Kraj:
ARX130 se do BR nehodí (právě kvůli Q) a ARZ6604 také ne. ARZ6604 se nejlépe hodí do uzavřenky cca 20L kde bude mít hrb cca 2dB na frekvenci kolem 150Hz (tak to mělo ARO6604, ten ARZ se tak dramaticky lišit nebude) což by nevadilo kdyby se tomu odřízly basy na frekvenci cca 200 až 250Hz které by byly reprodukovány řekněme oddělenou basovou jednotkou (záměrně tomu nechci říkat sub). Pokud se dá do menší bedny tak se hrb zvětšuje až v cca 13L bedně je velký asi 4dB což už je moc. Naopak se zvětšováním objemu bedny nad 20L hrb klesá velice pomalu a zcela neúměrně se zvětšujícím se objemem tak se nevyplatí. Co se ale vyplatí je pokud máte doma sádrokartonové příčky namontovat si ten reprák do té příčky, ostění nebo stropních podhledů - dutý prostor za sádrošem pak funguje jako ozvučnice a to že sádroš není moc pevný v tomto případě vůbec nevadí. Díky tomu to pak nežere místo a hraje to.

Kdyby někdo chtěl mám k tomuto reproduktoru filtr který vylepší jeho reprodukci. Je vyzkoušený a funguje. Dále tu mám nasimulovanou výhybku ARZ6604 a ARN6614. Je poměrně jednoduchá ale nikdo to ještě nerealizoval, neměřil a tím pádem ani nehodnotil jak to hraje. Součástky na vyzkoušení i repráky tu mám ale nemám vhodnou bednu a jen tak ze srandy jí dělat nebudu.

Chápu že pohled na otevřenou ozvučnici tak jak byla předložena jako příklad je odstrašující ale jde jen o princip. Samozřejmě otevřenou ozvučnici lze udělat i krásnou a velice estetickou. jde jen o otázku umu tvůrce té bedny.

Další možností je ozvučnice s labyrintem. Existují výkresy na takovéto ozvučnice ale vzhledem k poměrně slabému pohonu těchto reproduktorů nejsou pro ně nejvhodnější, stále ještě jsou však použitelné a pro mnoho lidí vyhovující. Jejich konstrukce však není zcela triviální. I na toto mám nákresy.

I přes uvedené možnosti existuje ještě jedna možnost - Voight pipe. To je čtvrtvlnné vedení. Ozvučnice je konstrukčně jednoduchá, půdorysně nevelká ale zato značně vysoká. Něco k tomu opět dodám.

Ozvučnice s bassreflexem v žádném případě není něco mezi ozvučnicí uzavřenou a otevřenou. Má svá jasné specifika a je to prostě ozvučnice bassreflexová.

Bude-li zájem jsem schopný k tomuto dodat zajímavé množství materiálů které mohou být inspirací pro vlastní projekt.

Naposledy upravil Thales dne 20 led 2010 00:05, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 zář 2009 09:21 

Na větu, mám filtr který vylepší reprodukci, lze dodat jen jedno.Sem sním!:) určitě se nebráním věcem který udělají z repráku za 260,- něco zajímavějšího, ale zároven důvod proč jsem si ho vybral je cena. Takže co ej ozkoušené a pomůže tak určitě beru jako výzvu:) já si právě neumím představit, co znamená že reprák nebude hrát moc basy, že má 2dB hrb?? Měl jsem doma jaké si repráky z hypersuper,výkon asi nulaprd, celé to bylo velké že se jsem se stím vešel na stůl a hrálo to jak das, a cena, o tom ani nemluvě. S těmi to bednami se chci jen posunout o něco dál, tzn. udělat něco svýma rukama.CO se týče truhlařiny tak s tím nemám problém.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 zář 2009 11:50 
Řádný člen

Kraj:
Jenže bedny hyper-super jsou naladěné tak aby to jakoby bouchalo a nahoře aby byly nějaké výšky ale to že celkově to hraje na prd protože to má hrb na basech jak kráva středy stojí za prd. To ARZtko je pravý opak. Bude mít poslouchatelné středy ale okraje pásma, to jest basy a výšky nic moc.

