Poslední návštěva: Právě je 14 led 2026 22:44

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Strata nízkych frekvencií v miestnosti...
PříspěvekNapsal: 11 pro 2025 21:57 

Kraj: SR - Trenčianský
Majitel prevádzky si zmyslel, že by chcel pre občasné akcie mať vlastný aparát...
V sklade sa mu povalovali nevyužívané 2 pásmové odposluchy 15"+ výška.
Boli to plastové boxy ktoré si musel odkúpiť v dobe dávno minulej ked ich počas akcie zvalili zo stojanov a skelety praskli. Pochopitelne to vydávalo všelijaké pazvuky len to nehralo poriadne.

Riešenie bolo vyrobiť "nejaké" UNI bedne tuhej konštrukcie z toho čo je, plus na bazoši sa objavil další pár podobných noname 15" repro pár za 50€, tak sa vyrobili bedne 2x15" + výšky a pohánal to Solton C1200N cez EQ Behringer 2x15.
Človek nečakal zázraky kedže to neboli žiadne profi repro (plechové koše, malý magnet, 2,5" kmitačka), ale tak na menší priestor 6x20m by to malo hravo stačiť.

Bedne sa vyrobili, v ich blízkosti boli aj velmi slušné basy, ale stačilo sa vzdialiť 5m a basy bieda, dalších 5m skoro žiadne basy. Nechápal som to...

Tak sa dodatočne vyrobili kopie RCF SUB 705AS osadené 15" reprom z Alibaba (presné parametre Qts, BL, Xmax ... neznáme). Je to neodym, 3" kmitačka, daleko poctivejšie repro spracovaním 140€ za pár... To je ten vlavo, na pravo je 12" s 3" kmitačkou a klasickým magnetom
ObrázekObrázek

Šuplo sa to do boxov, pohána to další Solton C900 do mostíka, zapojené sú seriovo = 16ohm , reálne to má samozrejme nejakých 11-12ohm.
Signál do toho ide z equalizera ktorý má výstup na SUB nastavený niekde na 120Hz.

Akože bedne hrajú nad očakávanie, ale zasa rovnaký problém, pri reprákoch to duní až až, ale ak človek odstúpi tak basy sa vytratia. Je to lepšie so subwofermi, ale tá strata basov je výrazná.

Dospel som k názoru že problém je tvar "budovy", po rekonštrukcii priestoru sa "otvoril" poval, teda strop tvorí klasická "A-čková strecha" čo podla mna spôsobuje tento akustický problém.
Človek vylezie von - je to drevostavba, vonku drnčí obloženie z tatranského profilu, celkom počuť mohutné basy, ale v interiery sa tie basy vytrácajú.
Má niekto nejaký nápad? Otočením subov smerom do rohu sú tie straty basov menšie, ale stále sú...
Ak sa človek postaví na rebrík a je hlavou nad hrady, tak to basuje normálne.

Prikladám fotku priestoru, Bedne sú v rohoch, nie ako na fotke. Zavesené vreštibudky sa nevyužívajú (plastové 12"+výška boli origo s integrovaným trafom na 100V rozvod).
Obrázek

Naposledy upravil ivank dne 11 pro 2025 23:15, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Strata nízkych frekvencií v miestnosti...
PříspěvekNapsal: 11 pro 2025 23:14 

Kraj: ČR - Středočeský
a

Naposledy upravil lada5 dne 12 pro 2025 08:35, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 pro 2025 23:22 

No ale problém je že s tým priestorom nejde urobiť nič. Pôvodne tam bol strop v oblasti hranolov, teda priestor bol klasicky kváder, ale bolo to ako v jaskyni, tmavý priestor, aj cez den za prevádzky tam bolo treba svietiť...
Na povale bol akurát bordel, takže sa to vyhádzalo a tou rekonštrukciou sa to z estetického hladiska zmodernizovalo.

Mohli sa postaviť nejaké klasické bassreflexové subwoofery, ale asi by to nič neriešilo z hladiska šírenia zvuku v miestnosti

Tie 15" + výška sú použité z pôvodných plastových bední, kde boli prasknuté skelety

Naposledy upravil ivank dne 11 pro 2025 23:29, celkově upraveno 2

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 pro 2025 23:27 

Kraj: ČR - Středočeský
a

Naposledy upravil lada5 dne 12 pro 2025 08:36, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 pro 2025 23:59 

...asi bude rozumné to vyskúšať v inom priestore aký zvukový prejav z toho pôjde. Akurát to prenášanie - má to celkom váhu, bedne sú z 22mm drevotriesky, vyztužené aby boli tuhé. Prenášať sa neplánovali :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 pro 2025 09:45 

Kraj: ČR - Ústecký
Hm, dlažba na podlaze, pružný materiál na stěnách....a nejpříjemněji to bude znít v tom A-čku nad trámama :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 pro 2025 11:48 

Kraj: ČR - Jihomoravský
V tomhle prostoru bych čekal, že se bude ten zvuk valit tam a zpátky, jak je to dlouhý... V podobným prostoru jsem měl Hrombedny s TPA3255 a nějaký nedostatky na basech jsem nepozoroval:
Příloha:
DSC_0027a.JPG

Spíš byl špatný zvuk při prázdné místnosti, dokud nepřišli lidi. Ale to je klasika prakticky v každým sále...
Mám dojem, že zdánlivý nedostatek basů dál od repráků dělá nadměrné množství odraženýho zvuku na středech a vejškách, je to prázdnej prostor. Takže bych v prvním kole zkusil zatlumení, třeba jenom na stěny zkusmo pověsit nějaký deky a pod, a pak by se to podle mě mělo srovnat. Ty deky požerou vyšší kmitočty, ale basy ne...
Ostatně není problém do beden pustit bílej šum a na mobilu si zapnout spektrální analyzátor, projít se po místnosti a bude ti to hned jasný.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2025 21:13 

Nedalo mi to a urobil som úpravu bedne, vychádzal som z návrhu na YT a myslel som že to je správna kopia boxu (možno aj je), na druhú stranu som ja zasa urobil mierne korekcie rozmerov.
Chýbala mi tam trochu šikmá doska pod 45° uhlom v zadu pod svorkovnicou (na druhej fotke už je), ktorá by ten zvuk smerovala cez zvukovod von. Dorobil som a úplná zmena, teraz sa tie basy tolko nestrácajú, by som povedal že úplne v norme.
Činske repro šlape na jednotku, aj ked neviem aké sú jeho parametre - čínan píše 500W RMS, 3" cievka, 8ohm, 97dB, frekvenčný rozsah 40-2000Hz...
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]