Dražší osazení neznamená vždy, že je také lepší v té konkrétní bedně. Ty DASy jsem zmínil vzhledem k tomu, že jsi psal o EM215, což je low-endová záležitost. Myslím, že nemá smysl tam dávat něco dražšího, tahle koncepce bude vždy low-end. Kromě toho jak koukám na tu bednu, tak rozhodně není podle originálu a rozestupy mezi reproduktory jsou podstatně větší, což celou situaci ještě zhoršuje. Bohužel, člověk, který ti to vyráběl umí dobře truhlařinu, ale o akustice a vývoji reproboxů moc nebo možná nic neví. Proč to Megaton vyrábí? Megaton toho vyráběl a vyrábí spousta. Je to dáno poptávkou, protože na to byla poptávka, tak prostě udělali takovou stavebnici a udělali to tak, aby to v kategorii takových boxů bylo co nejlepší. Když už to máš, tak to osaď a používej, ale až budeš chtít upgradovat aparát, tak počítej s tím, že bude chtít něco jiného a EMka poslat do světa.
Tato 12"+1" asi není zrovna nejlepší příklad. Díky tomu NDLku to má vysokou citlivost, což se hodí, když je slabší zesilovač. Nicméně u těchto reproduktorů je třeba počítat s větší tepelnou kompresí, což se pozná hlavně, když se k tomu dá silnější zesilovač. DE200 asi není nejlepší příklad. Pro slušnou silnější sestavu s 1" bych viděl jako základ DE250, či něco podobného. Osobně bych se u sestav s 12" nikterak nehnal s citlivostí nahoru a spíš bych preferoval méně citlivý reproduktor, který bude mít vyrovnanější průběh pod 200Hz. Tam přeci jen ty 12" ztrácejí a i s basovkou se tam 15" prosadí lépe. Ale to spíš na okraj.
MT18SUBů osazených LF18X400 bude asi úplně nejvíc. Ono tam hraje kde co. Nicméně otázkou je jak a co tam vlastně hraje opravdu dobře. Ono bohužel i když MT18SUB je u nás snad nejrozšířenější basovka, tak zvukově to není žádný zázrak. A dobře udělaný bassreflex tomu zvukově natře jak nic a pocitově to MTčko ani o moc víc nehraje.
Jinak zmínil jsi, že se na tom bude hrát Psytrance, pokud vím, tak u trance, jsou vcelku velké nároky na opravdu nízký bas, který ti ale basovky typu MT18SUB, resp jakýkoliv jiný hornflex, nezahrají. Takže doporučuji zvážit, zda nebude pro tebe lepší zvolit něco jiného.
Už jsem nabízel jednou, máš-li zájem, můžu ti s tím poradit a pomoci se svým co je kolem třeba, například měření a nastavení DSP. Samozřejmě za předpokladu, že u mě utratíš nějakou tu korunu, je to přeci jen moje obživa a nemám potřebu rozdávat svoje vědomosti jen tak.
To je ode mne k tomu zatím asi vše, informací jsem myslím dal dost, máš-li zájem, kontakt na mne, najdeš na
www.ms-sound.cz.