Poslední návštěva: Právě je 04 kvě 2026 16:53

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 89 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Stavba vlastního zesilovače včetně ochran, cross, limiter,..
PříspěvekNapsal: 10 bře 2010 19:57 
Řádný člen

Kraj:
Zdravím,
poohlížím se po možnosti stavby vlastního mono 3 kanálového zesilovače do aktivní reprosoustav, který by měl umět:

Crossover, limiter, 5p EQm Delay pro každý kanál a veškeré ochrany.

Výkon 600/4 ohm +500/4ohm +440/4ohm
Crossover: subsonic 25Hz, 1 kanál 25-500Hz, 2 kanál 25-5000Hz, 3 kanál 2000-18000Hz, HF filtr 19 000Hz
EQ: 60Hz, 200Hz, 1kHz, 8kHz, 12kHz
Delay: 0-500ms
Ochrany: ss, zkrat, přehřátí, zpožděné připojení.

Najde se nějaký fanda, kdo něco podobného vyrobil nebo by měl zájem vyrobit?

V zesilovačích nejsem až tak sběhlý, abych něco vyrobil sám. Eventuelně kdo by pomohl s kompletaci třeba zakoupených hotových modulů...

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Stavba vlastního zesilovače včetně ochran, cross, limite
PříspěvekNapsal: 11 bře 2010 15:21 

Kraj: SR - Trenčianský
Kontaktuj Jožiho http://www.joziho-technika.estranky.sk/stranka/kontakt

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 bře 2010 18:57 
Řádný člen

Kraj:
drim píše:

Děkuji za kontakt, stránky zajímavé a pokud se s autorem dohodnu na spolupráci (pokud mi vyhoví a vyrobí opravdu to, co potřebuji na míru), neviděl bych problém. Jirka

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 bře 2010 20:03 

A já si do toho zase rejpnu. Co sleduješ v rozdílu dvou zesilovačků, z nichž jeden má 600 a druhý 500W do té samé impedance? Těch 440 bych se tam taky nebál šoupnout do stejného pytle. Nemyslíš, že by vyšlo jednodušeji postavit tři kusy 600W zesilovačů, když rozdíl mezi nejsilnějším a nejslabším je dejmetomu decibel? Slušný 600W zesilovač už dělá Sinclair – SPD600.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 bře 2010 20:26 
Řádný člen

Kraj:
Petr Berka píše:
A já si do toho zase rejpnu. Co sleduješ v rozdílu dvou zesilovačků, z nichž jeden má 600 a druhý 500W do té samé impedance? Těch 440 bych se tam taky nebál šoupnout do stejného pytle. Nemyslíš, že by vyšlo jednodušeji postavit tři kusy 600W zesilovačů, když rozdíl mezi nejsilnějším a nejslabším je dejmetomu decibel? Slušný 600W zesilovač už dělá Sinclair – SPD600.

Pokud by se to ošetřilo mechanicko-elektronicky, proč ne 3x600W/4ohm (nastavením limitéru)
Myšlenka je taková mít 2 pasivní triamp a 2 aktivní bedny triamp a možný provoz jedné nebo obou z jednoho zesáku.

Sinclaira se poptám, zda by mi udělal na míru co chci (včetně ochran, delay, limit, cross,...)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 bře 2010 21:17 

Myslíš, že 440W se ošetřit nemusí, a 600 už ano? To tě rychle vyvedu z omylu…

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 bře 2010 22:17 
Řádný člen

Kraj:
Petr Berka píše:
Myslíš, že 440W se ošetřit nemusí, a 600 už ano? To tě rychle vyvedu z omylu…

Šlo mi o to abych nemusel pořad ladit Limiter či vstupní volume poťák..... Nemyslel jsem, že 440 bude ořezané o ochrany, kdes na to přišel? Já jsme jasně psal, že ten zesák chci se vším všudy.
Ale jaký pak bude rozdíl mezi 440 a 600 když bude limit třeba na 400W? K čemu mi bude zbylých 200W? K ničemu a ušetřím za součástky na zesáku, slabší trafo a pod... Mluvíme tady o zesáky na výšky, jo na spodky, to je jiná, to bych klidně nechal i 700W a pěkně mu pouštěl trošku více, než je RMS (1850 a 18TBX100 to mají třeba rády :-) )

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 bře 2010 00:19 

Ušetříš velký prd, to ti povím hned - Výroba takhle výkonově custom zesilovače tě bude asi stát hodně, a stejně to dopadne tak, že nejjednodušší a nejlevnější cesta bude snížení napájecího napětí zesilovače stejného, aby pak z něj lezl i menší maximální výkon, a v případě potřeby přenastavení a oživení takového zesilovače tě vyjde uplně stejně, jako kdybys na trafu nešetřil, dal tam to správné a výkonné, a nepřidělával profíkům práci. Znova opakuju že těch 200W je jen jediný decibel. Chci tě vidět, jak těch 400W na tom limiteru nakroutíš. O nastavení výstupního výkonu máš poněkud zkreslené představy.

