Vždyť to máš pěkné.
On ten můj krám má zamotanou historii.
Ležely mi doma několik let dva moduly s IRS2092.
Takovéhle. Časem jsem zjistil, že není úplně vhodné napájet je trafem (pod 50V nechodí, nad 70V se nesmí pustit), a že se nedají napájet společným zdrojem (okamžitě se rozkmitají).
Pak jsem pruboval
napájecí zdroje pro koncové zesilovače. Pro lineární zesilovač to moc nestíhalo (leda pro jeden kanál a 8Ω zátěž). Zdroje jsem měl dva, tak jsem to zkusil, a jako dual mono to fungovalo slušně. K tomu jsou ještě připasované
10A DC filtry.
Z koncáků jsou dole miniaturní chladiče s ventilátorky. Kouskem měděné šíny 30x5 je to poslané přes měděný hranolek do základny a teplo odchází do stěn skříňky. Je to tiché a dobře chlazené.
Ochrany jsou
tyhle, pro každý kanál jedna upravená na mono (vstupy a výstupy paralelně).
Pokusy ukázaly, že pomocné napětí 12V na zdrojích má krátkodobé výpadky až ke 4V - podle toho, jak zrovna pracuje hlavní zdroj, a není to zrovna při plné zátěži. Pro ventilátory dobré, ale ochrany z toho napájet nešlo, restartovaly se. Tak dostaly svoje malé tráfko 2x12V.
Do boční dutiny škatule se ještě přesně vešel
bluetooth modul, anténa s konektorem je na zadním panelu. Měl být napájený z pomocných 12V přes DC/DC izolátor, ale kvůli těm výpadkům dostal vlastní miniaturní zdroj.
Není to žádná jiná liga. A kupovat to dnes by nedávalo smysl. S TPA3255 to vyjde celkově jednodušší - stačí jeden nesymetrický zdroj. Ale jsou teď ty moduly s IRS v doprodeji za pár korun. Může se to hodit třeba do subu a napájet dvěma zdroji po 48V vytočenými na maximum - pokud by někdo nějaké vyhrabal. Nebo si někdo umí předělat zdroj symetrický třeba z počítačového. Nebo někdo najde trafo, které se zrovna náhodou trefí do potřebného rozsahu napětí.
Tenhle projekt jenom zužitkoval krámy, co už byly stejně v průběhu času nakoupené.
Za dobrý považuju ten BT modul, a můžu ho dporučit. Jsou k němu magnetické nožičky, takže se dá jebnout do libovolného továrního zesilovače. Pro anténu stačí vyvrtat 6,5mm díru. Původní signálová cesta se za přepínačem vstupů rozpojí a do ní se vloží vstup a výstup modulu. Na desce je relé. Bez BT připojení je modul průchozí. Jakmile se k BT připojí nějaké zařízení, relé přepne na signál z BT. Napájet se dá z libovolného napětí, které se v zesilovači najde, když se na něj použije izolační DC-DC měnič za dva dolary.