Poslední návštěva: Právě je 09 črc 2025 23:15

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Maloobjemové reprosoustavy s Fostex FF105WK
PříspěvekNapsal: 02 úno 2025 12:45 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Ahoj všem. Prosím o radu, připomínky atd.
Budu stavět maloobjemové uzavřené reprosoustavy pro domácí kino. Nyní mám přední stereo a centr Monitor Audio Silver řada 100. Vzadu chci dát vlastní Surround a vpředu na stereo dát odrazové Dolby Atmos reprobedny. Mám vyhlédnuté Fostex FF105WK, které chci použít do obou párů.
Zesilovač / receiver je Yamaha RX-A2A.
Vzhledem k tomu, že nejsem odborník a bude to moje první stavba, chci poprosit o názor. Objem beden budu držet v rámci doporučení a parametrů reproduktorů, ale bez Bassreflexu. Materiál na bedny bude buková spárovka tl.18mm. Bohužel je sedačka až u zdi, takže zadní L a R surround bedýnky budou co nejvíce ploché a pověšené na zdi, možná s mírným úhlem sklonem reproduktoru směrem k poslechovému místu.

Díky moc za názory. Jirka

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Maloobjemové reprosoustavy s Fostex FF105WK
PříspěvekNapsal: 02 úno 2025 14:53 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Objem v rámci jakého doporučení? Tyhle repráky jsou v uzavřence naprosto o ničem. Viz simulace ve 3 nebo 10 l uzavřených (zelená, modrá) versus korektně vyladěný BR (červená). Vycházím z katalogových údajů, přičemž předpokládám, že si výrobce nevymýšlel. Ten basreflex vychází naprosto hodný a bezproblémový, ten reprák se svými vlastnosmi de facto do ničeho jiného ani nehodí.
Příloha:
2025-02-02_13h49_05.png

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2025 15:51 

Naprosto o ničem????? Fajn, ale u těchto bedýnek moc nejde o nižší frekvence. Budou to malé, efektové bedny.
Viz obrázek.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2025 17:24 
Moderátor

Efektové soustavy do seriózního DK by měly být v principu plnohodnotné malé regálovky. Jinak nedává smysl kutit cosi na úrovni plastových šustidel od noname domácího kina z Kauflandu, a přitom do toho strkat drahý Fostexy. Pokud chceš něco malýho, levnýho, jednoduchýho a placatýho, můžeš tam dát nějaký normálně hrající širokopásma ze starých televizí. Zahrají v takové konfiguraci přesně totéž, ale zadarmo.
Ptal ses na odborný názor, ne? Ber to tedy jen jako názor. Je tu v poslední době mrtvo, ale třeba se ozve ještě někdo jiný.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2025 19:30 

Děkuji za odborné poučení, je skvělé vidět, že se někdo stále drží dogmat o tom, co je jediné správné řešení pro domácí kino. Oceňuji také doporučení na recyklaci starých televizí – rozhodně zajímavý pohled na věc. Nicméně, já si i tak dovolím postavit reprobedny podle vlastních potřeb a prostorových možností, i když to možná nebude splňovat kritéria seriózního DK podle nejvyšších autorit v oboru.

Mimochodem, můžeš mi prozradit, jakým způsobem sis ověřil, že odrazové Dolby Atmos bedny od renomovaných výrobců jsou ekvivalentní plastovým šustidlům z Kauflandu? To by mě opravdu zajímalo.

Ještě k těm Fostexům – chápu, že podle simulací se ti jeví v uzavřené ozvučnici jako nevhodné. Jenže v reálném světě nejsou simulace dogma a nemalá část lidí je úspěšně používá i v uzavřených bednách, zejména v aplikacích, kde nejde o hluboký bas, ale o čistotu projevu a přirozenost středů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2025 19:58 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Čulím...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2025 20:08 
Řádný člen

fordever: Pokud víš, co chceš a co máš dělat, tak nechápu, proč se ptáš.
Ano, odrazové bedny pro atmos nemusí umět hluboké basy, ale vo vyšších pásmech by měly hrát pokud možná stejně jako přední satelity. Zadní efekty by rozhodně u seriozního zařízení nějaký basy taky měly umět a taky by se neměly zvukově příliš lišit od předních. To samý pak platí i pro centr. A že to nějaký renomovaný výrobce nedělá je mi úplně u řiti. I bedny za 30 000€ umí být plné průserů. A jestli se Ti tohle dogma nelíbí a nesouhlasíš s ním, to je Tvůj problém.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2025 20:18 