A ještě jedna důležitá věc. Speciálně takovéto reproduktory se tzv. rozehrávají. Když ho koupíš nový bude vřískat jak tlampač ale to se časem zlepší až do ustáleného stavu. Jak dlouho to bude trvat bude záležet na tom jak nahlas budeš hrát a jakou hudbu do nich budeš pouštět.

Jestli se k tomu dostanu zkusím večer něco připravit k tématu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 zář 2009 14:45 

Přiznám se, že jsem docela sklamanej z toho, že jak spodní tak horní kmitočty budou stát za prd. Kdyžtak tedy poradte jak to udělat aby to aspon uspokojivě hrálo, aby to mělo cenu stavět.Nebo snad mám repra úplně změnit? Jak říkám, zase aby to vůbec za to stálo a jen mi to nezabíralo místo:(

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 zář 2009 19:24 

Tak thales zatím nic???Stačí mi jen ten filtr at můžu začít stavět :geek:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 zář 2009 20:25 
Řádný člen

Kraj:
Jo dnes večer snad něco sepíšu. Včera jsem byl mrtvej protože jsem celý den vrtal příklepem do zdi a sotva jsem se pak trefil prstem do klávesy.

Mimochodem co ti brání přijít si to ke mě poslechnout? Mám ho sice jen v papírové bedně takže ve skutečné by hrál logicky lépe ale nějaký záladní názor si uděláš, tím spíš když už je rozehratý a mírně potuněný. V té ozvučnici transmission-line nebo ve voight-pipe by na tom byl ještě daleko lépe na basech. další věc je to co ovlivní ten filtr. Co se mě týče budu takové bedny poslouchat daleko raději než libovolné PC srágory všetně těch nejvyšších modelů. Je ale jasné že milovníci bum-cink si asi na své nepřijdou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 zář 2009 22:04 

Jestli to bude nějakým způsobem rozumě proveditelný, ten typ ozvučnice atd. tak to prostě vyzkouším. Asi by byl nejlepší konkrétní návrh i s rozměrama jako je to na těch polskejch stránkách. Protože sám já nic nevymyslím, a radši to uzavřu jen do beddny. Ale určitě bych vyzkoušel něco nového. Jak dlouho může trvat rozehrání těch repráků, když vezmu, že by se na nich třeba denně jedna hodinka přehrávalo rádio při slabší hlasitosti?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 zář 2009 00:19 
Řádný člen

Kraj:
Mě ty ARZtka trvaly minimálně měsíc než se ustálily pokud jsem tomu dával několikrát týdně pěknou naládačku až jsem se o ně bál. Zkoušel jsem je předtím rozehrávat sinusovým signálem tak že jsem je dal do bedny a pod peřinu ale to se neosvědčilo. Co se osvědčilo je hudba s dostatečným množstvím kopavých basů.

Navrhněte kam mám upnout nějaký materiál ohledně ARZ6604 tak aby to tam dlouho vydrželo a bylo to tak trvale dostupné pro všechny zájemce. I když když nad tím tak přemýšlím asi bych to rozdělil na dvě části. Na fotogalerii hotových realizací a na základní onstrukční část co bych dal sem. No ještě o tom popřemýšlím. Navrhněte mi nějakou pěknou galerii někde dke to třeba za půl roku nesmažou. Požadavek je aby to bylo trvale dostupné.

Naposledy upravil Thales dne 03 říj 2009 01:30, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 zář 2009 10:21 

Já bych se stím nikterak nemazal a švihnul to na ulozto.cz a nebo rapidshare. Zároveň by na to narazili všichni přes google, a ušetří dost času.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 205 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]