Poslední návštěva: Právě je 04 kvě 2026 13:48

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Zesilovač pro 2x X1 s LF18G401 - kopie Labů?
PříspěvekNapsal: 27 úno 2012 21:16 

Kraj: ČR - Plzeňský
Dobrý den , chtěl bych se zeptat čim krmit dvě X1 ? s RCF LF18G400/8R,
napadlo mně Qsc 1850hd do můstku nebo 5050 stereo ale nevím co je lepší volba nebo i jiním zesilovačem ? děkuji za odpovědi.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Zesilovač pro 2x X1 s LF18G401
PříspěvekNapsal: 27 úno 2012 22:57 

Kraj: ČR - Středočeský
Dotaz jsem přesunul, zde bude více na očích.

Obecně bych doporučil zesilovač který, dá 1000W a více na jednu bednu, pokud možno bez můstku.
RMX1850HD je takový základ, jako alternativa může být Crest CPX2600, nicméně tyhle zesilovače bez můstku moc výkonu nedají a můstek taky není optimální, zhorší se parametry zesilovače a je to takové ždímání posledního Wattu co tam bude.
Opravdové basové zesilovače začínají u RMX5050, dále Ashly KLR-5000, PKN XDII 4000, PKN XDII 6000 či čínská kopie Lab Gruppen - FP7000, FP9000, FP14000. A pak tu samozřejmě jsou zesilovače za 60tis a více...
Pokud bys měl zájem o tu kopii Labu, tak mohu dodat, kdyby Tě zajímalo více, tak napiš SZ.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2012 03:46 

Děkuji , o tom Labu budu přemýšlet .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 úno 2012 00:14 

Kraj: ČR - Zlínský
QSC1850HD je sračka, dobrá akorát tak na krmení dvou basových beden s 15", jinak samozřejmě nestíhá. Jestli můžu doporučit, tak ze starších kousků by to mohly být Zecky PT9, případně zhruba ze stejné doby Crestaudio CA18, to je fakt dělo, možná by stačila i CA12.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 úno 2012 00:29 

Kraj: ČR - Ústecký
A co starší QSC MX2000a nebo MX3000a? Ne že bych je chtěl doporučovat, ale zajímal by mě názor na tuto aplikaci.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 úno 2012 00:47 

MXka neznám. Měl by to být předchůdce RMX, ale vyrábělo se to ještě v USA. Když to vezmu papírově MX 2000a je slabá, takže je to tak na můstek. MX3000a je už na tom lépe, s tou už by to mohlo fungovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 úno 2012 02:46 

Co sem se dozvěděl o Labu od Martina.S tak se mi to staršně zamlouvá :) začínám šetřit :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 bře 2012 13:12 

Neblázni, čínské pajcy LabGruppenů jsou úplně jinak udělané, i když se jmenují stejně jako originály. V každém kanálu to má o šest /!!!/párů tranzistorů méně než originály, značně slabší trafo a určitě tam bude i spousta dalších podrazů, tak, jak to ty žlutý potvory umí. Takže opravdu radím buď toho Zecka PT9, nebo CrestAudio CA12 či 18.
Maďarská firma, která zvučí koncerty dvou nejhlučnějších kapel na světě, ACDC a Manowar, používá pro napájení velkých line-array systémů právě Cresty řady Pro a CA, ve Zlíně jsem se při koncertu Manowar díky známostem mohl dostat do zákulisí, do tzv. technical city a viděl jsem tam racky narvané právě jenom Cresty CA18 a Pro 9001.
Takže ser na nějaké čínské kopie, které se ti za rok vyserou a kup si pořádný značkový zesilovač.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 bře 2012 13:37 

Nevím kde jsi vzal informaci, že mají o 6 párů tranzistorů méně. Můžu Tě ujistit že FP10000Q, kterou tu mám, má stejný počet tranzistorů jako originál.

Fotka vnitřku originálu - přímo z webu LabGruppen:
Příloha:
FP10000Q_inside_lowres.jpg

ještě odkaz přímo na fotku z webu LG - http://labgruppen.com/media/downloads/p ... lowres.jpg

Kopie:
Příloha:
fp10000.jpg

Kde je těch 6 chybějících párů?