Koukám, že tady jsou lidi dost útoční. Nemám satelity, ale seriózní bedny + subwoofer. Čekal bych, že mi někdo řekne, buď ano, nebo ne, třeba i poradí. Nikoliv že se tady budeme dohadovat. Na moje bedny se nástavba pro Atmos nedělá, na stejnou řadu u sloupů ano. Prostor nemám ideální a sedačka natlačená na zdi není ideálná řešení pro bedny s Bassreflexem, pokud chci velmi plochou konstrukci. A pokud umíš takovou konstrukci spočítat pro bassreflex, tak se velmi rád a s díky nechám poučit. Nejsem odborník

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2025 20:24 
Řádný člen

"já si i tak dovolím postavit reprobedny podle vlastních potřeb a prostorových možností" - niekto Ti v tom bráni?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2025 20:36 
Řádný člen

Jakože velmi plochá konstrukce nemůže mít basreflex? A jak souvisí sedačka u zdi s basreflexovými bednami? Nebo se zase jedná o pověry vycházející ze zkušeností se špatně laděnou basreflexovou ozvučnicí, nebo použitím reproduktoru, který je pro takovou ozvučnici nevhodný?
Já osobně bych v případě zmíněného reproduktoru a požadavku na plytkou ozvučnici použil místo klasického basreflexu tzv. pasivní zářič, který v tomhle případě vyřeší několik problémů najednou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2025 20:37 

OK, to by mohlo být fajn. Pomůžeš mi?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2025 20:39 

tatko Tom píše:
"já si i tak dovolím postavit reprobedny podle vlastních potřeb a prostorových možností" - niekto Ti v tom bráni?

čekal bych spíš, že někdo poradí třeba o možnostech bassreflexu u beden s plochým profilem, zatím ale koukám, že tady je to jen o útocích. Moje věta "já si i tak dovolím postavit reprobedny podle vlastních potřeb a prostorových možností" je vytržená z kontextu a reaguje na skvělý příspěvek o Kaufland šustítkách. Takže tu není nikdo, kdo chce seriózně diskutovat?

Naposledy upravil fordever dne 02 úno 2025 20:56, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2025 20:42 

TheLastUnicorn píše:
Jakože velmi plochá konstrukce nemůže mít basreflex? A jak souvisí sedačka u zdi s basreflexovými bednami? Nebo se zase jedná o pověry vycházející ze zkušeností se špatně laděnou basreflexovou ozvučnicí, nebo použitím reproduktoru, který je pro takovou ozvučnici nevhodný?
Já osobně bych v případě zmíněného reproduktoru a požadavku na plytkou ozvučnici použil místo klasického basreflexu tzv. pasivní zářič, který v tomhle případě vyřeší několik problémů najednou.

Představ si, že větší bedna bude ze zdi trčet dál, než tvoje hlava a uši, to podle mého názoru úplně dobře není, vážně to není ideální prostor. A natočit ji k posluchači, když tam budou sedět tři vedle sebe bude dost nepříjemné. Alespoň pro ty , co sedí na krajích. Ten pasivní zářič mě zaujal. Představoval jsem si bedýnky tak do 10cm hloubky pověšené na zdi.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2025 20:54 
Řádný člen

Já samozřejmě rozumím požadavku na plytkou ozvučnici. Jen mi nebylo jasný, proč by to musela být pouze uzavřenka. Ty pasivy se používaj právě v případech:
1. bedna malého objemu, případně atypických rozměrů kde nevejde basreflex s požadovanou ladicí frekvenci
2. bedna, kde není možné osadit basreflex dozadu v případě, že reproduktor musí hrát širší pásmo a hrozí nebezpečí, že z nátrubku poleze i to, co nemá
Nevýhodou pasivu je pak vyšší cena a o něco menší účinnost než klasický nátrubek
Přikládám simulaci dotyčnýho fostexu:
1. žlutá - uzavřenka objemu 4L
2. fialová - 4L ozvučnice s 5,25" pasivním zářičem Dayton ND140-PR