Nastavit 400W je stejně utopické jako udělat krok dlouhý přesně 400mm, či nabrat do kýblu bez měrky 400ml vody. většinou se sekneš mnohem víc než jen o "decibel".

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 bře 2010 09:16 

Tak z tohohle se milý mladý pane zblázníte.

3p. PA je samo o sobě dost choulostivá záležitost. Takže první otázka zní jestli už máš někde okopírovanou originální firemní dokumentaci nějakého továrního 3 - pásma. Jinak to nemá vůbec smysl. Jak píše Hubert nikdy se nesetkal s kopií, byť perfektně zpracovanou, která by proti originálu nevykazovala alespoň jeden hrubý nedostatek.
Za předpokladu že máš, včetně zakázkových měničů, tak to bude chtít moře času ztráveného měřením a odlaďováním fázových posuvů. Na ten tvů 5 - pásmový eq bych se raději vykváknul. Už tak tam problémů s nastavením lineárního průběhu charky až až.

Já na tvém místě, kdybych už se do něčeho takového proti zdravému rozumu pouštěl, tak signálovou cestu asi pořeším tak, že v tom boxu kromě 3 koncových modulů, trafa, zdroje a ochran utopím nějaký levnější DSP. Třeba driverack PA od DBX se dá pořídit kolem 10000,-. Ušetří ti ro spoustu práce a starostí. A ve finále asi i financí.

Jinak se může snadno stát, že i přes to že budou osazené kvalitní měniče, a výkonově bohatě dimenzované moduly, tak tě přehraje kdejaká čínská mrdka, protože si s ní ve fabrice pohráli a hlavně věděli jak na to a uměli lépe kopírovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 bře 2010 12:21 

Kraj: ČR - Středočeský
Jawis: o žádné 3 pásmo nejde, ale 2,5 pásmo s 10" na nedomrdlých hornách. -> viewtopic.php?f=36&t=1030&start=20 přečti si to 9. příspěvku...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 bře 2010 19:34 
Řádný člen

Kraj:
Martin S. píše:
Jawis: o žádné 3 pásmo nejde, ale 2,5 pásmo s 10" na nedomrdlých hornách. -> http://www.repromania.net/forum/viewtop ... 0&start=20 přečti si to 9. příspěvku...

Nechápu jak všichni jste chytřejší než já = jako bednu dělám já a je vám prd po tom, co tam chci použít. Jak jsem psal několikrát i adminum, forum je subjektivní. Všichni jen radí, skoro nic nepostavili (ve Vašich mladých letech bych se hodně divil kdyby jste byli na urovni sinclaira a spol) = kdyby jste měli v hlavě tolik co zde pišete, nejste tam kde jste a Hubert z Cihelny by byl malinkatá konkurence, nebo Sinclair a podobně .

Nechápu.

Jestli to bude 2 pásmo, 2,5 pásmo, 3 pásmo nebo 4 pásmo je otázka půl minuty nastavení crossu a jak to budu používat je moje věc, také k čemu. Když se ptám na zasák, netahej sem k čemu ho mám. Chci modul tak jak jsme popsal, tečka. zesák jako zesák. Systém je pořád stejný, max prac.třída a ochrany a doplňkový HW.

Taka teď šup a BAN :) Proč BAN? Protože se to, co píšu, nebude někomu líbit a nemusím jmenovat že? Ale také jsme nikoho neurazil přímo, nepíšu sprostě,.... Hold musíte kluci brát kritiku a ne všechny co tady píšou považovat za idioty a vy dva,tři být ředitelé zeměkoule a vynálezci akustiky-fyziky

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 bře 2010 20:03 

Já už se snad raději vyjadřovat nebudu, nemá to smysl... Ty to vidíš strašně jednoduše, hornu uděláš větším zapuštěním přední stěny, to opravdu není horna. Víš prdlačku co jsme postavili, chtěli jsme ti říct že se chystáš dělat totální kravinu, neposloucháš. OK když si myslíš že si chytřejší, tak alespoň neprezentuj takové kraviny, když je prezentuješ tak se nediv našim negativním příspěvkům, čte to spousta lidí a kdyby jsme to nechali být, tak by si mohli myslet že takle je to OK.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 bře 2010 20:10 

Kdyby používání elektroakustických zařízení bylo tak jednoduché, jako práce s mobilním telefonem, možná by toto forum ani nemuselo být. Ale I na ten hloupý mobilní telefon jsou mnohem větší weby i s fory, přestože SMS napíše každej mladší člověk bez jakékoli dopomoci odborného publika či školitele.

