Jak to jenom napsat, aby to nebyl elaborát. Krátce...
ad účinnost: Koukal jsem na to do detailu, a vypadá to, že ani účinnost celého systému u níže laděného BR v mém případě není nižší. Možná bych se dokázal dobrat k tomu, že je i vyšší. Není problém to zveřejnit, zdokumentovat, vynést grafy...
ad ladění: Zkusil jsem porovnávat při ladění 30Hz a 40Hz. Funguje to pěkně.
ad 18DS115: věru, není zrovna citlivý. Má tužší zavěšení, vysoký průběh impedance a bere si hodně jaloviny. Na volty se mu moc reagovat nechce. Musí jich být opravdu mnoho. Doslova nebezpečně mnoho!
ad porovnání 18DS115 s RBX: To nerozporuju, ale jsou to už dvě bedny proti jedné. Víc beden víc stojí. Budou mít větší objem. Konec konců by zasloužily "víc zesilovačů". Není to férové porovnání. Museli bychom nastavit dělitelný počet beden u obou modelů a s nima nasimulovat stejné SPL a pak doslova cenu těch decibelů z daných sestav.
Dva kusy 15RBX100 stojí maloobchodně 10416Kč, jejich zdvihový objem je 3420/3632 cm3 (nevím jak naložit s přepočtem konkávního tvaru membrány), a mají sílu 14,76N na Watt. Na gram membrány při 1W připadá síla pohonu 0,0479N. Plocha cívky (obou kusů najednou) 157,07cm2
Jeden kus 18DS115 stojí maloobchodně 10253Kč, zdvihový objem 3388cm3, pohon dává 17,47N síly na Watt. Na gram váhy membrány připadá při 1W síla 0,0529N. Plocha cívky 145,76cm2. V číslech cca 7% menší zdvihový objem (pod půl decibelu náskok RBX) a 7,7% menší plocha cívky na chlazení, naopak ve zbytku vyhrává. Nenechá si nic líbit...
Myslím si, že i přes silnější pohon 18DS115 RBXka o prsa vyhrajou. Nicméně nemůžou utéct nikam daleko. Bavíme se tu o 1,3 decibelu, a budeš mít dvě bedny a "dva zesilovače", a to není příjemná ani levná záležitost, a už vůbec ne fér porovnání.
Ano, těch Bl 50 jsem tam do závorky pak dopsal. I tak mi to přijde čudné. Žádný jiný reproduktor se ani trochu neblíží tomu, že by při o krok větším průměru při tom samém pohonu měl o 3mm větší Xvar, a zároveň cívka byla ZA půlkou pólového nástavce. To opravdu smrdí. něco není dobře, někdo se uklep, nebo lže.
V B&C se jasně vyjádřili proč to dělaj. Víc SPL na objem beden. Méně beden, méně váhy, méně náklaďáků, méně kabelů, méně personálu od toho všeho. Dělá to opravdu znatelný rozdíl, a šetří to hodně peněz. Pro člověka, co má jen jednu nebo dvě bedny to může být příjemné, nebo taky úplně jedno. Ale je to tam...