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2025 21:03 

TheLastUnicorn píše:
Já samozřejmě rozumím požadavku na plytkou ozvučnici. Jen mi nebylo jasný, proč by to musela být pouze uzavřenka. Ty pasivy se používaj právě v případech:
1. bedna malého objemu, případně atypických rozměrů kde nevejde basreflex s požadovanou ladicí frekvenci
2. bedna, kde není možné osadit basreflex dozadu v případě, že reproduktor musí hrát širší pásmo a hrozí nebezpečí, že z nátrubku poleze i to, co nemá
Nevýhodou pasivu je pak vyšší cena a o něco menší účinnost než klasický nátrubek
Přikládám simulaci dotyčnýho fostexu:
1. žlutá - uzavřenka objemu 4L
2. fialová - 4L ozvučnice s 5,25" pasivním zářičem Dayton ND140-PR

Díky moc, jen teď doufám nebudeš padat smíchy pod stůl. Já vůbec netuším, co ty křivky znázorňují, protože to nepřečtu. Předpokládám, že tam je výrazně lépe pokryté frekvenční pásmo, ale já bedny nikdy nestavěl a moc rád bych to pochopil. A taky asi bude rozdíl, mezi placatou bednou a bednou o čtvercovém půdorysu, byť bude stejný objem. Ale fakt tomu nerozumím. A díky moc, že se mi věnuješ :) Taky jsem uvažoval o basreflexu jako o štěrbině, nebo dát trubku z boku, směrem od posluchače, nebo dolů ale to je asi naprostá blbost.

Ještě doplním: HECO Abmient 22F (11F), DALI Oberon On Wall. To je inspirace. A reprák Fostex jsem si našel kvůli rozsahu a nakonec i ceně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2025 21:39 
Moderátor

Ty křivky ukazují frekvenční charakteristiku daného repráku v dané ozvučnici. Vidíš tam že v jednom případě charakteristika pod 200Hz klesá, zatímco ve druhém případě reprák hraje už od nějakých 75 Hz. Je tam zásadní rozdíl v reprodukci nízkých frekvencí, lidově zvaných "basy". Ono je nejlepší kouknout se na křivku a zároveň si poslechnout jak to hraje, aby si člověk udělal představu.
U efektové bedny není nutné, aby zahrála subbasy od varhan, ale 100Hz by měla zvládnout. Proč, to je na další vysvětlování.

U ploché ozvučnice není problém udělat rezonátor štěrbinový nebo namířený bokem, dolů nebo nahoru.

Tvar a rozměry přední stěny mají měřitelný i slyšitelný vliv na zabarvení zvuku, při návrhu se s tím počítá. Stejně jako s umístěním přímo na zeď.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2025 11:43 

Ahoj, tak teď jste na mě dva, což je fajn. Nevím jak případně "oplatit - zaplatit" pomoc s návrhem před samotnou stavbou. Já tak zhruba vím rozměry. U předních beden to bude tvarově podobné, jako obrázek, co tu mám. Každopádně Fostexy se mi líbí a rád bych je použil, pokud není něco zásadně lepšího.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2025 13:35 
Moderátor

Ono je nejlepší začít nějakým teoretickým návrhem, simulací, a pak si zmatlat provizorní ozvučnice v uvažovaném tvaru, rozměrech a ladění na testovací poslech nebo i přeměření. Teprve až se ukáže, že to je k použití, tak dělat definitivní design napěkno.

Ve tvém případě bych si sesmolil na zkoušku malou uzavřenou, plus doporučovaný basreflex, a porovnal výsledky, odzkoušel rozmístění, nastavení receiveru atd. Úplně to stačí z odřezků 16mm dřevotřísky.

Lepší než Fostexy by se určitě něco vymyslelo, ale už by to bylo složitější a stálo by to ranec.

Největší slabinu máš beztak v prostoru a rozmístění - je tedy otázka jak moc ti to sebelepší repráky dovolí využít.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2025 20:33 
Řádný člen

Blbý je, že s těma širokopásmama kvůli jejich směrovosti neuslyší při takovém rozmístění v podstatě vůbec výšky. Nevím, zda by už nebylo lepší vzít třeba středovýškovou část UMD365, odsimulovat to jako dvoupásmo a to by pak vyšlo širší a plytký...nebo něco tomu podobnýho...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2025 21:42 
Moderátor

K tomu jsem se právě chtěl dobabrat. Poslech 90° od osy...

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]