Ještě pro úplnost zde je fotka kopie FP14000
Příloha:
fp14000-2.jpg

Asi dost těžko tam může chybět 6 párů, to opravdu nevím kam by je v tom originálu dali. Fotku originálu bohužel nemám.

EDIT: Povedlo se mi vyhrabat fotku vnitřku originálu LG PLM14000, což je FP14000 ještě navíc s procesorem.
Příloha:
PLM14000.jpg

Jak je vidět, tak tranzistorů je tam stejně jako u kopie. Jinak krabice PLM je hlubší, to kdyby se někomu nezdála ta větší mezera mezi zdrojem a koncovým stupněm.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 bře 2012 19:51 

Nevím, zda se jednalo přesně o tento model, informace pochází od mého kolegy a kamaráda ze servisu MusicData, já sám jsem ještě čínskou kopii neviděl a originální LG neopravoval, protože originály jsou prakticky bezporuchové. Pokud tedy můj příspěvek někomu vyzněl jako dezinformace, pak se omlouvám-jak už jsem napsal, jde o informace z druhé ruky a pamatuji si jen, že šlo o nějaký vyšší model s velmi vysokým výkonem. Kolega servisák mi tenkrát volal a upozorňoval mě na tyhle kopie, které mají při dvouohmové zátěži na kanál nebo můstku 4R střílet jako rachejtle.
Ostatně je všeobecně známo, že čínské kopie jakýchkoli zesilovačů jsou osazovány materiálem, vyrobeným samotnými Číňany bez dozoru mateřského či původního výrobce, což se zákonitě musí projevit na poruchovosti daného výrobku. Ti, kteří sem na RM chodí a buď pravidelně, nebo občas opravují výrobky, vyprodukované samotnými Číňany, mi to jistě potvrdí. Ostatně na webu je přehršle informací, fotografií a rentgenových snímků fake výkonových tranzistorů, velkých a drahých elektrolytů a dalšího materiálu.
Ostatně ti, kdož mne znají, tak ví, že já jsem vždy byl proti nákupu levných čínských produktů-jako servisák s nimi mám neustále co do činění a někdy je to skutečně až na prášky, co ti žlutí odborníci dokážou spáchat. Nákup těchto výrobků je vhozením peněz do kanálu, navíc mnohdy spojeným s ostudou, protože takový výrobek Vám bohužel chcípne v tu nejméně vhodnou chvíli. I z tohoto důvodu mám ve skladě několik spolehlivých značkových zesilovačů, určených na půjčení muzikantům a DJům v havarijních stavech, např. půlhodinu před začátkem akce apod. Mnoho muzikantů a DJů už mi za tuhle službu vřele děkovala-porouchaný kus byl bez výjimky vždy echt čínským výrobkem včetně značky Behringer, Omnitronic apod. Ostatně těch pár zesilovačů ve skladě chleba nežere, ale v daném momentu už mnohokrát přišly vhod. Moje město jsou lázně, kde se v hlavní sezóně hraje na mnoha místech a už mnohokrát jsem musel věci řešit doslova z hodiny na hodinu i méně. Z tohoto důvodu mám i jeden rezervní DJ mixpult a jeden 24 vstupový AllenHeath GL2200, když se některému z interpretů podaří do mixu vyklopit pivo...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 bře 2012 21:00 

Zesilovač pro zmíněné reproduktory máž v bazaru. viewtopic.php?f=18&t=3388

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 bře 2012 21:09 

Nejvyšší model je FP14000 - 2x2350W/8R, 2x4400/4R. Ten je na těch dvou posledních fotkách.
Kopie jsou osazeny ON Semi MJW21194/3, jestli je to pacj nebo ne, nedokážu zjistit, v tom origo PLM14000 je podle fotek MJW21196/5. V FP10000Q, kterou mám jsou taktéž On Semi, konkrétní typ teď nevím.
Kolega používá FP14000 na živení 2 až 3 MT18SUB/X na kanál. Hraje mu to víc i líp než s PL380, kterou měl původně, což svědčí o tom že to asi šikmovoký tak nevojebali.
Pokud měl Tvůj kamarád v ruce nějakou kopii, která měla o 6 párů tranzistorů méně, tak je jedná o nějaký naprostý ojeb, který nemá nic společného s kopiemi o kterých se tu bavíme.
Často také ojebávají chladiče, které mají být měděné, tak dávají elexovaný hliník do "měděné" barvy, ale je to vidět na první pohled, že to nemá zrovna měděnou barvu, je to takové světlejší. Já mám chladiče z pravé mědi.
Sice je to také informace z druhé ruky, vím o testu kopie, kdy jeli oba kanály do 2R víceméně trvale v clipu. Zesilovač vydržel 8 hodin v kuse, pak odešel jeden FET ve zdroji, ten se vyměnil (cca 130Kč) a zesilovač funguje dál.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 bře 2012 21:26 

