Poslední návštěva: Právě je 29 lis 2025 16:35

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: kompaktní satelity k ultimaxu 15-18?
PříspěvekNapsal: 15 zář 2025 18:27 

Kraj: ČR - Jihomoravský
zdravím
budu stavět mobilní minipa se subem pravděpodobně ultimax ii 15 nebo 18 inch, uvidíme co se vleze

ladění celýho bude hodně bass heavy a hluboko, dsp bude pouštět od cca 25hz výš pravděpodobně okolo toho nikdy nebude víc než 30 lidí na 25m2 venkovního prostoru

sub s BR laděnej hluboko aby hrál dobře pod 30hz, to si naladím se sw mám zkušenosti

zes 4x1000w/2ohm taramps
dva kanály na sub dva na satelity
bude to mít minidsp v sobě
napájený z baterek lifepo 4s 300ah cca 4kwh a max proud cca 300A na 12v

satelity
musí být kompaktní a dostát tomu sw.
přemýšlím o
5-6inch plus malá kompresní výška stylu dt220ti plus malý zvukovod, hadexácky komprese jsou taky možnost
mini line array z x kusů malých fullrange stylu visaton frs8

Koho to zajímá, prosím mrkněte se na to, výsledná hračka bude srandovní, volba sw ok? Na kolik výkonu designovat ty satelity?

pracovní název projektu je popelnice/trashcan
Díky

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: kompaktní satelity k ultimaxu 15-18?
PříspěvekNapsal: 01 říj 2025 00:00 

Len drobna poznamka, visaton frs8 ma podla datashitu 82dB/W a da sa tomu verit na zaklade parametrov.
Ked to chces prilepit k driveru ako 220ti, co ma asi +-107db/w, potrebujes ich tak 15-18ks na 1bednu.
Uz potom radsej monacor sp60/8. Tie maju papierovo 90, real asi 88, ja som k nim daval este navyse neo magnety a pridali dalsi dB.
Mam to v stlpe 6ks a vysledok je cca 92-93dB/W. To teoreticke skladanie, ze 2repra su 3dB, 4repra 6dB a pod., na to rovno zabudni. Sice sa to tak propaguje v niektorych komercnych bednach, kde stlp s 8ks 2" ma genialnych 95-98dB/W, ale je to uplny blud. Co som meral, zdvojnasobovanie repro v 1 bedni, aj s prepocitanim na 1W vychadza, ze prida asi 1.2-1.5dB ; t.j. 1-2-4-8-16ks atd..

A ked chces do satelitu tlacit 1000W/2ohm zo zosika, co je tak ~300W/8ohm, na nejake 5-6" zabudni, taky repron nepoznam, ak nedas rovno 2ks. Jedine nejaka PA 8" a viac.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: kompaktní satelity k ultimaxu 15-18?
PříspěvekNapsal: 01 říj 2025 17:23 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Díky za názor.
skládání že není tabulkových +3db mi dává smysl, funguje pouze když je délka vlny mnohem delší než vzdálenost mezi reprama, což je v pohodě na subbasu, ale na středovýšce šumem to nemůže být pravda. Těch 1.2-1.5 db je vlastně velmi dobrý číslo:)

zjišťoval jsem a nakonec vyhrálo mini line array, jednak protože má oproti jiným řešením širší horizontální směrovku a protože to chci zkusit.

Na cestě mám 16ks visaton frs8M což je verze spešl pro mini line array, měl jsem doma jeden vzorek a po oříznutí dsp to umí zakřičet podle mě dostatečně.
dělal jsem simulačky a kdybych tomu udělal ozvučnice do BR tak s nižším výkonovým zatížením by to mělo být schopný hrát od 120hz což je použitelný k napojení na sw

Zatížení satelitů hádám do 100W jak jsem psal bude to těžce na basy.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]