Každý dělá něco, co může být ostatním fuk, ale takové věci si nechává “konající” pro sebe. Když tedy nepotřebuju, aby mi do něčeho někdo kecal, tak se neptám co ostatní na to…

“Všichni jen radí, skoro nic nepostavili”
Co to znamená? Kolik je to “skoro nic”? myslím že zrovna Martin už by to nespočetl na všech svých údech… No, zcela jistě na tom nejsme jako Hubert, a co s tím? Po tom zas není nic tobě, navíc opravdu netušíš kde my jsme. Ne každý tu dělá jenom audio. Pokud se ti nelíbí tam kde jsme, tak se jdi zeptat Huberta samotného. Uvidíme, jak objektivně bude na ty tvé kraviny reagovat.

Nastavit libovolně cross na jakoukoli vybranou směsku reproduktorů opravdu nejde. Hubert ty bedny taky neladí a nedělí na frekvencích podle nálady, nebo barvy pleti majitele této laděné konstrukce. Můžeš se k němu jít přiučit. Dost to potřebuješ.

Kritiku samozřejmě snesem, bez kritiky by nás nemělo co hnát k neustálému zlepšování.
Spíše ale technickou, nežli osobní. Tady se doufám poučíme od Huberta i mi, a necháme to tu viset, aby každý poznal svou pravdu k věci. (Mazání je zbytečné, už je to zazálohované….)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 bře 2010 20:35 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Pakliže seš jmalysko tak chytrej a je ti vše jasný, tak proč se zde ptáš na základní věci. Chceš vyvíjet vlastní bedny, které by měli převyšovat běžný standart a přitom ti chybí samotné základy.

Když chceš vyvíjet a vyrábět své výrobky, tak je zbytečné se zde ptát. Do toho! Protože člověk, který nemá zvládlou teorii a praxi by se do toho jistě nepouštěl. Na něco se zde ptáš a pak odvětíš, že ti je vše jasné, a všechny z fóra ponížíš, jak nikdy nic nestavěli a jak mají sračkové aparáty. Tvé povyšování už nemá meze. Kluci tady s tebou ztrácí čas a ty jim ani nepoděkuješ? Nelíbí se mi to.
Nebál bych se říci, že všichni lidé z tohoto fóra nemají Audio jako jediný a hlavní způsob obživy, takže porovnávání aparátů a množství vyrobených výrobků je zcestné. My to máme jako zábavu, hobby a nepotřebujeme se přetahovat o množství beden v aparátu, či počet vyrobených beden, nebo vyfouknutých kšeftů.

Pokud se ti tady nelíbí, můžeš jít jinam.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 bře 2010 21:11 
Řádný člen

Kraj:
Podstata zněla kdo mi to vyrobí ne zda to takhle je či není OK a správně (ten zesák).
Proč zákazník potenciální nemuže chtít zrovna vyrobit tohle? Třeba k tomu má své duvody.

Bedny - Powerdance taky "zapustí" a hrajou a nikdo si neztěžuje. Holý kvádr repra o 30cm uvnitř, na sítu horna a jede se... (2x10+1,4 tuším) A HRAJE TO :) Proč by taky nemělo že. Ve 4 kusech 200lidí klub, podpora 2x 18". club kraken Frýdek-Místek například. a ani mě,ani nikomu z kolegu ani lidem tam zjevně žádné to pásmo -10dB 100-300Hz nechybí, protože tam jednoduše je a pokud nevíš jak k tomu dojít , aniž bych na EQ "přidával" , nemám slov :)

Navíc jsme psal, že mám vyzkooušeno a že se mi libi 2*10+2*2 a chic t do jedné menší bedny a aby to tam vlezlo, musím toimu udělat menší modifikaci (P.Berka viděl na icq), co je na tom špatného.