Já mám doma ty kopie LabG, taky, lidi chtějí dneska hrát a na drahé originály nemají.
Půjčil jsem si originál FP14000. O víkendu jsem se v tom vrtal, kopie je podivuhodně podobná originálu. Kondenzátory ve zdroji jsou u obou verzí podle mého noname.Do polovodičů nevidím.Určitě bych žádný Chinalab nedoporučoval zatěžovat trvale 2 ohmy na kanál, není důvod. A pozor, už je práskájí a ještě laciněji v Indii. I čínský dodavatel mně upozorňoval na tamní nekvalitu.
Pokusy s originálem jsem vzdal, kdyby majitel věděl ,že jsem ho napůl rozebral , tak mě zastřelí. V pátek dávám Chinalab tuckařů, budou ho trápit pokusně do 2 ohmů na plný výkon.Tak jsem na to zvědavý, doufám ,že nebudu měnit kmitačky:-).

Bohužel se čím dál tím častěji setkávám s tím,že i originální zesilovače po 2-3 letech provozu kleknou, většinou střelí spínaný zdroj a vezme sebou do hrobu půlku polovodičů v konci.
Doba nezničitelných Zecků, Crestů,Crownů, či QSC PL1 řady, je nenávratně pryč. Vyrábět se musí v obrovských množstvích,jinak není produkce rentabilní. To znamená ,že výrobek se musí spotřebovat nejpozději do 3 roků a musí být nahrazen novým.
Kdo chce vyrábět kvalitní věci s dlouhou dobou životnosti, trvale balancuje na hranici krachu a mnoho dobrých firem současný světový hospodářský kvas nepřežije....

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 05 bře 2012 21:46 

Od jakého výrobce máš kopie? Sanway?
Co je v tom originálu za tranzistory a kondy ve zdroji? Podle fotek, co mám, tak v PLM14000 jsou kondy od Panasonicu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 bře 2012 23:23 

Ano, Petr Vinš má naprostou pravdu, proto ostatně také CrestAudio, které chtělo vyrábět kvalitně a solidně, skončilo v červených číslech a následně pod křídly Peavey, což je sice také "Amerika", ale jinak v dnešní době spotřebka toho hrubšího zrna, časy solidních mixů a konců od Peavey už jsou bohužel dávno pryč a není návratu...Totéž se dá říct o Crownech, Macrotechy a Microtechy ledaskomu fachčí bez poruchy dodnes, kdežto současné řady Xti a další se serou jako na pásu. Sice mají certifikát THX, ale co je to platný, když zesilovač pro subwoofery se v našem téměř funglnovém Dolby-kině vysral už po dvou měsících a to to v tom kině vůbec není ohulený, jako to bývá v některých multikinech.
Současný trend mě dost ukrutně sere a zcela určitě nebudu sám. Někdo mě může považovat za nějakého staromilce, ale uvažte - pokud už tedy vypláznu za zesilovač sto litrů, tak bych očekával bezporuchovou funkci nejméně deset let i více. Že to jde, o tom žádná-ovšem není vůle a není to momentálně ani v zájmu výrobců vyrábět věci, které vydrží dlouho...
V LabGruppenu za takový prachy bych na místě exponovaných kondenzátorů očekával minimálně nízkoimpedanční Nippon ChemiCon, Nichicon případně něco lepšího a ne nějaké nonamy.
Ano, někdo může namítnout, že Nippony a ostatní lepší značky se dělají také v Číně a v Malajsii, nicméně kondenzátory opatřené logem Nipponu jsou s vysokou pravděpodobností podstatně lépe hlídané při výrobě zástupci mateřské firmy - mohu tak soudit podle skutečnosti, že ani jedna porucha kteréhokoliv modulu firmy Aldax nebyla způsobena vadným Nipponem /nic jiného totiž nepoužíváme/, drtivá většina závad /kterých je i tak dost malé promile/ je způsobena špatným sestavením stavebnice, špatným pájením a nedostatečným chlazením. Co si myslet o člověku, který více, než stowattový zesilovač uchytí ke křivému chladiči třemi šroubečky M3 - jsou defacto jen dvě možnosti : buď je to naprostý idiot, nebo neumí číst, protože v hodně podrobném návodu má přesně popsáno jak a čím modul ke chladiči uchytit...
Při kompletaci stavebnic, nebo výrobě modulů používáme zásadně pouze značkový materiál s certifikáty původu - že se to vyplatí, dokládají naprosto bezchybně fungující moduly už z roku 2003, kdy Aldax začal fungovat. Máme poměrně dobrou zpětnou vazbu od zákazníků, kteří se k nám třeba i po několika letech vracejí pro další moduly, případně stovky stowattových modulů, které jsme dodali výrobcům mp3 jukeboxů a které mnohdy musejí snášet dost kruté zacházení a prostředí.
Neberte prosím výše psaný text jako nějakou reklamu, tu my ani tak moc nepotřebujeme, použil jsem Aldax jen jako příklad toho, že i dnes lze bez větších problémů vyrobit dlouhoživotnostní výrobek, ale musí k tomu být vůle. Děkuji.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 bře 2012 14:04 

