Poslední návštěva: Právě je 14 led 2026 21:40

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: LAB12 vs Sonic 12
PříspěvekNapsal: 10 pro 2025 20:25 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Ahoj,
Po několika letech jsem se rozhodl pro upgrade subwooferu, 90l bassreflex , nátrubek 110×220mm modul Sam300D a repro Kappa hifi s gumovým závěsem. Byl jsem rozhodnut udělat nový projekt s Lab12 a nechat modul. Přeci jen mám menší místnost. Jenže z dob, kdy jsem pěstoval autohifi mi doma zbyl Carpower Sonic12 a já si položil otázku, o kolik by byl horší v dané sestavě a ozvučnici, než ta Lab12. Je to to pro mně teď rozdíl 6000,-. Jde mi hlavně o hlubší a pevnější bas v el. Hudbě, občas film.
Vím, že Em. Lab12 4Ohm bude jinde, ale jestli o tolik. Sonic býval jeden z těch povedenější carhifi měničů.Ale jak by zněl doma, nevím.
Sonic by byl na 4Ohmy

Carpower Sonic 12
Katalogové číslo 20006788
RMS výkon 2 x 350 Watt
Max. (maximální) výkon 2 x 600 Watt
Citlivost (SPL 2,83V/1m) 84 dB
Impedance 2 x 2 Ohm
Frekvenční rozsah f3 - 300 Hz
Průměr subwooferu 300 mm (12")
Montážní hloubka subwooferu 170 mm
Fs - rezonanční frekvence 24 Hz
Vas - ekvivalentní objem vzduchu 57 l
Xmax + - 25 mm

Byl by někdo prosím ochoten mi nasimulovat oba do dané ozvučnice. Popř. říct mi, ať raději začnu od píky.
Díky

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: LAB12 vs Sonic 12
PříspěvekNapsal: 11 pro 2025 13:00 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Tak na první pohled je tu zásadní rozdíl v citlivosti ve prospěch LAB12. A to tak, že Sonic potřebuje cca 4x větší příkon pro dosažení stejné SPL.
Katalogové údaje jsou dobré pro počáteční zvážení vhodnosti/nevhodnosti do zamýšlené koncepce. Pro seriózní simulaci je ale potřeba mít reálně naměřené TS parametry rozehraného kusu. Krom toho ty uvedené údaje nejsou pro simulaci zdaleka všechny. Z toho se nic nenasimuluje.
Zpravidla ale takto konstruovaný basák vychází do podstatně menší ozvučnice než 90l.
Ani to ještě není úplně rozhodující pro výsledek. Jakmile potřebuješ jít s buzením nadoraz, začne se projevovat závislost Bl faktoru na výchylce. To už se ověřuje složitěji, výsledek na ucho je většinou popsaný slovy "basuje to", nebo "nebasuje to".
Ladění většinou vychází z vlastností repráku - ten si určí nějaký rozsah objemu a ladění BR, v jakém je ochotný pracovat. Trefovat se reprákem do hotové ozvučnice je dost přes zuby.
Co vlastně očekáváš od subwooferu v malé místnosti?

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]