Další věc, nikdo neřekl že to chci vyrábět natož provdávat, baví se pořád a stále o 2-4kusech pro vlastní potřebu (navíc co si tam každý osadí je jeho věc)

Myslím, že ais bude jednodušší si udělat co chci a pak se pochlubit s výsledkem a pak se mužeme bavit jak se to povedlo či nepovedlo., dodám klidně kompletní dokumentaci, plánky, měření, grafy, a pod abych Vám s radostí dokázal, že pokud člověk chce a má zkušenosti a znalosti a má sílu a chuť jít do toho, bez ohledu na peněz, protže to je můj KONIČEK, pujde do toho,... A ja co chci, za tim si jdu. Bud se z výsůledku po.... nebo Vám tu vytřu rak :) v což nikdo z vás nevěří,ale pokud se nenajde někdo, kdo to udělá, třeba já, budete vy pořád ti, co to všem budou rozmlouvat. Bojíte se mne, jako konkurence?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 bře 2010 21:58 

Člověka co dělá hornu stylem zapustíme víc přední stěnu a je to, tak toho se jako konkurence nebojím, je to prach obyčejná prasárna. Když už se do něčeho takovýho budu pouštět, tak nejdříve je zapotřebí takovou hornu nějak rozumně navrhnout, spočítat, nasimulovat, podle výsledků simulace případně nějak doladit, pak postavit a vyzkoušet, a co teprve phase-plug to už není vůbec žádná sranda. Prach obyčejná hodně zapuštěná přední stěna, žádnej phase-plug, směrovky ty už vůbec nikdo neřešil - TO JE PROSTĚ PRASÁRNA.
To že ta prasárna Powerdancu hraje je v celku jasné, reprák v papírové krabici hraje také.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 bře 2010 23:44 

Přesně tak. Zapuštěný reproduktor bude na vyšších středech hrát trošku víc. Všecko to dnes hraje dost, ale dělat z toho profesionální záležitost zabere opravdu jen na nevzdělané chudáky.
Abych pravdu řekl, tak silné 12”+1” podložené subwoofery v klubu uhraje těch 200 lidí také. To sis zvolil blbé měřítko.
Takové reproduktory jako z powerdance zcela jistě dělá I někdo jiný, ale na prdel se posadit bude možné až poté, co to bude hrát na stejnou relativní velikost ve stejném frekvenčním rozsahu, vice a lépe.
Opravdu nevíme, jak nedojít k propadu 6-10db kolem 100-200Hz s citlivými 10” reproduktory na běžných hornách, a pokud k tomu umíš nějak dojít ty, tak se nezdráhej, a měj slov nám to popsat a ukázat, nejlépe s nějakými měřeními. I blbí nahluchlí technaři pod to ještě sami cpou 15” na hornách, protože ani jim to mezi to Bum-cink nestačí…

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 bře 2010 13:52 
Řádný člen

Kraj:
Včera jsem nahodou koupil v hadexu rok staré Ama.radio s návodem na stavbu zesáku do aktivky, 400+100W s limiterem, cross (neuvedli ale jaká dělička, jen 24db/oct) a všech ochran...

Kdyby měl někdo zájem, hodím to sem, jinak číslo 9/2009

V čísle 8/2009 pro změnu 600W a 800W pro subíky asi.. (bez vyhybky) event. do bendy s pasivní vyhybkou...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 bře 2010 01:46 

Musím přidat svuůj názor a souhlasit s ostatníma. Vlastníme zes 2x150 a 2x200W vlastní výroby včetně všech ochran pouze bez regulace hlasitosti. Tento kvalitní zesik byl používán pro instalaci komp- zes - bedna kde regulace probíhala na výstupu zvukovky nebo mixu v cestě.
Zkušenosti jsou takový, že tento produkt vlastní výroby, dalo by se říct precizně dělaný hrál opravdu dobře, bohužel jsem něměli indikaci CLIP, coz se jednoho dne stalo osudným :-D Do určité doby jsem se sním nebál jezdit na různé akce, uhrál parádně např. Sál Kulturáku v Jablonci (Ples) s EM151kama!!! pak ale nastaa situace která je u bástlu všem známá a to nespolehlivost. Nikdy nevíte co se tam posere.

Od výpadku jsem koupil GX5ku která toto dobře nahradila ale musím podotknout že hlasitost který tento zes do 8Ohm uhrál bez zkreslení byla bravůrní a rozdíl mezi GX5kou když se blíží CLIPu je docela malá. Přesto to bylo znát. Tento Zes vyšel celý cca na 5500,- včetně tor. traf, takže jak asi sami posoudíte, ani levná ruka elektrikářova nic nevyhrála... ted ho po spravení používáme na odposlechy, což plní bravůrne.

Osobně nedoporučuji, bývá velký problém s kvalitou spojů a elektroinstalace s častou přepravou, a to i od profíka...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 bře 2010 05:05 
Řádný člen

Kraj:
Pokud je zesilovač udělaný opravdu dobře nevidím jediný rozdíl v kvalitě ani spolehlivosti od továrnáích výrobků, ba naopak bych řekl že je možno to provést lépe.

Naposledy upravil Thales dne 26 bře 2010 02:08, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 89 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]