Tak včera jsme s kolegou udělali porovnávačku FP10000Q od Sanway a Gisen. Od Sanway beru já, Gisen prodává Hrdina a Cimbala, možná ještě někdo další, ale to už nevím.
Gisen má opravdu chladiče na koncových stupních z hliníku, jsou naelexované do takové jako že měděné barvy, ale už na první pohled je ta barva podezřelá. Sanway má pravou měď a chadiče jsou i větší. Co se týká zdrojové části, tak Sanway má větší jádro na trafu a tedy asi i trafo bude větší. Dále Sanway má lepší chlazení diod ve zdroji (při pohledu ze předu vpravo hned vedle té smečky kondíků), chladič je větší a u Gisenu část plochy diody nedosedá na chladič - trčí přes hranu chladiče.
Jinak zdroje pracují s frekvencí 220kHz. Každý koncový stupeň má svůj "zdroj", který si koriguje napětí a pouští do konce, jen takové napětí, jaké je třeba.
Co mě u Gisenu potěšilo, tak že ve "vyhlazovací" části zdroje (vpravo při pohledu ze předu) jsou osazeny kondy od Nipponu, zbytek kondů ale také neznačkový. Pro ty co v problematice spínaných zdrojů příliš nevyznají, ale ne že já bych se vyznal, tak zdroj nejprve vyhladí síťové napětí, pak to fičí přes trafo a do kondů a těch už do koncových stupňů. To je velmi jednoduše a zkráceně popsaná funkce spínaného zdroje, sám se v tom příliš neorientuji, Sinclair by mě mohl jistě doplnit.
Dali jsme zesilovače i na váhu, protože ten od Gisenu se nám zdál podstatně lehčí. Sanway váží 14Kg, Gisen je o 2Kg lehčí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 bře 2012 19:19 

Ve zkrácené verzi spínané zesilovače 1. generace fungují tak, že se síťové napětí usměrní, vyfiltruje dostatečnou baterií kondenzátorů, pak se rozseká polomostem nebo plnomostem na kmitočet minimálně pětinásobku konce akustického pásma, tedy minimálně nějakých 100kHz, podle kvality jader transformátorů i daleko výše - čím vyšší kmitočet, tím menší ztráty jak elektrické, tak tepelné. Tento kmitočet /např. zmíněných 220kHz/ se transformuje speciálními impulsními transformátory se speciálními jádry, určenými pro přenos takového výkonu při takovém kmitočtu. Výstup-tedy sekundární vinutí /všechna vinutí bývají vinuta několika slabšími vodiči paralelně kvůli skin-efektu/ se rychlými diodami a nízkoztrátovými kondenzátory usměrní, vyfiltruje a vede se přes nezbytné odrušovací prvky už k napájení koncových stupňů. Koncové stupně, PWM modulátor a ochranné obvody bývají obtaženy smyčkami zpětných vazeb, aby nemohlo dojít ke vzrůstu výstupního napětí zdrojů nad dovolenou mez, případně u sofistikovanějších výrobků vyšších generací dává zdroj pouze tolik, kolik v daném momentu koncové stupně nezbytně potřebují a tak jsou silně redukovány tepelné ztráty jak ve zdroji,tak v koncových stupních.
Koncepcí spínaných zesilovačů je spousta, téměř každý výrobce se s tím snaží nějak "vyjebat", ale za ten krátký čas, co jsou spínané zesilovače na trhu se ukázalo, že v praxi nejvíce životaschopná je jedna či dvě koncepce a ten zbytek buď nestojí za řeč, nebo je tak poruchový s poměrně velkými škodami, že se nevyplatí na ně ani myslet.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 bře 2012 21:18 

Během hledání něčeho jiného jsem náhodou narazil na zajímavý tread na avsforu, je tam pěkně nafocený FP14000 od Sanway a také tabulka s parametry ostatních modelů.

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1334237

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 bře 2012 22:27 

V pátek večer byl u mě DJ co má Sanway FP14000. Zesilovač občas šel zapnout , pak zase nešel vypnout. Napsal jsem Číňanovi ,co se děje. Do soboty večer žádná odpověď, dnes v neděli ráno,přišlo mailem číslo AWB - DHL a poněkud kostrbatou angličtinou popis co dělat a že posílají novou desku zdroje - jsem zvědavý co přijde.
Dneska po obědě jsem zesilovač rozebral, odstranit závadu trvalo asi 20 minut.
Problém byl v konektoru kterým je připojený síťový vypínač.Ten s podstatě jen spíná pomocným napětím 24V relé, kterým se připojuje siťové napětí k hlavnímu zdroji.Špatně nakrimpováno.Kéž by všechny závady byly tak triviální.

Přišel mi i ceník náhradních dílu, celé kompletní moduly stojí tolik,že to nemá cenu snad ani opravovat. Když jsem dával opravit QSC PL340,tak součástky stály 800kč a oprava 3000kč.

V dubnu budu objednávat další zesilovače,tak přiobjednám i polovodičové součástky, zajímají mně polovodiče, jestli jsou to pajcy nebo ne, těch pár dolarů za jejich průzkum stojí.

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 02 dub 2012 14:18 

2 Martyy: Zdravím, jen jsem chtěl dát echo, že mám na prodej kvalitní a spolehlivý zesilovač, výkon: 2500W RMS / 4R ( 100V @ 50 Hz ) , 1300W RMS / 8R , SINUS 1600W / 4R ( 82V @ 50 Hz ! / 10min trvalé zatížení )

Zesilovač je basový speciál, zdroj 2* 40 000 uF ( 4 + 4 ks Nippon Chemicon 10G ), 1600VA toroid od fy. Tronic ( špička ve výrobě toroidů v ČR ) s předimenzovaným jádrem pro bezproblémové lehčí přetížení, velmi robustní chladiče jejichž ofuk zajišťují průmyslové ventilátory PAPST.
Koncepce zesilovače je jako trvalý můstek, koncové stupně mají po 6 párech robustních koncových tranzistorů MJL 21195/96 (250V, 16A, 200W, 4MHz, TO264 , ON Semi )

Nabízený zesilovač má samozřejmě ochrany proti DC, zpožděné připojení reproduktorů, SOFTSTART, indikaci vybuzení a limitace, indikaci sepnutí relé v sofstartu a v ochranách, 2 symetrické vstupy ( XLR + JACK 6,3 ) a 1 symetrický výstup ( XLR ), výstup na reproduktory je proveden šroubovacími svorkami.

Zesilovač má ještě jednu specialitu, kolikrát se stane, že jede člověk hrát někam, kde je v síti podpětí a nebo naopak přepětí, proto má primár transformátoru 3 odbočky ( 220V - 230V - 240V )

pokud by si měl zájem, kontaktuj mě prosím na mailu dmilan(kyselá_ryba)email(tečka)cz

EDIT: až teď jsem si všiml, že George již na mnou nabízený zesilovač odkázal ( Děkuji )

musím ještě podotknout, že ve zvukovém testu s přehledem porazil RMX2450 a po testech u známého i RMX1850HD , hold pořádně dimenzované konce a zdroj dělají své.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]